Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Bývalou Okamurovu stranu povede válečný veterán Lidinský

Miroslav Lidinský se stal předsedou politické strany Úsvit - Národní koalice.
Miroslav Lidinský se stal předsedou politické strany Úsvit - Národní koalice.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
8. srpna 2015
15:29

Předsedou nejmenší parlamentní strany Úsvit - Národní koalice se stal válečný veterán Miroslav Lidinský. Na volební konferenci v Praze mu dnes dala hlas většina delegátů strany.

Bývalá strana Tomio Okamury zároveň změnila název a logo, které představuje hlavu lva s korunou. A čeká ji ještě volba pěti místopředsedů. Změnami se chce odstřihnout od sporů, které ji v minulosti provázely a vyústily v odchod zakladatele Okamury. Úsvit v Poslanecké sněmovně zastupuje devět poslanců.

Na předsedu strana nominovala šest kandidátů. Předseda poslaneckého klubu Marek Černoch se ale stejně jako dva další nominanti v kandidátském projevu nominace vzdali. Černoch bude obhajovat post prvního místopředsedy. V hlasování o novém vedení rozhoduje 58 delegátů. Nejmenší parlamentní strana má momentálně 155 členů.

Chránit hranice před imigranty

Kandidáti v projevech k delegátům nejčastěji zmiňovali otázky bezpečnosti a problematiku imigrantů. Lidinský zdůraznil, že by Česká republika měla být schopna chránit svou kulturu a národní identitu. "Pokud máme obstát, musíme být schopni naše hranice chránit před imigranty," uvedl. Úsvit podle něj kvůli tomu bude "tlačit na vládu". "Navíc musíme nastartovat široké občanské vzepětí," doplnil.

Spory uvnitř nejmenší parlamentní strany vyústily před několika měsíci odchodem části členů včetně zakladatele. Okamura stranu opustil v únoru letošního roku po vzpouře části členů. Společně s dalším bývalým členem Úsvitu Radimem Fialou založil vlastní stranu Svoboda a přímá demokracie.

hejhej ( 9. srpna 2015 11:53 )

Strana, která vznikla podvodem je stejná, jako kdysi "Unie svobody" nebo strana Peake( název nevím). Skončí velice brzo, kdo by takové lidi volil????

stopms ( 8. srpna 2015 16:31 )

Kdokoliv povede Úsvit, můžou to s bidlem Černochem, rádoby slavným synem svého otce, Černocha, zabalit. Nikdo podrazákům typu Chovanec nevěří ani ň. Vivat Okamura !

ubeklihor ( 8. srpna 2015 16:31 )

pepene. ty jsi hovado,jseš obyčejný sráč, který nic nedokázal!

stopms ( 8. srpna 2015 16:29 )

ivoadler ( 8. srpna 2015 16:05 )

Vítej nám, hrdino z dálky, prodělal jsi šarvátky a války...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa