Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Lidská práva nevadí, jde o byznys. Politici chválí Zemanovu cestu do Číny

Prezident se chystá na další návštěvu Číny
Prezident se chystá na další návštěvu Číny  (Autor: Foto: Zbyněk Pecák, ČTK/AP)
Autor: Veronika Šmídová, ČTK - 
5. srpna 2015
05:25

Ekonomické zájmy především – tak se dají shrnout reakce řady politiků na plánovanou cestu prezidenta Miloše Zemana do Číny. Hlava státu tam pojede, pravděpodobně jako jediná z evropských politických špiček, na oslavy výročí konce 2. světové války. Unie se snažila celou akci bojkotovat, podle českých představitelů jde ale o pokrytectví.

Prezident Zeman je silně angažován ve zlepšování česko-čínských vztahů, které jsou i významnou prioritou naší vlády. Pozitivní posun ve vztazích s Čínou se už projevil jak v oblasti našeho exportu do Číny, tak i čínských investic v Česku. Prezident Zeman se zúčastní oslav konce války a v rámci pietní vzpomínky důstojně uctí její oběti. Nevidím na tom nic špatného. Srovnávat tuto cestu s nedávnou návštěvou Moskvy je nesmysl, vůči Číně neuplatňuje EU žádné sankce,“ zastal se hlavy státu v jeho rozhodnutí premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). 

Ekonomické důvody zmínil jako důvod blízkých vztahů na dotaz Blesku i ministr financí Andrej Babiš (ANO). Na rozdíl od Sobotky má ale jisté pochybnosti o reálných přínosech. „Pan prezident se aktivně snaží o ekonomickou diplomacii. Díky němu jsou kontakty s Čínou intenzivní. Očekávaní  jsou velká, mám ale obavy, jestli budou naplněna. Zatím z čínské strany nejsou v investicích v Česku žádné hmatatelné výsledky.

Unie leze Číně do pozadí

V otázce návštěvy Číny vládla mezi politiky vzácná shoda. Krok Zemana odsouhlasil i někdejší předseda Úsvitu Tomio Okamura. „Za prvé – oslavy konce války by měly byt apolitické. Za druhé – celá Unie leze Číně do pozadí, pokud jde o byznys, a teď se tváří, ze Čína je zlá holka? To je hrubé pokrytectví. Do uctění vítězů nad nacismem a fašismem netahejme aktuální politické karty. Oběti Číňanů byly obrovské a jen sprosté hovado je ignoruje.

S výše uvedeným souhlasí také europoslanec ODS Jan Zahradil. I on poukazuje na pokrytectví států, které s Čínou obchodují, ale zároveň se ji snaží kritizovat za přístup k lidským právům. „Všechny státy EU s Čínou čile obchodují. Pokud by se EU měla stavět proti čínským oslavám konce 2. světové války, je to tedy poněkud pokrytecké. Jestli tam pojede nebo nepojede někdo z Česka, Německa či Francie, je věcí těchto zemí, nikoliv Evropské unie.“

Umělá diskuse

Cesta podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) nevyvolala žádný zásadní rozpor ani v rámci Evropské unie. Odmítl informace v tisku, že by česká diplomacie kvůli prezidentově záměru vetovala návrh, aby se evropské politické špičky vyhnuly čínské oslavě. Nemyslím si, že by tam existoval nějaký dramatický problém nebo nějaká dramatická diskuse, to si myslím, že je umělé,“ řekl Zaorálek. 

Připomněl také, že na čínské straně bojovalo během druhé světové války několik desítek Čechů včetně československého politika Františka Kriegla a bratra spisovatele Egona Erwina Kische. Poznamenal také, že Čína uznala československou exilovou vládu Edvarda Beneše již v roce 1941, tedy v době, kdy tak ještě mnoho států neučinilo.

Zaorálek také odmítl argument, že by Zeman neměl na oslavy jezdit kvůli napětí mezi Čínou a Japonskem. V posledních měsících se podle něj dialog mezi Čínou a Japonskem zintenzivnil a je možné, že se připomínky konce války zúčastní i vysocí japonští představitelé.

Na pracovních schůzkách podle ministra někteří evropští lídři účast na oslavách zvažovali. Řada zemí ale prý pozvání nedostala. „Čína oficiálně pozvala Německo, Francii, Itálii, některé klíčové země,“ řekl. Dodal, že Česko o pozvánce vědělo dopředu kvůli loňské Zemanově návštěvě v Číně.

Ekonomické zájmy nemají dominovat

Opoziční politici jsou k Zemanově cestě do Číny o poznání kritičtější. Místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek vidí problém v tom, že prezident upřednostňuje ekonomické zájmy před dodržováním lidských práv. „Je opravdu nutná účast na oslavě takového režimu, který je známý porušováním základních lidských práv? Buď opět vítězí ekonomické zájmy nad hodnotami, nebo se pan prezident stává stále méně kompetentním,“ uvedl Ženíšek. „Svými osobními zájmy škodí Česku v mezinárodním světle,“ dodal.

Názory Zemana na Čínu si poslechněte zde:

Video Rozhovor Zeman - Dotazy od diváků 2 - Blesk TV
Video se připravuje ...

Místopředseda ODS Martin Kupka poznamenal, že i jiné evropské státy udržují s Čínou ekonomické vztahy, jejich představitelé ale na oslavy nepojedou. „Evropa se chtěla ze známých důvodů oslav nezúčastnit a Česká republika do toho z důvodů naladění pana prezidenta vstupuje a myslím, že to dobré není,“ řekl Kupka.

zauber ( 5. srpna 2015 16:31 )

Pokud v dnešní době existují nějaká lidská práva, tak jenom a především pro lecjakou verbeš. To je: Čmoudy, kriminálníky a úchyláky všeho druhu. Pro dělníka, či dělnici z nemnohé zdejší fabriky žádná lidská práva určitě nejsou a neexistují. Mají zpravidla jednoduchou volbu a to makat za deset tisíc měsíčně. Anebo jít smrdět na pracák za směšných pět tisíc měsíčně.

ivoadler ( 5. srpna 2015 14:44 )

A ona Čína může za poměry ve Foxconnu?

vasek711 ( 5. srpna 2015 11:45 )

nejvetsi zahranicni investori v Nemecku... Cina 158 projektu, USA 110, Svycarsko 91, Francie 53. "lidska prava", je jenom falesne uznani urcitych politiku.

eliska963852 ( 5. srpna 2015 10:21 )

Vrána k vráně sedá, proruský Zeman se musí setkat se svým sponzorem, plukovníkem KGB Putinem. Kde jinde se dnes může setkat, než v Číně?

ivoadler ( 5. srpna 2015 10:08 )

Antikomunisté nemohou rozdejchat, že v Číně vládne komunistická strana a Čína prosperuje. Proto je třeba ji co nejvíce izolovat. Jenže jde to ztuha. Čína je moc velká a je to ekonomický gigant.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa