Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zeman s vojáky na hranicích přehání, naznačil bývalý šéf generálního štábu

Autor: David Klempíř - 
4. srpna 2015
05:00

Prezident Miloš Zeman pro Blesk.cz řekl, že armáda je připravena nasadit k ochraně hranic až 1500 vojáků. Podle bývalého náčelníka generálního štábu Armády České republiky Vlastimila Picka jde ale až o krajní řešení. Situace s uprchlíky by se podle něj musela výrazně zdramatizovat. A i v takovém případě by nejspíš vojáci vyrazili do akce beze zbraní.

Domnívám se, že nasazení armády je až krajní řešení. Primárně by si s touto situací měla poradit Policie ČR. Počet lidí, které může policie nasadit, je dostatečný. Aby byla k ochraně hranic nasazena armáda, museli bychom být svědky mnohem větší uprchlické vlny a bezpečnostní situace by musela být výrazně horší,“ tvrdí bývalý náčelník generálního štábu Vlastimil Picek.

Reaguje tak na prezidenta Miloše Zemana, který pro Blesk.cz v pořadu S prezidentem v Lánech prozradil, že kvůli uprchlíkům se už setkal i s generálem Bečvářem. „Setkal jsem se také s náčelníkem generálního štábu generálem Bečvářem, který mě informoval, že armáda je připravena poslat na hranice asi patnáct set vojáků,“ uvedl Zeman.

O nasazení armády by však podle Picka musela rozhodnout vláda. „Vojáci, kteří by s policisty spolupracovali, by k tomu museli mít jasný mandát od vlády. A stejně tak by bylo na rozhodnutí vlády, zda by vojáci pomáhali střežit určitý perimetr státní hranice, nebo zda by například pomáhali policistům s kontrolami projíždějících vozidel.“

Poslechněte si, co Miloš Zeman řekl o vojácích na hranicích a co vzkázal uprchlíkům:

Video Vojáci na hranicích kvůli imigrantům: Může to být až 1500 vojáků - Blesk TV
Video se připravuje ...

Pandury na uprchlíky nepošlou

Armáda by mohla pomoci kupříkladu nasazením techniky, a to zejména monitorovacích systémů. Obrněné Pandury, kterých má armáda více než sto, tak zůstanou v garážích. „Žádné nasazení těžké techniky nepředpokládám, to už by se muselo stát skutečně něco mimořádného,“ dodává Picek s tím, že vojáci střežící případně české hranice by nejspíše neměli k dispozici ani zbraně.

„Když pomáhala armáda policistům například v době povodní, sloužili vojáci samozřejmě beze zbraní a vždy spadali pod velení daného policejního důstojníka. Tentokrát by to asi nebylo jiné, ale to se bavíme čistě teoreticky,“ vysvětlil Picek.

Pokud by k nasazení vojska skutečně došlo, bude to záležitost čistě pro profesionály. S využitím aktivních záloh se pro tento případ nepočítá.

„Ačkoliv základní výcvik absolvují všichni vojáci, do akce by se nejspíše zapojily jednotky mechanizovaného vojska.“ V úvahu podle bývalého náčelníka generálního štábu přichází příslušníci 7. mechanizované brigády z Hranic na Přerovsku či 4. brigády rychlého nasazení v Žatci.

Kolik policistů je na uprchlíky nasazeno?

Jak v pondělí řekla Blesku mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová, nelegálních uprchlíků zadržených na území ČR přibývá. Jen za minulý víkend jich cizinecká policie odhalila 197, denní průměr je 46 zadržených osob. Od poloviny června, kdy ministr vnitra Milan Chovanec kvůli migraci zesílil kontroly, v Česku uvízlo 996 uprchlíků. Bezkonkurenčně nejvíce běženců policisté zadrželi na jižní Moravě.

Kolik policistů hlídá sílící příliv imigrantů, není známo. „Konkrétní číslo jsme nikdy v minulosti nespecifikovali a tak tomu bude i nyní,“ odpověděla na dotaz Blesk.cz Ivana Nguyenová, tisková mluvčí Policejního prezidia. Sdělila pouze, že jde o „stovky policistů každý den“.

CELÝ ZÁZNAM ROZHOVORU S PREZIDENTEM MILOŠEM ZEMANEM Z LÁN NAJDETE ZDE>>

Video se připravuje ...
Další videa