Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Zeman: U Ratha s jeho krabicí je důkazů dost. Co řekl o Kramném?

Co řekl Miloš Zeman o trestu pro Davida Ratha?
Co řekl Miloš Zeman o trestu pro Davida Ratha?  (Autor: Reprofoto ČT, archiv Blesku)
Autor: simao - 
2. srpna 2015
11:37

Řada soudních procesů vzbudila v Česku v poslední době velký rozruch. Soud s Petrem Kramným, Davidem Rathem či osvobození mladíka Lukáše Nečesaného. Co si o nich myslí prezident Zeman?

Ve 3. dílu pořadu S prezidentem v Lánech došlo kromě uprchlické krize i na další témata. Také však hojně diskutovaná. Soudní procesy, které zaujaly v poslední době Česko. A povahu a limity soudní moci. Jednou z velkých kauz bylo nesprávné odsouzení mladíka Lukáše Nečesaného, který skončil ve vězení za údajné brutální napadení kadeřnice.

Kauza Nečesaný

K pokusu o vraždu mělo dojít předloni 21. února v Hořicích v Podkrkonoší. Útočník kadeřnici několikrát brutálně udeřil do hlavy a z peněženky jí ukradl 10 tisíc korun. Nečesaný se do kadeřnictví vyrazil nechat ostříhat, kadeřnice však dle něj již zavírala, a tak odešel. Od začátku vinu odmítal, přesto ho hradecký soud poslal do vězení na 16 let. Nejvyšší soud však letos v květnu trest pro Nečesaného zrušil a celou věc vrátil k projednávání. Soud by měl tak opět začít v září.

Pochybil někdo v kauze Nečesaný? Soud, kriminalisté, státní zástupci? "Nechci teď spekulovat, jestli byl osvobozen na základě vlivných intervencí a zda by k tomuto osvobození nedošlo, kdyby tyto vlivné intervence nebyly," uvedl Zeman. Soudců se ale zastal. Je proti případnému potrestání.

"Proč byste měli trestat lidi za to, že byl nakonec po nějakém odvolání vynesen osvobozující rozsudek. Vy přece nikdy se stoprocentní pravděpodobní nevíte, jestli ten, kdo se dopustil trestného činu, je skutečně vinen anebo ne," uvedl k případnému potrestání členů justice v kauze Nečesaný. "Souhlasím s těmi státními zástupci, kteří říkají: Kdybychom posílali žalobu jenom v případě, že máme absolutní, stoprocentní jistotu, že ten člověk bude odsouzen, tak nepodáme ani jednu žalobu," dodal prezident.

Kauzy Rath a Kramný

I další dva procesy vyvolaly velkou pozornost lidí, každý z trochu odlišného důvodu. Stejně jako Nečesaný, i David Rath a Petr Kramný tvrdí, že jsou neviní. Zatímco Petr Kramný čeká na pokračování hlavního líčení v případu vraždy Moniky a Klárky na dovolené v Egyptě, exposlanec a exministr David Rath vyčkává odvolacího řízení v případu údajné rozsáhlé korupce ve Středočeském kraji, kde dělal hejtmana. Rath již dostal trest 8,5 roku, jde o nepravomocný rozsudek.

"Je tady fenomén, který se jmenuje důkazní nouze. U Davida Ratha myslím žádná důkazní nouze neexistuje – nejenom ta pověstná krabice od vína, ale zejména ty odposlechy," uvedl Zeman a zmínil krabici od vína s miliony, se kterými Davida Ratha dopadli. "U Kramného tak trochu důkazní nouze je a nebo není, ale v tom případě nám vyšetřovatelé neřekli, jaké důkazy mají pro své tvrzení, že zabil svoji ženu a dceru elektrickým proudem," komentoval Zeman dva ostře sledované případy.

Video S prezidentem v Lánech: Zeman o justici - Blesk
Video se připravuje ...

 

CELÝ ZÁZNAM ROZHOVORU S PREZIDENTEM MILOŠEM ZEMANEM Z LÁN NAJDETE ZDE>>

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

lalia ( 11. srpna 2015 09:47 )

bum bác,kvákáš tady ty,jako obvykle,už toho nech.Jsi moc známý.

lalia ( 11. srpna 2015 09:45 )

Dobře to Zeman řekl,na Rátha ano,na Kramného nejsou důkazy.Stále se na Kramnamného vyrábí nové důkazy,co ještě uslyšíme ? Pořád nějaká nová nepodložená fakta.Je to fakt hon.Nejsem Kramného obhájkyně,neznám ho,ale sleduji to v TV a Tady a je to boj o výhru soudců.

oldedek ( 3. srpna 2015 11:26 )

Ty jeho "povídačky a vysvětlovačky" ke zmetkovi Mynářů jsou vychytrale mazané - např. "Ani vy pane redaktore, dokonce ani já nejsme realitní makléři - proto to špatně hodnotíte..." - že jím není rozumbrada Zeman to mi je jasné, ale že ten "šikovnej" obchod hodnotilo několik velice známých makléřů jako švindl, to si mu redaktore ani trochu nepřipomněl... Nebo : Za délku prověřování Mynáře nemohu - to ta komise ... No a to je ten Mynář jedinej u nás v republice nebo ho má ten ZMETEK nějak "šikovně za něco" v hrsti - mohu si to z té trvrdohlavosti Zemana BRÁNIT MYNÁŘE jen domýšlet ... A co to majetkové přiznání - to není Milouš jeho nedostatek ale TVOJE ohromná chyba - ty nám furt a furt zdůrazňuješ jak chceš kontrovat zlodějský zmetky a sám ... Přitom Šloufa, kamaráda, člověka, který tě dostal na Hrad ale vůbec i do politiky, si vyhodil raz dva ...!!!!!!

milosuvadvokat ( 2. srpna 2015 23:43 )

tebe dam do daliborky blbecku

milosuvadvokat ( 2. srpna 2015 23:41 )

 "U Kramného tak trochu důkazní nouze je a nebo není, ale v tom případě nám vyšetřovatelé neřekli, jaké důkazy mají pro své tvrzení, že zabil svoji ženu a dceru elektrickým proudem," tak nakonec kramny nevrazdil vy hyeny

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa