Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Prezident se zastal hradního kancléře: Pro dobrotu na žebrotu!

Miloš Zeman a Vratislav Mynář
Miloš Zeman a Vratislav Mynář  (Autor: ČTK)
Autor: bru - 
2. srpna 2015
11:55

Majetkové přiznání hradního kancléře Mynáře se stalo velkým tématem. Poslankyně Top 09 Věra Kovářová na svou žádost sice dostala čestné prohlášení o kancléřově majetku, ale vzhledem k Mynářově lišáckému přístupu bylo jen olejem přilitým do ohně. Prezidentu Zemanovi ale události poslední doby těžkou hlavu nedělají.

V pořadu S prezidentem v Lánech se poslankyně Věra Kovářová zeptala na hradního kancléře Mynáře přímo prezidenta republiky:

“Vážený pane prezidente, pan kancléř odmítá zveřejnit své majetkové přiznání,  přestože Strana práv občanů to přislíbila již před volbami v roce 2013, kromě toho pan kancléř nezískal dosud bezpečnostní prověrku. Vy sám jste v roce 2013 podmínil jeho setrvání ve funkci získáním prověrky co nejdříve. Nemyslíte si, že by bylo rozumné panu kancléři pořádně promluvit do duše, nebo dokonce hledat nového kancléře? Děkuji za odpověď.”

"Já nemohu určit termín bezpečnostní prověrky, nemohu určit její výsledek. Paní poslankyně by proboha měla vědět, že jediný, kdo rozhoduje o prověrce, je Národní bezpečnostní úřad, ne prezident republiky," odpověděl Věře Kovářové prezident.

Hradního kancléře se prezident zastal i v ohledu na jeho majetkové přiznání. "Přiznání – milá paní poslankyně – aniž by byl pan Mynář povinen přiznání vám ukázat, tak to udělal... a tady platí pro dobrotu na žebrotu," doplnil prezident.

Podle průzkumu lidé nevěří hradnímu kancléři ani hradnímu mluvčímu, co na to prezident Zeman? Podívejte se na video:
Video S prezidentem v Lánech - Vratislav Mynář - Blesk
Video se připravuje ...

Miloš Zeman dokonce okomentoval i výhodný obchod Vratislava Mynáře – koupi vily v pražských Strašnicích. "Ani já ani vy nejsme makléři, byla by drzost vyjadřovat se k nemovitosti, jakou má hodnotu. Někdy koupíte ruinu a vyděláte na pozemku. Někdy jste prostě milovník starých staveb..." řekl Miloš Zeman. "Až budu po reinkarnaci realitním makléřem, tak paní reinkarnované poslankyni na tento dotaz odpovím," uzavřel téma prezident.

CELÝ ZÁZNAM ROZHOVORU S PREZIDENTEM MILOŠEM ZEMANEM Z LÁN NAJDETE ZDE>>

O co šlo?

Vratislav Mynář s velkou pompou předal poslankyni Kovářové čestné prohlášení o majetku za rok 2013, ze kterého se ale prakticky nedalo nic vyčíst. Na majetkové přiznání za loňský rok měl v té chvíli ještě zhruba týden – veřejnost se ho tak nikdy nedočkala.

Poslankyně Kovářová sice čekala, že jí Mynář dodá i prohlášení za loňský rok – ale marně. „Nebavili jsme se o tom, ale předpokládala jsem, že když zbývalo už jen pár dní… tak by byl frajer, kdyby ho přinesl. Asi se ho ale nedočkáme,“ řekla Blesku.cz Kovářová.

Mynář Blesku řekl, že se možná rozhodne přiznání zveřejnit. Na otázku, co by ho k tomu přimělo, kancléř odpověděl: "Určitě ne paní poslankyně z TOP 09, nepotřebuji její straně dělat reklamu."

Mynářovi lidé nevěří

Jak ukázal průzkum, který exkluzivně pro Blesk provedla agentura Phoenix Research, poslankyně Kovářová není jediná, kdo v Mynářovi nemá důvěru. Stejný názor má podle průzkumu 59,5 % Čechů.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa