Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Útok na Stropnického vilu: Další dva podezřelí přibyli k mladému ruskému anarchistovi

Autor: simao - 
30. července 2015
12:03

20letý ruský student s anarchistickými sklony Igor Š. zůstává jediným obviněným v případu žhářského útoku na dům ministra obrany Stropnického. Tvrdí však, že v té době spal na vysokoškolské koleji. Policie má ale nyní další dva podezřelé, kteří již údajně v minulosti posílali výhrůžné dopisy politikům. Spolupracovali na žhářském útoku? 

Vyšetřování útoku zápalnými lahvemi na dům rodiny Martina Stropnického a Veroniky Žilkové v Praze-Suchdole pokračuje. Jisté je, že ráno 7. června hodil někdo na vilu celkem čtyři Molotovovy koktejly. Dopadly do míst, kde mají pokoje děti ministra obrany a známé herečky. Především na balkony a terasu.

Ve vazbě po útoku skončil Rus Igor Š., student, který bydlí na kolejích právě v Suchdole. Policie u něj měla najít letáky s anarchistickou tématikou. Na svou obhajobu však žádá, aby policisté prozkoumali kamerové záznamy z koleje. Mají prý dokázat, že v době útoku na Stropnického dům byl právě na tam, uvedl web aktualne.cz, podle kterého si policie již záznamy skutečně vyžádala.

Vedle toho má policie další dva podezřelé. Může jít o spolupracovníky, ale zároveň i vlky samotáře, upozorňují Lidové noviny. „Existuje podezření, že se trestné činnosti dopustilo vícero osob ve vzájemné součinnosti,“ uvádí se v listem citovaném vyšetřovacím protokolu.

Dva nové podezřelé spojuje to, že již výhrůžné dopisy politikům i armádním představitelům posílali. Jeden z nich má být protiamericky orientovaným členem Ligy anonymních občanů, druhý pak pracovníkem pivovaru, který v minulosti zaslal urážlivý e-mail i prezidentu Zemanovi. Právě v lahvích pivovaru, ve kterém muž pracuje, přitom byla namíchána hořlavina, použitá při útoku na dům Stropnického, uvádí web lidovky.cz.

Dodává, že tento muž měl navíc zkušenosti s výrobou Molotovova koktejlu, zatímco mladý Rus Igor Š. popřel, že by jej dokázal vyrobit. „Musel bych mít zkušenosti v oblasti chemie, což není můj případ. Nikdy jsem nic takového nedělal,“ uvedl prý Igor Š. při výslechu. 

Agresivní podezřelý skončil v léčebně

To podezřelý zaměstnanec pivovaru prý již v minulosti projevoval agresivní sklony a projevy vůči společnosti, skončil proto dokonce na psychiatrii v Praze-Bohnicích. Igora Š. však s případem mají spojovat pachové stopy zanechané na lahvích. Tuto informaci ale zatím policie nepotvrdila.

Policisté ostatně Rusa zatkli spíše náhodou – nikoli v Praze, ale při demonstraci v Brně, kam vyrazil na protest na podporu imigrantů, a zjistilo se, že jde o hledanou osobu.  

Video Veronika Žilková o útoku: Vtrhlo k nám třicet policajtů a... - Petr Macek, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Ministr obrany Martin Stropnický uvedl, že věří, že šlo o útoky spojené s jeho funkcí. „Takové věci se na české politické scéně naštěstí nestávají často. Bohužel to nasvědčuje radikalizaci určitých názorových skupin, které stojí proti hodnotám, jež zastáváme,“ míní Stropnický a dodal: „Pro mě to je vlastně potvrzení správnosti nastaveného kurzu ministerstva obrany, které vedu.“

Útok, za kterým stojí jeden či více radikálů, však zděsil především jeho manželku Veroniku Žilkovou. V té době sice byli s dcerou Kordulou na chatě, dům však zdaleka nebyl prázdný. „Doma byla moje matka, můj syn Vincent a bratr Šimon. Nejvíc mě ale na tom všem trápí, že útok byl veden k pokoji Kordulky,“ přiznala Žilková po žhářském útoku.

tgbg ( 31. července 2015 08:31 )

Komouši a ruští teroristi jsou jedna špinavá banda zločinců.

tgbg ( 30. července 2015 13:16 )

Teroristická ruská špinavá a podlá verbež je zodpovědná za všechny teroristické útoky na světě.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa