Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

"Kvůli Zemanovi se nám Evropa směje," útočí oponenti kvůli sporu o peníze pro Klokánky

Autor: Vera Renovica - 
30. července 2015
18:00

Prezident Miloš Zeman (70) se zase hádá s vládou, tentokrát kvůli uprchlíkům. Přitom by měl, aspoň navenek, s kabinetem vystupovat jednotně. Výsledek? V cizině se nám prý pod fousy chechtají!

Slovní potyčka začala, když Zeman po svém mluvčím Jiřím Ovčáčkovi vzkázal, že nechápe, proč vláda těžko hledá 30 milionů korun na záchranu zadlužených Klokánků pro děti, když se chystá mnohem víc vydat na přijetí 1500 uprchlíků. K tomu se premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) zavázal v Bruselu.

Šéf vlády tvrdí, že se Zeman takovýmito výroky »podbízí těm nejhorším pudům« a šíří »nevraživost vůči uprchlíkům«. Je tady ale i jiný problém. Sobotka a Zeman slíbili, že spolu budou Hrad a vláda zahraniční politiku konzultovat a vystupovat jednotně. Výsledek? Schůzky probíhají, ale asi k ničemu nevedou.

Podle exministra zahraničí Karla Schwarzenberga (77, TOP 09) jsme pak za blbce. „Směje se nám celá Evropa. Výroky pana prezidenta už ani neděsí, nýbrž jen vybízejí k smíchu a mírnému pohoršení,“ míní.

Podle Cyrila Svobody (58), taktéž exministra zahraničí a ředitele Diplomatické akademie, je to navíc dobře vidět při pohledu na Zemanovy zahraniční cesty a návštěvy. „Kolik má pozvání Miloš Zeman do západní Evropy? Buď nula, anebo o nich nevím. Jste-li zajímavý, tak vás zvou i ti, kteří s vámi nesouhlasí, protože chtějí slyšet váš postoj. U Zemana asi nechtějí,“ řekl Blesku.

Co na konflikt, který vyvolala prezidentova slova, říká Hrad? Zatím nic. I proto půjde o jedno z prvních témat, které se Zemanem prodiskutuje moderátor David Vaníček v pořadu Blesku S prezidentem v Lánech.

Sledujte už tuto neděli v 11:00 hodin na Blesk.cz!

japos22 ( 3. srpna 2015 19:35 )

Zeman to dělá dobře, dobře jsme zvolili

hejhej ( 1. srpna 2015 16:58 )

Evropa se nám nesměje. To je jenom negativní propaganda proti prezidentová, řízená americkou ambásádou. Prezident říká svůj názor, na co má plné právo a navíc má pravdu. Hájí zájmy českéých lidí, kterými byl zvolen.To se ovšem nelíbí EU , amíkům a jejím přisluhovačům.

japos22 ( 31. července 2015 20:16 )

Jo - o tzv. demokracii u nás, byl zvolen v lidovém hlasování - ale blbečci to stejně nepochopí, a pořád cosi melou o demokracii, na pipipi naaaa, zrní se nese

renataren ( 31. července 2015 15:31 )

Celá Evropa má daleko větší starosti než-li řešit nějakého Zemana v Čechystánu... A mně osobně jeho názor nepřišel vůbec hloupý... Celá situace je samozřejmě daleko složitější, ale to základní sdělení bylo, proč musíme podporovat cizince a né spíše svoje lidi...

eliska963852 ( 31. července 2015 13:11 )

Můžeš si zvracet, co chceš, ale fakt je, že si knížete všude váží, kromě Rusáků.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa