Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vláda odmítla pomoc matkám: Babičky na rodičovské nechce

Návrh by babičkám umožnil pobírat rodičovský příspěvek
Návrh by babičkám umožnil pobírat rodičovský příspěvek  (Autor: Shutterstock.com)
Autor: ČTK, bru - 
29. července 2015
19:41

Vláda smetla ze stolu možnost pro prarodiče, kteří nemohou najít práci – těm chtěla ulevit poslankyně Markéta Adamová (TOP 09). Navrhovala totiž, aby mohli jít místo svých dětí na rodičovskou dovolenou a starat se tak o vnoučata. To by teoreticky pomohlo oběma stranám – jak mladým matkám, kterým by se usnadnil návrat do práce, tak prarodičům, kteří s přibývajícími roky špatně hledají práci. O návrhu budou jednat ještě poslanci.

Vláda se dnes postavila proti návrhu poslankyně TOP 09 Markéty Adamové, aby rodičovský příspěvek mohli vedle matky nebo otce čerpat i prarodiče dítěte. Vyplývá to z předběžných výsledků jednání kabinetu. Navrhovaná změna by podle opoziční poslankyně pomohla ženám, které se chtějí co nejdříve vrátit do zaměstnání, a mohla by pomoci vyřešit nezaměstnanost starších lidí.

Předloha by podle poslankyně taky zrušila nejvyšší možnou částku příspěvku 11.500 korun měsíčně tak, aby si rodiny mohly nastavit co nejlépe dobu, po niž budou pečovat doma o dítě. O příspěvek by taky nepřišly v případě, že by využívaly služeb jeslí nebo mateřské školy ve vyšším rozsahu než 46 hodin měsíčně. Norma by posunula hranici na 92 hodin za měsíc.

Adamová již dříve uvedla, že novinky by nijak nezatížily státní rozpočet. Stát by podle ní naopak získával daň z příjmu lidí, kteří se budou dříve vracet do práce. Výši rodičovského příspěvku předloha nemění. Činí 220.000 korun na celou dobu péče o dítě.

V návrhu stanoviska vlády ale stálo, že z poslaneckého návrhu nelze posoudit jeho dopady na rozpočet, protože nejsou vyčísleny, a tvrzení o zanedbatelném dopadu není doloženo. Vláda také považuje za vhodnější předložit ucelenou změnu právní úpravy podmínek rodičovského příspěvku, která by obsahovala zrušení omezení docházky dítěte do zařízení péče o děti při zachování nároku na pobírání rodičovského příspěvku, nikoli pouze snížení věku na jeden rok věku dítěte, jak to předpokládá poslanecký návrh.

Bez ohledu na dnešní stanovisko vlády dostanou předlohu k projednání poslanci.

zaviracispendlik ( 30. července 2015 20:17 )

u některých etnik to jde!!!! zajímavé, v nemocnici jsem ležela s jednou, ta měla v péči 2 děti od dcery a brala na ně 17 tisíc, její matka, tedy prabába měla v péči další dítě!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

merrylou212 ( 29. července 2015 22:07 )

Stará ciga bere rodičák a mládá tradá do Anglie.Teď se jich tady v Novém Jičíně zase vrátilo - na koupališti je v jednom rohu černo.Čím se tam tyhle kofolačky živí - to nechám na Vaší fantazii.

merrylou212 ( 29. července 2015 22:03 )

Tohle hodně využívají přičmoudlíci.

tymitaky ( 29. července 2015 21:21 )

Feministky nemusím, ale napsala mu to krásně.

deratizator ( 29. července 2015 21:02 )

Měla pravdu feministka. Než Kuberu, to raději tuberu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa