Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nové informace o zmizelých Češích? Zaorálek poletí do Libanonu

Autor: ČTK - 
29. července 2015
10:55

Kvůli pětici unesených Čechů v Libanonu dnes opět zasedal krizový štáb. Do konce týdne má být jasno, kdy ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) vyrazí do Libanonu. Jednat by tam měl se svým protějškem Básilem. Jeho vládní kolega, libanonský ministr vnitra přitom uvedl, že únos nejspíš souvisí s mafiemi a pašováním drog.

Ministerstvo zahraničí a tajné služby podle mluvčí diplomacie Michaely Lagronové dál vyhodnocují nové informace o případu, podrobnosti k nim ale sdělit nemohla. Podle Lagronové mají české úřady spoustu informací, jejichž prověření si ale vyžádá čas.

„Stále platí, že pan ministr zvažuje cestu do Libanonu a předpokládáme, že do konce týdne budeme vědět, kdy by tam případně jel. Teď ladíme ještě detaily, aby ta cesta byla úspěšná,“ uvedla Lagronová.

V Bejrútu má Zaorálek jednat se svým libanonským protějškem Džibránem Básilem. Předpokládá se, že by do Libanonu s ním měli letět zástupci bezpečnostních složek, aby si vyměnili informace o případu s libanonskými kolegy. V Libanonu už nyní působí dva čeští experti z tajných služeb, kteří získávají na místě informace a slaďují postup s místními zpravodajskými službami.

„Po telefonu si nemůžeme sdělit moc detailů. V telefonní komunikaci je problém, proto uvažuji, že bych zemi navštívil,“ uvedl již v minulém týdnu Zaorálek. Nové informace o únosu však ministerstvo po zasedání krizového štábu nezveřejnilo.

Pětice mužů se pohřešuje od 18. července, kdy libanonská policie nalezla jejich vůz a věci v nebezpečném údolí Bikáa nedaleko syrských hranic. Podle dřívějších informací tisku jde o dva novináře regionální televize, advokáta, tlumočníka a muže, který má zkušenosti jako armádní zpravodajec a působil v Afghánistánu.

Libanonská média spekulovala, že byli uneseni a jejich únos by mohl souviset s případem Alího Fajáda, který byl loni zatčen v Česku a je bratrem muže zmizelého spolu s Čechy. Jeho rodina to ale popírá. Libanonský ministr vnitra Núhad Mašnúk minulý týden uvedl, že podle tamních vyšetřovatelů má případ kriminální pozadí. Zmizení Čechů údajně souvisí s mafiemi, s pašováním drog a zbraní.

Video Ministr zahraničí k uneseným Čechům: Možná ani nejsou v Libanonu! - Petr Soukup, Milan Kolář
Video se připravuje ...

fouk.si ( 29. července 2015 12:24 )

Ať tam ten blb zůstane. To by mě teda zajímalo co to byli zač že se kvůli nim letí vyjednávat. Holky když unesli tak se nic nedělo.

majojo ( 29. července 2015 12:16 )

Tak to musí být vskutku vzácné kousky gaunerů, když se kvůli nim ten blb angaqžuje. Kvůli Hanče a Tonče nehnul nikdo zadelí.

zlymikes ( 29. července 2015 11:51 )

No příliš sympatií k tomu blbovi nemáte,ale souhlasím se všemi. A protože už tu cestu avizuje týden,tak moc odvahy k cestování nemá.

milofr ( 29. července 2015 11:45 )

zavorálek by si měl vzít sebou na cestu smrťáka Bohuše, šabatovou a marksovou, no a zazvoní zvonec a pohádky bude konec

zauber ( 29. července 2015 11:39 )

Zaorálek by měl vyletět, ale ne do Libanonu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa