Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Konec ve vládě? Sobotka je nefér a Babišovi dělám radost, myslí si ministr Ťok

Autor: Jan Kálal - 
29. července 2015
11:30

Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) odvrací spekulace, že ve vládě kvůli tendru na nový výběr mýta skončí. Ve Studiu Blesk uvedl, že by své odvolání kvůli mýtu považoval za absurditu roku. Kritika od premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) za pomalou přípravu tendru podle něj není fér. Ťok má navíc za to, že dělá radost vicepremiérovi a šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi. Tempem, kterým se mu daří zahajovat nové dopravní stavby.

„V letošním roce dosáhneme 100 kilometrů zahájených nových staveb, v příštím roce by to mohl být dvojnásobek. Předpokládám, že peníze na to budou. Takže si myslím, že mu radost dělám. A dokonce jsem to v jeho vyjádřeních četl,“ uvedl ministr dopravy ve Studiu Blesk na Babišovu adresu.

Ťok zároveň odmítl výtky od premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Sobotka tepal ministra v médiích za to, že podle něj nekoná v případě tendru na nový mýtný systém dost rychle. Kabinet totiž musí vyřešit, co dělat po roce 2016, kdy skončí smlouva se stávajícím provozovatelem, rakouskou firmou Kapsch. Postup ministerstva dopravy bude ve středu řešit vláda předtím, než se ministři rozjedou na dvoutýdenní dovolenou.

„Jsem přesvědčený o tom, že s mýtem se tu dlouhodobě zaspalo. A někoho vinit, že za poslední rok a půl něco udělal nebo neudělal, není od pana premiéra příliš fér,“ uvedl Ťok. A sám se pustil do Sobotky.

„Druhá věc je technologicky neutrální mýto. Buďme upřímní, existuje tady buď satelitní, nebo mikrovlnné. Vláda Jiřího Paroubka, kde pan premiér seděl na místě ministra financí, v letech 2005 a 2006 rozhodla, že chceme mikrovlnnou technologii. A tím na dlouhou dobu určila, jak u nás systém vypadá,“ prohlásil.

Ministr dopravy je každopádně přesvědčený, že úvahy o jeho konci ve vládě jsou liché. „Pokud by někdo trval na mém odvolání, protože přicházím s efektivnějším a levnějším řešením mýtného systému, tak by mi to přišlo jako absurdita roku. A vůbec by mi nevadilo, že bych skončil. Myslím si ale spíš, že to jsou víceméně mediální hrátky a že budu sedět na ministerstvu dopravy až do konce volebního období,“ zmínil.

Video  Druhý díl Studia Blesk s Danem Ťokem: silnice, mýto a pozice ve vládě  - Lukáš Červený, Jan Kálal
Video se připravuje ...

Podívejte se na Studio Blesk a dozvíte se také, jaké novinky plánuje ministr dopravy Dan Ťok na rekonstruovaných úsecích dálnice D1. A proč se staví tak vehementně proti zrychlení provozu na českých dálnicích na 150 kilometrů v hodině.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

petram11 ( 29. července 2015 11:35 )

Jj, Ťok koná - maximálně tak sobě do kapsy.

petram11 ( 29. července 2015 11:32 )

Tak mám takový pocit, že nám Ťok trochu zpapalášovátěl. Trochu soudnosti, pane ministře!

moiaza ( 29. července 2015 09:57 )

Slušný člověk zásadně do politiky neleze. Toť vše.

zdrclamrdka ( 29. července 2015 09:23 )

to ale přeci vůbec nevadí ty debile!

sairait ( 29. července 2015 09:21 )

jo, oni tam šu kaj bez gum, pak je jich moc, Afrika jim nestačí tak lezou sem k nám

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa