Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Miliony na uprchlíky jsou a na Klokánky se nenajdou, diví se Zeman

Prezident Zeman prý sleduje problémy Klokánků, které často navštěvuje první dáma Ivana Zemanová
Prezident Zeman prý sleduje problémy Klokánků, které často navštěvuje první dáma Ivana Zemanová  (Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan, Zbyněk Pecák)
Autor: simao - 
28. července 2015
16:23

Prezident Miloš Zeman se podivuje nad tím, že na dluhy Klokánků se peníze nenajdou, zatímco na opatření kvůli vlně imigrantů ano. Uvedl to na dnešní tiskovce hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Co je na tom však pikantní, je to, že 30 milionů na Klokánky sice vláda nenašla, ale 68 milionů navíc do rozpočtu prezidentské kanceláře na příští rok ano. A navrch se do Zemana pustil premiér Sobotka.

Nejen o uprchlících byla řeč na tiskové konferenci, pravidelně pořádané Zemanovým mluvčím. Podle Jiřího Ovčáčka prezident sleduje také situaci týkající se Klokánků, které se dostaly do pořádné finanční tísně. Dluží desítky milionů a v jejich čele navíc skončila jejich zakladatelka Marie Vodičková, která na nedostatek peněz upozorňovala již dříve.

„Pan prezident sleduje také situaci týkající se Klokánků. Vyjadřuje lítost, že se doposud nepodařilo nalézt 30 milionů korun pro Klokánky, které pečují o české děti, třebaže částka na pomoc imigrantům bude zřejmě řádově vyšší,” uvedl Ovčáček.

K uprchlíkům pak Ovčáček dodal, že Zeman nadále zastává názor, aby Česko přijímalo migranty z kulturně blízkých oblastí. „Pana prezidenta přitom překvapilo, že Polsko s daleko větší rozlohou plánuje přijmout dva tisíce migrantů, a Česká republika tisíc pět set,“ dodal Zemanův mluvčí.  

Zeman se pustil do vlády s tím, proč prvotně vynakládat miliony na opatření při přijímání stovek uprchlíků, když se nedokážeme postarat o vlastní děti. Problém Klokánků, kterým hrozí bez pomoci státu zánik, je přitom spjatý i se samotným Zemanem a jeho okolím. Právě první dáma Ivana Zemanová vyráží během návštěvy jednotlivých krajů Česka do Klokánků poměrně často.

Zatímco se však na dluhy Klokánků peníze najít nedaří, jinde je Zemanem dnes zkritizovaná vláda podstatně štědřejší. O vyšší rozpočet na příští rok zažádal letos právě Hrad, upozorňují Zemanovi kritici na Twitteru. Prezidentská kancelář by měla dostat příští rok navíc 68 milionů korun, které chce údajně použít na opravu svahů kolem přehrady Klíčava v Lánech. Ty jsou prý v havarijním stavu. 

K prezidentově výtce se pak vyjádřil i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Myslím, že státník Zemanova formátu nemá důvod podbízet se těm nejhorším pudům a nahrávat šíření nevraživosti vůči uprchlíkům. Pan prezident dobře ví, že problém Klokánků, které v minulých letech katastrofálně zadlužilo jejich bývalé vedení, nijak nesouvisí se solidárním českým podílem na zvládání nejhorší uprchlické krize od konce druhé světové války. Vláda bude jednat při řešení všech současných vážných problémů realisticky, ne populisticky,“ upozornil Sobotka.

Ivana Zemanová s dětmi z Klokánku Ivana Zemanová s dětmi z Klokánku | Blesk - Ladislav Křivan

elvier ( 20. srpna 2015 13:14 )

Ma pravdu.podporit by meli ty ubohy deti.Na deti,budoucnost naroda penize nejsou,ale na tu ch*tru,se najdou.Jsem znechucena

elvier ( 20. srpna 2015 13:11 )

Souhlas.Jediny haji prava lidi.Taky se divim,na nase ludi penize nejsou a na tu svol*c se najdou.zatahnou sem choroby,my k nim nemame zadny povinnosti,odmitam je tu lecit a zivit.At jdou tam odkud prisli.penize majina cestovani Evropou.Tak vystavit jim ucet za stravu.lekare a byt.A hned budou oenize pro seniory.co pracovali.pro lidi,co pracuji a pro nemocny deti.Pane prezidente,bravo.fandim Vam

mandat ( 1. srpna 2015 21:59 )

Uz zmizelo 8,5 miliard EU.

borka30 ( 1. srpna 2015 20:24 )

Tady diskuze je, u Bakaly není. Když se jedná o prezidenta, diskuze může být. Proč ji tedy nedáte u Bakaly???????????

mandat ( 1. srpna 2015 12:38 )

Ten, kdo se stara o utecence dostane jeste dotace z EU.Tak ten Bakala bude zase v baliku a jeste dostane metal, ze pomahal republice z problemu a ze je dobry clovek.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa