Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Europoslanec Zdechovský mezi uprchlíky: Chtěli na Facebook a nechutnalo jim

Český europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) strávil 3 dny s uprchlíky na Sicílii
Český europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) strávil 3 dny s uprchlíky na Sicílii  (Autor: Facebook/KDU-ČSL)
Autor: Vera Renovica, bru - 
27. července 2015
19:40

Jel v rámci mise na Sicílii prověřit podmínky v uprchlických táborech. Očekával, že uvidí humanitární krizi. A místo toho se setkal s protřelostí a nevděkem. Český europoslanec Tomáš Zdechovský (35, KDU-ČSL) svou zkušenost popsal Aha!.

Kromě uprchlíků, kteří si nárokují azyl v Evropě kvůli tomu, že doma by jim hrozila smrt, totiž v italském městečku Minoa potkal i takzvané ekonomické migranty. Ti se řítí do Unie za lepším životem a často s pomýlenou představou, že jsou u nás koláče bez práce a všichni máme drahá auta. Realita je pak šokuje.

„Ti lidé byli v noci po záchranné operaci vytaženi z vody a dali jim úplně normální jídlo. Nějaký sendvič a kávu. A oni, že to není dobré. Já jsem byl celkem dost překvapený,“ vypráví Zdechovský. A hned se prý také ptali po Facebooku.

Máme právo!

„Bezprostředně po připlutí do Evropy ukazují, že znají svoje práva. Začali nám říkat, že potřebují na internet a na Facebook. A že na to mají právo. Byl jsem z toho celkem dost v šoku.“ dodal europoslanec.

Prospěcháře odhalí

Je si ale jistý, že Italové dobře dovedou oddělit právě tyto „prospěcháře“ od skutečných uprchlíků. I proto, že tito lidé lžou – a většinou neobratně.

„Když jsme s nimi hovořili, tak poměrně měnili své výpovědi. Vyprávěli, že manželku a dítě mají v Německu nebo ve Velké Británii. A pak nedovedli říci jejich jména ani město, ve které se nachází. Měli prostě nějaké naučené věty, které nám tam odříkávali,“ řekl Aha! europoslanec, který na místě strávil tři dny.

Jsou mezi uprchlíky i bojovníci Islámského státu? A proč migranti píšou krvavé vzkazy pro své následovníky? To vše se dozvíte v úterním Aha!.

Video se připravuje ...
Další videa