Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Souznění nad táborákem v Lánech: Babiš si místo buřtů odnesl podporu rozpočtu

Autor: ČTK, red - 
25. července 2015
17:22

Prezident Miloš Zeman (70) v sobotu na jednání v Lánech podpořil návrh státního rozpočtu, řekl novinářům ministr financí Andrej Babiš (60, ANO). Zeman prý přijde na projednávání rozpočtu na vládu. Babiš řekl, že v současné době po něm ministerstva chtějí o 38 miliard více, než obsahuje návrh rozpočtu na příští rok. Před měsícem to bylo asi 57 miliard.

"Poradní tým pana prezidenta podpořil návrh na rozpočet příštího roku. Ocenil, že deficit klesá v řadě, protože letos máme 100 miliard a příští rok bude 70 miliard," řekl Babiš po dnešní schůzce. Dodal, že ho Zeman vyzval, aby neustupoval tlaku ke zhoršení deficitu.

Spolu s účastníky schůzky si po jednání dal dostaveníčko u táboráku a fotku vyvěsil na Facebook. "Po debatě v Lánech hlavní oponenti Jiří Rusnok a Jan Fischer z expertního týmu prezidenta podpořili rozpočet. Deficit bude příští rok o 30 miliard nižší než letos a o 42 miliard nižší než v roce 2014," napsal Babiš.

Zemanův expertní tým podle Babiše podporuje především investice do dopravních staveb a na spolufinancování evropských fondů v rámci ministerstva pro místní rozvoj. "Také byla vyslovena podpora elektronické evidenci tržeb, kterou my jako vláda považujeme za základ boje proti šedé ekonomice," dodal Babiš.

Zemanův souhlas s rozpočtem potvrdil na twitteru jeho mluvčí Jiří Ovčáček. "Pan prezident je s návrhem státního rozpočtu na příští rok spokojen. Ocenil, že byl dodržen jeho základní požadavek na deficit 70 miliard korun," uvedl.

Kriticky se podle Babiše Zeman vyjádřil k tomu, že "u financování vědy a výzkumu chybí vůbec nějaký systém hodnocení a přidělování". Kritika prý zazněla i u financování soukromého školství. "Pan prezident byl informován, že 90 procent těch škol je zaměřeno na humanitní vědy," řekl Babiš.

Dodal, že ve vyšším očekávání výběru daní a lepší struktuře financování mandatorních výdajů našel dalších deset miliard. Z nich dostala přislíbeno například ministryně školství Kateřina Valachová 2,1 miliardy a ministr obchodu a průmyslu Jan Mládek 1,25 miliardy, dodal Babiš. "Samozřejmě každý ten ministr tam má nějakou vatu a já oceňuju, když to přizná a jedná na rovinu, místo toho, abychom si hráli na nějakou schovávačku," řekl.

Návrh rozpočtu kritizuje opozice. Předsedovi ODS Petru Fialovi se nelíbí, že i v době hospodářského růstu má být rozpočet schodkový. "Se současnou socialistickou vládou se na prioritách neshodneme. Zatímco podle ODS by vláda měla vysoký hospodářský růst využít ke snižování deficitu státního rozpočtu a zároveň rušení zbytečných daní, priority levicové vlády jsou ve zvyšování výdajů na sociální dávky a v nárůstu počtu a platů státních zaměstnanců," uvedl v sobotu ve vyjádření pro ČTK Fiala.

"První návrh rozpočtu také ukazuje rozdíly mezi jednotlivými koaličními stranami," poznamenal. Zatímco ministerstva pod vedením hnutí ANO si podle něj polepší průměrně o 8,7 procenta, ministerstvům pod ČSSD klesnou příjmu o 2,7 procenta a lidoveckým úřadům o 4,7 procenta.

Podle předběžných parametrů rozpočtu, který projednala vláda na konci června, bude deficit 70 miliard. Podle červnového návrhu ministerstva financí by výdaje měly příští rok klesnout polovině úřadů.

Příjmy by měly stoupnout třeba ministerstvům pro místní rozvoj, životního prostředí nebo obrany. Řada ministrů s návrhy výdajů nesouhlasí a s Babišem o jejich zvýšení jedná. Vláda musí návrh rozpočtu schválit a předložit Poslanecké sněmovně do konce září.

Babiš by měl v pondělí jednat s ministrem kultury Danielem Hermanem (KDU-ČSL), ve středu ráno s ministryní práce a sociálních věcí Michaelou Marksovou a 12. srpna s ministrem vnitra Milanem Chovancem (oba ČSSD).

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

dzery ( 26. července 2015 09:04 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa