Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zeman vyzvedl 100 tisíc na Peroutku a na islamisty chce jít s puškou v ruce

Miloš Zeman na vojenské základně v Náměšti
Miloš Zeman na vojenské základně v Náměšti  (Autor: Foto Blesk - Jiří čada)
24. července 2015
18:35

Prezident Miloš Zeman potvrdil, že patří mezi politické jestřáby, kteří dávají přednost vojenské akci. „Pokud by islámští radikálové vstoupili masivně na naše území, předpokládám, že vy i já bychom vzali pušku do ruky a šli bychom bojovat,“ vzkázal čtenářům Parlamentních listů. Zároveň uvedl, že už zašel do banky vyzvednout 100 tisíc jako odměnu pro toho, kdo nalezne údajný text novináře Ferdinanda Peroutky „Hitler je gentleman“.

Že má ke zbraním blízko, ukázal Zeman už na konci června. Na vizitě vojenské základny v Náměšti nad Oslavou instruoval vrchní velitel ozbrojených sil svého kancléře: „Do novinářů, pal!“ Sám si vyzkoušel funkčnost šestihlavňového rotačního kulometu M134 D. Namířil jej však proti lidem, přítomným novinářům, které nemá příliš v lásce. Elektromotor kulometu začal rachotit, Zeman se nadšeně smál. „Gratuluji všem, kteří přežili,“ dodal tehdy.

Teď prezident odpovídal na dotazy čtenářů serveru Parlamentní listy. Ptali se například na to, zda budeme v případě ohrožení bojovat, nebo se klanět velmocím.

„Pokud by islámští radikálové vstoupili masivně na naše území, předpokládám, že vy i já bychom vzali pušku do ruky a šli bychom bojovat, ale větší nebezpečí v této chvíli vidím v uprchlické vlně, která se nemusí nutně skládat jenom z islámských radikálů,“ prohlásil Zeman. Dodal zároveň, že hranice Česka by měla bránit armáda.

„Jinak vám doporučuji podpořit myšlenku dobrovolných záloh, o nichž jsem nedávno jednal s velením naší armády. Velmi bych si přál podstatné rozšíření těchto dobrovolných záloh a nic vám nebrání, abyste se i vy do nich přihlásil,“ nabádala pak hlava státu tazatele.

Zeman se vrátil i ke „kauze Peroutka“, ve které už dříve vyhlásil odměnu 100 tisíc pro člověka, který objeví v časopise Přítomnost údajný Peroutkův text Hitler je gentleman. Bez ohledu na to, že podle historiků neexistuje.

„Když jsem ten článek na vlastní oči četl, nemohu popřít sám sebe a tvrdit, že jsem ho nečetl. Důkazem, že věřím, že se tento článek nalezne, je to, že v době své dovolené jsem v pobočce České spořitelny ve Žďáru nad Sázavou vybral sto tisíc korun,“ prozradil Zeman.

zauber ( 25. července 2015 04:42 )

Je fakt, že "méďa" Zeman nemá tak dokonalé image velikého válečníka jako měl třeba Venca Havlů. To byl velikej bombarďák. Hotovej českej Rambo. Však ho taky v Americe milují, hned po Jágrovi.

zauber ( 25. července 2015 04:13 )

Ty ani tak nejsi ksindl, jako spíše idiot!

borka30 ( 24. července 2015 23:50 )

tak se jí pusť!

eda22 ( 24. července 2015 23:08 )

To by se musel pustit flašky.

tymitaky ( 24. července 2015 22:45 )

Hm, zdálky to tak vypadá.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa