Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Na místě byli mrtví a zranění, Ťok ale řešil zpoždění vlaku. Teď ministr lituje

Autor: dce, ČTK - 
22. července 2015
13:55

Členové vlády vyrazili ráno Pendolinem do Ostravy na zasedání vlády. Jejich cestu ale přerušila děsivá nehoda u Studénky, kde se Pendolino v druhém směru střetlo s nákladním vozidlem na přejezdu. A první, co napadlo ministra dopravy Dana Ťoka, bylo stěžovat si na zákon schválnosti!

Ministr dopravy Dan Ťok reagoval jako první z politiků na nehodu ve Studénce. Ovšem ne zcela korektně – jeho první myšlenky směřovaly ke zpoždění vládního vlaku spíš než ke zraněným z otřesné nehody.

Tento tweet ministr dopravy Ťok smazal. Tento tweet ministr dopravy Ťok smazal. | Twitter.com

K tomu se vyjádřil i Petr Fiala, předseda ODS:

 

Když na Twitteru začali lidé Ťokův nevhodný tweet napadat, napsal nový příspěvek – tentokrát už vyjadřující soustrast – a ten starý smazal. 

O dvě hodiny později Ťok dále zametal svůj přešlap pokusy o taktní sdělení: „Po návštěvě Studénky jsem hluboce otřesen. Teď je čas pomáhat a uctít památku. Nechme hodnocení až po skončení vyšetřování.“

Nakonec si po poledni posypal hlavu úplně. „Při své první reakci jsem ještě vůbec neměl informace o tom, o jak tragickou nehodu šlo a že jsou na místě dokonce mrtví a zranění. Když jsem pak místo nehody navštívil, sám jsem si nejlépe uvědomil, jak nevhodná slova jsem v prvním tweetu zvolil. Vyjadřuji soustrast pozůstalým a účast zraněným a omlouvám se za svá první slova k nehodě,“ uvedl.

K neštěstí se z vládního vlaku vyjádřil i Pavel Bělobrádek, předseda KDU-ČSL.

Nehoda vlaku se stala kolem půl osmé ve středu ráno. Vlak ve vysoké rychlosti narazil na přejezdu u Studénky do nákladního vozidla. Na místě je asi dvacet zraněných, z toho tři těžce, a bohužel i dva mrtví. Nehodu způsobil řidič kamionu, který svůj vůz nechal na přejezdu.

Právě o něm se na Twitteru vyjádřil i ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL): „Nepochopím, proč když už tam ten řidič neoprávněně vjede, proč nevyveze tu dřevěnou závoru a s autem z přejezdu nezmizí... Místo toho uteče.“

Za velké neštěstí označila nehodu ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO). „Ať jsou zranění brzo v pořádku! Soustrast pozůstalým zemřelého člověka,“ napsala na Twitter v době, kdy byla známa jedna oběť nehody.

Smutek vyjádřil i ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek: „Chtěl bych vyjádřit soustrast pozůstalým obětí železniční tragédie ve Studénce a brzké uzdravení zraněným. Je to veliké neštěstí.“

Členové vlády vyrazili v půl sedmé z Prahy do Ostravy, jejich vlak se zastavil v Hranicích na Moravě, kde skončil i Andrej Babiš (ANO) ve svém RegioJetu. Premiér a ministři zdravotnictví, vnitra, dopravy ze svého Pendolina vystoupili a v autobusech vyrazili ještě před zasedáním v Ostravě na místo nehody.

Členové vlády dorazili na místo nehody u Studénky. Členové vlády dorazili na místo nehody u Studénky. | ČTK

Ministr financí Babiš podle serveru Aktuálně.cz vyrazil na jednání od brownfieldech, kde se měl sejít s ministrem Brabcem.

K události se vyjádřil i prezident Miloš Zeman:
 

jojone ( 22. července 2015 20:30 )

sidneyfoster ( 22. července 2015 19:43 )

Poslední víkend v červnu zemřelo na našich silnicích 12 lidí. Ani jsem si nevšiml, že by někdo v pondělí v médiích pofňukával.

naidka ( 22. července 2015 19:28 )

První, co ho napadlo, napsal na net a právě to jediné napsal zcela upřímně. Že to potom smazal a posypal si hlavu popelem, je už pozdě, to mu nikdo neodpáře. Každý si o něm udělá obrázek sám.

avion ( 22. července 2015 15:02 )

 Co může člověk čekat od zmetků.

pekaaaros ( 22. července 2015 14:27 )

a nemůže to být spíš tak, že nejdřív nevěděl, co se stalo a první co ho trefilo do části mozku zodpovědné za pocity byla hořkost ze zpoždění a když se pak dozvěděl, co se vlastně stalo, vzal to zpět? tak hlavně že senzace. a opozice ráda využívá všechny prostředky k nafouknutí chyb vládnoucí strany.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa