Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Mynář je dál tajnůstkář a riziko, tvrdí poslankyně. Konečně začala pracovat, vrací úder kancléř

Poslankyně Kovářová se opět opřela do kancléře Mynáře.
Poslankyně Kovářová se opět opřela do kancléře Mynáře.  (Autor: Foto Blesk - Zbyněk Pecák, Ladislav Křivan)
Autor: Jaroslav Šimáček - 
21. července 2015
11:58

Do Vratislava Mynáře se opět pustila poslankyně Věra Kovářová (TOP 09/STAN). Tvrdí, že je Zemanův kancléř i nadále tajnůskářem kvůli tomu, že nezveřejnil kompletní majetkové přiznání. Kovářová proto navrhuje novelu zákona, díky které by musel kancléř s pravdou ven. Mynář se brání, že nemá co skrývat, a vrací úder. Kovářové vzkázal, že konečně alespoň jako zákonodárce začala pracovat.

Poslankyně Kovářová opět vyzvala kancléře Mynáře, aby zveřejnil kompletní majetkové přiznání. Když se tak nestalo a Mynář uveřejnil pouze kusé údaje za rok 2013, sama se rozhodla veřejnosti odtajnit, co všechno ona vlastní.

Dnes se na tiskové konferenci pustila do Mynáře znovu. Nejprve však upozornila na nedávnou tiskovou konferenci Zemanova mluvčího Jiřího Ovčáčka. „Nemístně bagatelizoval závažnost současné situace, kdy vedoucí kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář nadále odmítá zveřejnit své kompletní majetkové přiznání. Přestože se k tomu zavázal ještě před volbami do Poslanecké sněmovny. A nejnověji před veřejností ukrývá také čestné prohlášení podle zákona o střetu zájmů za rok 2014,“ tvrdí Kovářová.

Majetkové poměry kancléře Mynáře označila poslankyně Kovářová i po více než dvou letech od nástupu do funkce za neprůhledné. „Za závažné jeho tajnůstkářství považuji proto, že sílí spekulace, podle kterých je to právě problematický původ jeho majetku, který brání udělení bezpečnostní prověrky, a tak pan Mynář představuje zcela reálné bezpečností riziko,“ uvedla na dnešní tiskovce Kovářová. Podle ní by mohl Mynář zveřejněním majetku a jeho původu pochybnosti rozptýlit. „Samozřejmě za podmínky, že skutečně nemá co skrývat,“ pokračovala poslankyně.

Kovářová navrhuje změnu v zákoně

Celou situaci i „Mynářovy vytáčky“ označila Kovářová za absurdní. Protože se prý přiznání od Mynáře jen tak patrně nedočkáme, Kovářová se rozhodla alespoň podat návrh zákona, podle kterého by kancléř musel podat čestné a následně veřejně dostupné prohlášení. Návrh dle informací Kovářové také stanovuje podmínky, které by osoba kancléře musela splnit. Např. to, že by kancléř neměl zastávat funkci v politických stranách. „Nepovažuji to za vhodné a vzhledem k vytíženosti ostatně ani za možné,“ upozornila Kovářová a narážela na Mynářovo členství v SPO.

Mynář: Konečně začala pracovat

V reakci na vystoupení Kovářové se však Mynář ve vysílání ČT24 hájil. „Každý normální člověk si spočítá, že kdybych měl nějaký problém s prokazováním původu svého majetku, tak bych asi těžko požádal Národní bezpečností úřad o prověrku na stupni přísně tajné,“ uvedl kancléř, který dle svých slov vždy postupoval podle zákona.

Mynář komentoval také návrh Kovářové – je prý rád, že poslanci coby zákonodárci začali odhalovat nedostatky a šotky v zákonech. „To, že k tomu paní poslankyně musí svolat tiskovou konferenci, aby nám vlastně řekla, že po dvou letech začíná pracovat, to asi nechám na zhodnocení všech diváků,“ vrátil Mynář úder Kovářové. A na její opakovanou výzvu ke zveřejnění kompletního majetkového přiznání dodal: „Dvakrát opakovaný vtip není vtipem.“

Video Kancléř Mynář se rozhoupal: Zveřejním svůj plat! - Blesk TV
Video se připravuje ...

salto ( 23. července 2015 08:30 )

Čím to asi je, že kdykoliv slyším o TOP vybaví se mi rovnítko mezi nimi a zlodějským dobytkem?

kukuku ( 21. července 2015 15:57 )

Pražští de*bilové jako Ty (viz Tvůj nick) si zase Kcharlovu inkontinenci pletou s inteligencí.

kukuku ( 21. července 2015 15:16 )

Ty bys potřeboval za prezidenta individuum víc inkontinentní než inteligentní. Při minulých volbách ale v souladu s Tvými představami hlasovalo jen 45% lidí. 55 % hlasovalo pro kandidáta vzdělanějšího a sečtělejšího.

kukuku ( 21. července 2015 14:21 )

Ty v té své xindlŘi*ti asi zdatně reprezentuješ českou intelektuální spodinu.

kukuku ( 21. července 2015 14:18 )

Pokud vzhledem ke své omezenosti nemáš co napsat a opakuješ stejné abstraktní myšlenekprosté bláboly, ať je řeč o čemkoliv, tak nepiš nic.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa