Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Svrhli primátora z vlastních řad, hnutí ANO je vyloučilo

Odvolaný primátor Jiří Svoboda by se na snímku asi nesmál, kdyby věděl, že Pavel Matoušek, který sedí po jeho pravici, za čas zvedne ruku pro jeho odvolání...
Odvolaný primátor Jiří Svoboda by se na snímku asi nesmál, kdyby věděl, že Pavel Matoušek, který sedí po jeho pravici, za čas zvedne ruku pro jeho odvolání...  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, bru - 
14. července 2015
12:58

Primátora z vlastních řad poslali k šípku, teď dostali za vyučenou. Tři zastupitelé z Českých Budějovic, kteří zvedli ruku pro odvolání primátora Jiřího Svobody, už nejsou členy hnutí ANO. Ve městě se rozpadla koalice a magistrát žije v provizorním režimu.

Porušili stanovy a morální kodex hnutí. Jejich vyloučení doporučily místní, oblastní i krajská organizace. Předsednictvo jejich odvolání jednohlasně potvrdilo,“ řekla poslankyně a předsedkyně jihočeské krajské organizace ANO Radka Maxová. Třemi vyloučenými jsou Eliška Richtrová, Filip Šmaus a Pavel Matoušek.

Foto: 


Podle ní vedení hnutí také doporučilo všem třem vyloučeným členům, aby rezignovali na mandáty zastupitele. „Každý ze zastupitelů, který byl zvolen za ANO, podepsal morální závazek, že v případě porušení kodexu mandát složí. Ale lze předpokládat, že na to (Richtrová, Matoušek, Šmaus) nebudou brát ohled, a tím by ukázali své charaktery v jasném světle,“ uvedl bývalý primátor Jiří Svoboda.

Odvolání primátora a jeho tří náměstků Iva Moravce (OPB), Františka Konečného (ANO) a Tomáše Bouzka (TOP 09) iniciovala 29. června na zasedání zastupitelstva opoziční ČSSD. Ze 44 přítomných se jich pro návrh vyslovilo 23.



Obecní volby v Českých Budějovicích vyhrálo loni v říjnu hnutí ANO, v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu získalo 12 mandátů, druhé ČSSD hlasy vynesly devět mandátů, třetímu hnutí Občané pro Budějovice (OPB) osm, čtvrté KSČM šest, TOP 09 čtyři, lidovcům a ODS po třech. Čtyřkoalice, kterou se dlouho nedařilo vytvořit, měla původně v zastupitelstvu 27 hlasů.

Od začátku šlo o křehkou koalici, která se brzy začala drolit. Z klubu ANO hned po volbách vystoupila Eliška Richtrová, která chtěla koalici s ČSSD a méně placených náměstků, před časem byl z klubu TOP 09 vyloučen někdejší radní Kamil Calta.

Vedení města pak na začátku června odvolalo náměstka Matouška za to, že nerespektoval usnesení koalice v případě volby předsednictva městské Teplárny, na jejíž valnou hromadu byl nominován.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa