Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hamáček si dal před jednáním panáček. Není normální být v práci opilý, říká Jermanová

Šéf sněmovny si dal alkohol před jednáním sněmovny. Co na to místopředsedkyně Jermanová, která si dříve stěžovala na pití poslanců?
Šéf sněmovny si dal alkohol před jednáním sněmovny. Co na to místopředsedkyně Jermanová, která si dříve stěžovala na pití poslanců?  (Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan, ČTK)
Autor: Jaroslav Šimáček - 
14. července 2015
05:05

Jazyk mu poněkud ztěžkl, výslovnost nebyla v tu chvíli ideální. Šéf sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) přiznal: dal si dva panáky slivovice. A jednání tak řídil pod vlivem alkoholu. Jak sám říká, šlo o výjimečnou situaci. Nebylo mu prý dobře. Zatímco jeho stranický kolega Vítězslav Jandák se ho zastává a říká, že je Hamáček mezi těmi, kdo nepijí, Jaroslava Jermanová dodává, že není normální být v práci opilý.

„Martin Kokoloratník... Taky ne... Jan… Jan Zahradník… pane poslanče, prosím… na paní ministryni Mar(důraz)ksovou ve věci zákon o ochraně… práv dětí, prosím…,“ soukal ze sebe s artikulačními problémy šéf sněmovny Jan Hamáček při interpelacích na členy Sobotkovy vlády 18. června. Jména poslance Kolovratníka (ANO) i ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové (ČSSD) mu dělala poněkud problémy.

Hamáček později Blesk.cz přiznal, že skutečně pil. „Byla to kombinace únavy a stresu, neříkám, že jsem nic nepil, dal jsem si dvě skleničky,“ uvedl Hamáček, aby poté množství upřesnil na „dva panáky“. Právě Hamáček je přitom tím, kdo ve sněmovně vyhlásil suchý zákon – zákaz prodeje alkoholu v průběhu jednání.

Jandák: Honza je mezi těmi, kteří nepijí

V případě Hamáčka šlo o nečekaný problém. „Já jsem to nepoznal. V politice těžko poznáte, jestli je někdo opilý, nebo se zbláznil, nebo se teprve chystá zbláznit,“ reagoval pro Blesk.cz poslanec Vítězslav Jandák (ČSSD). „Já ho neznám, jako že by pil. Honza je mezi těmi, kteří nepijí,“ upozornil Jandák.

Video Opilý předseda Hamáček ve sněmovně - PSP
Video se připravuje ...

Proti alkoholu ve sněmovně přitom značně bojovala v minulosti její místopředsedkyně Jaroslava Jermanová (ANO). „Není normální být v práci opilý, proto jsem také bojovala za zákaz pití ve sněmovně. Je ale na svědomí každého poslance, jak se k tomu postaví,“ upozornila po Hamáčkově lehkém alkoholickém opojení Jermanová, která si v minulosti postěžovala: „Není příjemné, když v sále vidím několik potácejících se postav, které si následně musí odvádět předsedové klubů, protože dělají hluk.“

Přišel zákaz prodeje alkoholu, jenže ne všichni s ním souhlasili. Právě Jandák patřil mezi ty, kteří jej nesli nelibě. „Považuji to za nesmysl, který udělali s pitím. Jsem dospělý a mě můžete zkoušet foukat kdykoliv, 24 hodin a nenafoukáte u mě nic. Mně osobně to nevadí, toto omezení, ale beru to jako zacházení ve školce, v pomocné škole,“ řekl Jandák Blesk.cz.

Situace se však patrně skutečně obrátila k lepšímu. Potvrdila to i Miroslava Němcová, která si na přítomnost alkoholu stěžovala v jinou oficiální chvíli – v sále s korunovačními klenoty, kde stála společně s prezidentem Milošem Zemanem v momentě, který odstartoval známou kauzu „Viróza“.

Hamáčka se Němcová zastala. „Nevzpomínám si na nějakou situaci, že by pan Hamáček při řízení měl nějaké známky toho, že nebyl ve formě. Já jsem u toho osobně nebyla, na rozdíl od toho, kdy jsem byla bohužel osobně přítomna té scénce na Pražském hradě s panem prezidentem,“ reagovala pro Blesk.cz předchozí předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS). K Janu Hamáčkovi posléze dodala: „Jestliže on vám dal vysvětlení, které vám dal, tak asi ví, že to je prostě komplikované a že by se toho měl vystříhat.“

Gazdík: Hloupé opatření

Suchý zákon ve sněmovně – zákaz prodeje – se podle Němcové patrně dodržuje. Na dotaz, zda se setkala od jeho vyhlášení s pitím alkoholu v budově sněmovny, reagovala politička z ODS slovy: „Já musím říci, že ne. Když je schůze, tak v těch restauracích, které tam jsou, se nesmí vůbec žádný alkohol podávat. Nikoho jsem neviděla, že by nějaký pil.“

Hamáčka přitom vystřídal během jednání místopředseda sněmovny Petr Gazdík (TOP 09 a STAN). „Měl jsem v tu chvíli slabší chvilku, tak jsem požádal kolegu Gazdíka, aby mě zastoupil,“ uvedl Hamáček s tím, že mu prý vážně nebylo dobře. Gazdík na dotaz Blesk.cz svého kolegu podržel: „Nikdy jsem si nevšiml toho, že by pan předseda řídil schůzi pod vlivem alkoholu.“

Právě Gazdík přitom zaujal tím, že si po vyhlášení zákazu prodeje alkoholu přinesl demonstrativně do sněmovny mléko a lahev vytáhl viditelně na sněmovní lavici. „Já si myslím, že to opatření je hloupé a nesmyslné a myslím si to pořád stejně. Podle mě to vůbec k ničemu nevedlo. Pokud poslanec má rozhodovat o zákonech a o této zemi, má být schopen ovládat i sám sebe. Nevšiml jsem si, že by někdo od té doby byl nějak pod vlivem alkoholu,“  dodává nyní Gazdík k opatření, které však jde obejít soukromými zásobami poslanců. Ostatně právě Jan Hamáček uvedl, že šlo o slivovici, kterou dostal na výjezdu do regionu.

prycsvladou ( 14. července 2015 11:05 )

jak víš že dělám nA soustruhu v kolbence ty ***í hlavo

1917 ( 14. července 2015 10:16 )

Nadlidé se opět předvádějí. V každé soukromé firmě by tento "člověk" již ráno nemusel chodit do práce. To co předvedl pan poslanec a předseda poslanecké sněmovny je nejen urážkou této instituce ale přímo pohrdáním všemi občany tohoto státu.

sairait ( 14. července 2015 10:08 )

já mockrát a ještě jsem vop.rcal kolegyni skladnici ve výdejně

sairait ( 14. července 2015 10:05 )

když točíš kolečka na soustruhu v kolbence, tak musíš být střízlivý, lopato, nebo jinak by ti soustruch utrh nohu a podnikatel by to musel platit

tajna1509 ( 14. července 2015 09:42 )

 Jo to mame zodpovedne lidi kteri nas zastupuji - za akohol v praci je paragraf 53 a leti a my je budeme porad zivit

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa