Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Rathova závěrečná řeč: Mluvil dvě hodiny, chce další čtyři

Autor: bru, ČTK - 
13. července 2015
15:26

Snůška spekulativních dohadů, David Rath je nevinný – to tvrdila u soudu jeho obhájkyně Marcela Ondřejová. Rath naopak v závěrečné řeči prohlásil, že dobře ví, proč musí být odsouzen. Některé lidi by to prý stálo kariéru. Samozřejmě i při svém závěrečném vystoupení se Rath stále drží stejného scénáře, který provází celou kauzu: V krabici bylo víno, o milionech nic nevím!

Závěrečná řeč Davida Ratha pro dnešek skončila, pokračovat bude v úterý. Bývalý poslanec mluvil k soudu zhruba dvě hodiny. Řekl, že je přibližně ve třetině.

Bývalý hejtman a poslanec, který je obžalovaný z korupce, u soudu prohlásil, že je předem jasné, že musí být odsouzen. Odůvodnil to poptávkou po exemplárním případu. Další důvod vidí v osobní zainteresovanosti příslušníků takzvané nové justice, kteří jsou s případem od začátku spjati svou kariérou.

Rath: Moje závěrečná řeč zabere nejméně 1,5 jednacího dne

Bývalý hejtman upozornil i na osobní angažovanost některých politiků – konkrétně prezidenta Miloše Zemana, exministrů spravedlnosti Marie Benešové a Jiřího Pospíšila a exministra vnitra Jana Kubiceho. „Tito všichni se k případu přes média vyjadřovali dávno před vynesením rozsudku,“ poznamenal Rath.

„Nebylo prokázáno a předložen jediný důkaz, že bych cokoliv slíbil ve prospěch soutěžitelů. Je svědky prokázáno, že jsem pozici hejtmana nezneužil,“ řekl dále Rath. „Chápu důvody, pro které musím být odsouzen,“ dodal. Kromě politiky a zájmů žalobců se prý jedná o pracovní postup některých lidí. „Mé neodsouzení by mohlo být překážkou v jejich kariéře,“ dodal. Podle něj už „je tři roky jasno“, jen se nyní musí „formálně naplnit určité znaky rozhodnutí“.

V úvodu řeči se zaměřil na krabici od vína, se kterou ho v polovině roku 2012 zatkla policie. Vnímá ji jako symbol své kauzy a ovlivnění důkazů. Trvá na tom, že nesl víno a o milionech uvnitř neměl tušení.

Rath dostal krabici při odchodu z návštěvy u tehdejší šéfky kladenské nemocnice Kateřiny Pancové, nyní Kottové, a jejího partnera Petra Kotta. Manželé jsou mezi obžalovanými v kauze a v dubnu dostali nepravomocně 7,5 roku vězení. Důkazem, že byla řeč o víně, je podle Ratha původně vystřižený odposlech.

Rath je obžalován z ovlivňování veřejných zakázek z doby, kdy byl hejtmanem Středočeského kraje. Týkaly se opravování krajských staveb a modernizace regionálních nemocnic. Hrozí mu až 12 let vězení, žalobce Petr Jirát navrhuje nejméně devět let a propadnutí majetku. Policie Ratha, jenž byl i poslancem, zadržela v květnu 2012 a soud ho poslal do vazby, odkud se dostal v listopadu 2013. Hlavní líčení trvá od srpna 2013.

Rathova obhájkyně: Na korupci nemáte důkazy

Obhájkyně bývalého poslance Davida Ratha, obžalovaného z korupce, Marcela Ondřejová dnes soudu navrhla, aby jejího klienta zprostil obžaloby. Tvrzení vyšetřovatelů a státního zástupce jsou podle ní snůška spekulativních dohadů. Neexistuje prý jediný přímý důkaz o Rathově korupci, ani souhra nepřímých důkazů. Kauzu řeší Krajský soud v Praze, kde Rathovi hrozí až 12 let vězení.
Ondřejová soudu řekla, že se podle ní tvrzení obžaloby opírají o zmanipulované odposlechy.

„Osoby hovoří v náznacích, heslovitě,“ uvedla. Nepodařilo se prý prokázat, že by se Rath coby hejtman Středočeského kraje účastnil korupce a bral úplatky. „Neexistuje jediný přímý důkaz, ani sled nepřímých důkazů. Navrhuji, aby byl zproštěn obžaloby. Při pochybnostech ve prospěch obžalovaného nelze jinak postupovat,“ dodala.



prasulka ( 14. července 2015 22:56 )

Bože,to je trapák a posr..botka

nicnezpravda ( 13. července 2015 18:24 )

Až další den,už je pozdě,soud má zavřeno

verka1 ( 13. července 2015 17:10 )

dneska se to nedozvíme

verka1 ( 13. července 2015 16:40 )

Kottovi už rozsudek mají a tak si počkám na rozsudek Ratha.

prycsvladou ( 13. července 2015 15:58 )

 tragéd,když se cítí nevinný tak proč se pořád vyhýbal rozsudku.ten dobře ví že spadla klícka a že pujde zpátky do tepláků a tak to natahuje jak se dá dobytek zasra-nej

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa