Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Expremiér Nečas: Tsiprase v Řecku je nutné eliminovat, je to politická infekce

Řeckého premiéra Tsiprase zkritizoval český expremiér Nečas.
Řeckého premiéra Tsiprase zkritizoval český expremiér Nečas.  (Autor: Reuters, Archiv Blesku)
Autor: simao - 
9. července 2015
16:40

Bývalý český premiér Petr Nečas (ODS) se zostra pustil do Řeků i jejich levicového šéfa vlády. Alexise Tsiprase dokonce označil za politickou infekci, kterou je třeba zastavit, protože je to revolucionář typu Che Guevary. Upozornil přitom, že si Řekové zvykli žít nad poměry a že jedinou možností je jejich odchod z eurozóny.

„Pan Tsipras je politická infekce, kterou je nutné eliminovat, jinak jako nákaza rozloží eurozónu. On je totiž připraven k exportu revoluce. Jako Che Guevara, po kterém pojmenoval svého syna,“ uvedl Petr Nečas v prohlášení pro Parlamentní listy, kde komentuje současnou řeckou krizi.

Ostře se tak navezl do premiéra Alexise Tsiprase z krajně levicové strany Syriza, který by sice rád od EU další peníze, ale nechce přistoupit na politiku utahování opasků a úsporných opatření.

Nečas přitom zmínil nejen Tsiprasovu politiku, ale i jeho rodinu. Řecký premiér má s partnerkou Peristerou Batziana dva syny, přičemž mladší má skutečně prostřední jméno Ernesto po známém marxistickém revolucionáři.  

Nečas se Tsiprasových „revolučních“ názorů obává. A kritikou ve svém prohlášení nešetří. Řecko sice slibuje, že nějaké reformy nyní přece jen připraví, jenže nepůjde jen o plané sliby, aby dostalo další eura? „Řecko, i když to slyšet nechce, si žije stále nad poměry,“ tvrdí přitom Nečas, který po odchodu z politiky působí jako konzultant Centra transatlantických vztahů vysoké školy Cevro Institut.

„Jen za posledních 20 let přivykli kombinaci žití z dluhů veřejných rozpočtů, vodopádu evropských dotací a příjmů z turistického ruchu, ke kterým se za posledních 10 let přidaly i nízké úroky u půjček díky euru,“ míní český expremiér.

Nečas: Řecko musí projít transformací

Řecký problém vidí Nečas také v příliš štědrém důchodovém systému. „Podle svého premiéra Tsiprase jsou Řekové na hranici toho, co vydrží. A to v situaci, kdy je kupní síla průměrného řeckého starobního důchodu o desítky procent vyšší, než je tomu u stejného českého důchodu. Přestože celkový výkon řecké ekonomiky je dnes slabší než té české,“ upozornil Parlamentní listy Nečas.

Řešením je podle Nečase nikoli další série půjček Řecku, ale jeho řízený odchod z eurozóny, který dostal název grexit. Řecko následně musí podle Nečase projít ekonomickou i společenskou transformací. Uvádí i konkrétní kroky. Třeba posílit berní úřady, aby dokázaly „vybírat alespoň nějaké daně“.

Bez zajímavosti přitom není, že Nečas variantu řeckého odchodu z eurozóny zmiňoval již v květnu 2012, kdy ještě jako předseda vlády ČR přijížděl na unijní summit. Tehdy totiž pronesl, že odchod Řecka z eurozóny je reálnou variantou a jedinou možností. Ale neobejde se bez následků a bez nákladů. Dojde nyní na jeho slova?

salto ( 10. července 2015 09:29 )

Inu ódées - to je lék na všechno

st.rec ( 10. července 2015 09:15 )

3,14 = pí. 3,14čas zase 3,14čuje.Jaňulka ti to doma asi spočítá.

tgbg ( 10. července 2015 08:39 )

Komunistická zběř dokáže zruinovat každý stát během několika roků. Je až s podivem, proč není v celém světě komunizmus zakázán, jako nejstrašnější politické zřízení. Komunisti mají na svědomí stamiliony obětí.Daleko víc než fašisti.

ivuska1 ( 9. července 2015 20:56 )

Jak je mozne , ze Necas dostava prostor v tisku ???? Nema nahodou sedet v base ???

nilud ( 9. července 2015 19:07 )

 To se ozvalo to pravé ho..o,který nakazil odeésáckou infekcí celou zemi.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa