Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Likvidace živnostníků a hackeři. Průzkum pro Babiše a obavy z evidence tržeb

Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) tlumí obavy z elektronické evidence tržeb.
Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) tlumí obavy z elektronické evidence tržeb.  (Autor: Ministerstvo financí ČR)
Autor: ČTK, kal - 
9. července 2015
13:10

Češi věří v lepší výběr daní díky připravované elektronické evidenci tržeb. Zároveň ale myslí na to, že novinka s sebou nese rizika. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM, který ve čtvrtek představil vicepremiér Andrej Babiš (ANO) společně s Generálním finančním ředitelstvím. Zavedení elektronické evidence ministerstvo plánuje od února 2016. Opatření kritizují opoziční ODS, TOP 09 i Úsvit.

Lepší výběr daní v souvislosti se zavedením elektronické evidence očekávají tři čtvrtiny dotázaných. Stejný podíl se domnívá, že by stát měl hledat cesty k vyššímu výběru daní od obchodníků, poskytovatelů služeb a prodejců. Za špatnou totiž považuje daňovou morálku v Česku 60 procent lidí. Nový systém ministerstvo směřuje především na oblast takzvané šedé ekonomiky.

„Především jde o narovnání podmínek na trhu,“ řekl vicepremiér Babiš, který ocenil, že připravované opatření podporují Asociace malých a středních podniků a živnostníků nebo Hospodářská komora. Odmítl kritiku, že nástroj má sloužit k monitorování podnikatelů. „Finanční správa nebude znát žádný detail,“ zdůraznil.

Podvodům to stejně nezamezí, myslí si část lidí

Podle dvou třetin dotázaných nový systém ale s sebou může nést některá rizika. Nejčastěji je vidí v tom, že elektronické pokladny nezamezí podvodným přístupům (22 procent) a že půjde o opatření likvidující živnostníky (15 procent). Dále se lidé obávají finančních nákladů na zavedení elektronické evidence tržeb (10 procent) a zneužití informací piráty a hackery (devět procent).

„Nepodceňujeme ani tuto stránku,“ uvedla náměstkyně ministra financí Simona Hornochová. Připomněla zkušenost z Chorvatska, kde podle ní hromadné krachy podnikatelů nenastaly a jejich počet neklesal. Většímu povědomí o elektronické evidenci tržeb má napomoci informační kampaň, na niž v pátek finanční správa vypíše zakázku, konkrétně na její strategii a kreativní řešení.

Státní rozpočet podle propočtů ministerstva financí může podle dřívějších údajů zavedením celkem získat z DPH a daně z příjmu dodatečně ze sektoru stravování a pohostinství a maloobchodu zhruba 12,5 miliardy korun.

Doprovodné zákony k návrhu snižují sazby DPH ve stravovacích službách z 21 na 15 procent a zavádějí jednorázovou slevu až 5000 korun pro všechny poplatníky daně z příjmů fyzických osob, kterým v daném roce vznikla povinnost evidovat tržby.

Proti opatření se staví opoziční strany TOP 09, ODS a Úsvit. Kritizovaly ho také Asociace podnikatelů a manažerů, Asociace soukromého zemědělství ČR nebo Sdružení podnikatelů a živnostníků ČR.

STEM se v bleskovém průzkumu dotazoval 1097 respondentů, podle agentury jde o reprezentativní soubor obyvatel České republiky starších 18 let. Sociologové použili standardizované telefonické dotazování a internetové dotazníky.

e.44 ( 10. července 2015 10:52 )

Kromě toho, že je to u nás kvůli nedostatečnému pokrytí vysokorychlostním internetem neproveditelné tak aby se dalo podnikat všude, případně všude bez výpadků tak aby to neznemožňovalo každou chvíli placení (což znamená ušlý zisk pro podnikatele který budou soudně vymáhat po státu) , stačí se podívat na Chorvatsko, jehož model EET u nás Babiš prosazuje, jak to tam dopadlo. Výběr daní se nezlepšil vůbec, tudíž pro stát žádný nový finanční příjem, natož aby se státu vrátily náklady. Naopak stát tratil na soc. podpoře tisíců živnostníků, co skončili na pracáku. Dalším důsledkem, který pocítili úplně všichni, bylo zdražení úplně všeho běžně obchodovatelného o zhruba 40-60%. Zkrátka je to jenom jeden obrovský Babišův tunel. Na zřízení se, opět bez výběrového řízení, napakujou jeho firmy a on bude mít státem zřízenou špionážní síť aby měl přehled o konkurenci a moh jí ještě efektivněji likvidovat a ostatní ho nezajímá, jde jenom za vlastními zájmy Pokud si někdo říká, že už jsme stejně v prde/li, tak co? tak pokud to Babišovi projde, tak nejen ti co si to říkají, zjistí, že může být ještě mnohem hůř.

salto ( 10. července 2015 09:31 )

Taky proč by jinak tu chásku volili?

istyl ( 9. července 2015 13:36 )

kdyby nevyhaneli velke firmy do danovych raju, tak by ty dane v pohode vybrali.., proto musí jezdit po hrbetu malym uzenářům, aby ti velci si nahrabali ještě vic, ze pane Bures...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa