Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Šafránková i hrdina, který hodil židli po střelci z Brodu. Poslanci navrhli Zemanovi, koho vyznamenat

Koho vyznamená Miloš Zeman letos? Loni to byl režisér Sedláček, letos poslanci navrhli mj. herečku Šafránkovou.
Koho vyznamená Miloš Zeman letos? Loni to byl režisér Sedláček, letos poslanci navrhli mj. herečku Šafránkovou.  (Autor: Foto Blesk - Zbyněk Pecák, Ladislav Křivan)
Autor: ČTK, simao - 
7. července 2015
16:21

Herečka Libuška Šafránková a další osobnosti nechybí mezi těmi, které Sněmovna navrhla prezidentu Zemanovi k ocenění státními vyznamenáními. Celkem jde o 33 lidí. Kdo další mezi navrženými nechybí?

Loni Sněmovna navrhla prezidentovi 49 osobností, letos jich je méně. Zeman návrhy Sněmovny může zohlednit, ale také nemusí. Ceremonie předávání řádů a medailí probíhá obvykle hlavně na státní svátek 28. října, v den výročí vzniku Československa. Druhým řádovým dnem je 1. leden.

Zeman může vyznamenat i jiné lidi než kandidáty Senátu a Sněmovny. Loni vyvolalo pozdvižení předání medaile režisérovi Robertu Sedláčkovi, který si pro ocenění od prezidenta přišel ve fleecové mikině. Vysvětloval poté, že nemá rád podobné obřady...  

Obvyklá jsou však i vyznamenání in memoriam. Na nejvyšší ocenění, Řád bílého lva, dnes poslanci navrhli prezidentu Zemanovi stíhače Josefa Františka, jenž zaznamenal řadu sestřelů nepřátelských letounů v bitvě o Británii a zahynul při hlídkovém letu.

Na Řád T. G. Masaryka poslanci nominovali Adolfa Burgera, jenž tiskl křestní listy pro židovské občany a byl vězněn v několika koncentračních táborech, a válečného veterána, bakteriologa a virologa Juraje Strausse. Dále pak Karla Weinricha, jenž působil v Itálii, byl korespondentem ČTK a za druhé světové války zachránil před nacisty mnoho Židů z bývalého Československa. Mezi kandidáty patří i otec a syn Emanuel a Josef Zimovi, kteří v Budapešti pomáhali v záchraně slovenských a maďarských Židů.

Na medaili Za hrdinství navrhli poslanci Jiřího Nesázala, který osobní statečností umožnil útěk několika lidí před střelcem v restauraci v Uherském Brodu, a také účastníka Slovenského národního povstání Ladislava Havrišáka.

Mladý hrdina: Jirka hodil po vrahovi z uherskobrodské restaurace židli. Mladý hrdina: Jirka hodil po vrahovi z uherskobrodské restaurace židli. | Reprofoto TV Nova

Sněmovními kandidáty na medaili Za zásluhy jsou herečka Libuše Šafránková, básník Jiří Žáček, horolezec Radek Jaroš, bývalá atletka Helena Fibingerová, zakladatel babyboxů Ludvík Hess, sociolog Ivo Možný, onkoložka Jitka Abrahámová, mineralog a geolog Jan Hus Bernard, dirigent, sbormistr a skladatel Jan Maria Dobrodinský a válečný veterán František Binder, který zemřel v boji na palubě bombardéru.

Poslanci mají vybráno

Dále pak motokrosový jezdec Jaroslav Falta, někdejší gymnastka Věra Růžičková, olympijský medailista a účastník protinacistického odboje Jan Gajdoš, církevní historik František Xaver Halas a kněz Josef Jiran, který v emigraci vytvořil síť pro převoz léků, potravin i peněz do socialistického Československa.

Sněmovna dnes navrhla také odborníka na Portugalsko, Afriku a Latinskou Ameriku Jana Klímu, výtvarníka Zdeňka Kolářského, chirurga a traumatologa Leopolda Plevu, Otu Sekyrku, kterého perzekvoval komunistický režim, dětského psychologa a spoluzakladatele Konta Bariéry a Dětského centra Paprsek Jaroslava Šturmu a básníka, spisovatele a publicistu Jaroslava Šumšala, jenž zemřel v osvětimském koncentračním táboře, Miroslava Teichmanna, kterého komunistický režim odsoudil na osm let za údajnou přípravu obsazení rozhlasu v únoru 1948, Jaromíra Vašků, pod jehož vedením se v Česku provedly první aplikace umělého srdce, Ladislava Zemana, jehož práce je spojena s úspěchy královéhradeckého Klicperova divadla, a místopředsedu Ústředního bramborářského svazu Jiřího Zvolánka.

Senát rozhodne do dvou týdnů

Zatímco poslanci již dnes o seznamu navrhovaných rozhodli, Senát má o nominacích rozhodnout za dva týdny. V senátních nominacích by se mohli objevit třeba exministr kultury Pavel Dostál, spisovatel Petr Horejš, expert na ústavní právo Václav Pavlíček, kardiolog Jan Pirk, imunoložka Blanka Říhová, Gjon Perdedaj z Kosova, který se v září 2000 zastal v Praze ženy napadené zlodějem a skončil ochrnutý, či fotbalista Pavel Nedvěd. Naopak senátní nominace se v předvýběru, který sestavil senátní podvýbor, nedostala bratrům Mašínovým.

jity ( 8. července 2015 09:05 )

Šafránková, která ze sebe dělala akorát furii, když měli přijet bývalí kolegové z Německa, tak dělala ofuky a ani nepřišla na sjednanou schůzku. Vorlíček to musel omlouvat a muselo mu být docela trapně a ona se ani neomluvila. Přitom svoji účast napřed slíbila a potom nepřišla, holt aby ji neubylo.

st.rec ( 8. července 2015 08:45 )

Libuš asi za velmi plodnou kariéru s jednou princeznou.Já bych ocenil radši třeba Jituš Molavcovou-určitě by si to zasloužila.

ad-ga ( 8. července 2015 08:07 )

no za co? přece za doping

ellenic ( 7. července 2015 21:06 )

Proč Pane Bože Fibingerová , ověšená zlatem, majitelka pekárny. Že reprezentovala naši zem ve sportu, no a co. Nikdy nebyla škodná, samé výhody. Já jsem také pracovala a za podstatně méně peněz a žádné výhody. Ocenění patří lidem, kteří ve svém povolání mají velké zásluhy, lékaři, vědci a jiní a ne Fibingerka .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa