Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Petra Paroubková z Řecka: Výběry z bankomatů se ještě omezí, hoteliéry čeká krutá zima

Petra Paroubková exkluzivně pro Blesk popsala, co se děje v Řecku.
Petra Paroubková exkluzivně pro Blesk popsala, co se děje v Řecku.  (Autor: ČTK/Blesk)
7. července 2015
05:31

Petra Paroubková sleduje řeckou krizi v přímém přenosu z ostrova Ithaka. Exkluzivně pro Blesk popsala, jaká je aktuální situace. Jak se zdá, banky ještě více omezí výběry z bankomatů. Za den si tak lidé vyberou třetinu toho, co v minulém týdnu. Problémy prý budou mít majitelé restaurací a hotelů.

Po včerejším referendu se Řecko pomalu vrací do každodenního života. Jak jsem předpokládala, názor v referendu znepřátelil hodně lidí, běžně volby tento dopad nemají. Překvapením je rezignace ministra financi Varufakise, který odstoupil sám, bez vnějších tlaků, aby usnadnil vyjednávání s EU.

Banky nadále fungují v omezeném režimu, vyplácí pouze důchody a přijímají hotovost. Elektronické bankovnictví funguje pro vnitrostátní platby do výše 12 000 eur. Výběry z bankomatů se mají ještě víc omezit, a to na 20 eur na řeckou kartu na den.

Foto: 

Na rozdíl od minulého týdne u bankomatů na Jónských ostrovech nehlídkuji policisté, v Aténách je situace zřejmě jiná. Vše normálně funguje. Lidé čekají, co bude. Někteří s nadějí, většina se skepsí.

Turisté také utrácejí méně, ale podle pracovníků letiště na Kefalonii i v Aténách jejich počet neklesl. Nicméně krize Řecko zasáhla v tu nejméně vhodnou dobu, na začátku sezony.

Majitelé restaurací a hotelů si na zimu v létě nevydělají. Zima bude zřejmě velmi nepříjemná pro většinu obyvatel.

Petra Paroubková (autorka je manželkou bývalého premiéra a předsedy ČSSD, podniká jako vydavatelka)

wanaxa ( 7. července 2015 12:18 )

Pošleme jim tam Babiše

moiaza ( 7. července 2015 11:48 )

Hle-Petra! Tu jsem neviděl snad léta. A v Řecku je svého sexy tlustkožce? To se tam nebojí? Petro, zdravíme Vašeho hrošíka.

defakto ( 7. července 2015 11:36 )

... Paroubková to tam sama domluví a vyřeší , ještě kdyby tam chtěla ta káča zůstat natrvalo !

ninga ( 7. července 2015 11:36 )

jo ona jim něco nabízela - a ovládá německý banky - tak to jo

atakdale ( 7. července 2015 10:54 )

samo ne vinu mají tu, že brali tak blbý půjčky který jim pinda merklovic nabízela právě s tím cílem, ke kterýmu došli kdybys ty půjčoval/a za takovejch podmínek, jako německý banky, tak bys měl na krku lichvu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa