Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Petra Paroubková pro Blesk z Řecka: Lidé šetří, zrušili dovolenou. Země se vyčerpala při nákupu zbraní

5. července 2015
16:49

Manželka bývalého premiéra a vydavatelka Petra Paroubková popsala exkluzivně pro Blesk.cz náladu v Řecku v den konání rozhodujícího referenda. Paroubková tráví s rodinou léto na ostrově Ithaka a v zemi má řadu osobních i profesních kontaktů.

Řekové si za posledních deset let zvykli na špatné zprávy a na to, že jim snad nebude pomoženo. Říkají, že stejné chyby dělaly i předchozí vlády, ať už byly pravicové nebo levicové. Nynější vláda je amatérská a bez praktických zkušeností.

Hlavní problém vidí v tom, že se zbytečně utrácelo za zbrojení, tedy za nákupy z Německa, Francie a USA. Mají nefunkční ponorky, vrtulníky a tanky. Zcela zbytečně. A navíc ti nejbohatší neplatili daně. Zbrojení bylo finančním zájmem Němců a Francouzů, kteří teď odmítají pomoct.

Není pravda, že průměrné důchody jsou vysoké, jak uvádí náš tisk. To byl případ státních zaměstnanců, což není většina důchodců. Ti ze soukromého sektoru mají opravdu málo. Je lepší říct, že Řecko má nejvyšší důchody, než říct, že mělo v Evropě největší výdaje za zbraně. To se Merkelové nehodí.

Obecně lidé nechtějí odejít z EU, chtějí dál euro. Před bankomaty tady nejsou fronty, lidi se alespoň částečně zajistili předem, mají hotovost doma. Pravda je, že šetří, zrušili dovolené, nechodí do restaurací. Také omezili nákupy. Žádná hysterie tady ale nepanuje, tedy na Jónských ostrovech ne.

V místě, odkud píšu tento sloupek, je účast na referendu vysoká, lidem se nelíbí, že na ně vláda hází odpovědnost, ale hlasovat jde opravdu každý, s kým jsem mluvila.

Petra Paroubková (autorka je manželkou bývalého premiéra a předsedy ČSSD, podniká jako vydavatelka)

Digitt ( 6. července 2015 00:01 )

A kde vzala stará vychrtlá Blažková takový zprávy

evita5555 ( 5. července 2015 23:31 )

Paroubková je chytrá holka a napísala to v skratke a presne. A nie Grékov ale grécku vládu samozrejme nikto akože nenútil, ale keďže to boli skorumpované svine, podobné ako máme my, takže za úplatok pokúpili všetko, to akože na Cyprus. A po nich potopa. Táto vláda grécko nezadĺžila a snaží sa zastaviť to uplácanie. To akože by niekto tvrdil, že aj ty môžeš za činy Rátha alebo Topolánka, alebo Kalouska, alebo nečasa.

verka1 ( 5. července 2015 22:50 )

taky to tak vidím

valesovavera ( 5. července 2015 22:35 )

Já bych se chtěla mít tak špatně jak se mají řekové.

petrusaa ( 5. července 2015 22:03 )

Sobotka nás taky vede Řeckou cestou.Plánovaný státní schodek 70 miliard se podle Babiše liší se Sobotkovými požadavky o 55 miliard a to ještě slíbil Sobotka na zbraně 24 miliard

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa