Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Šibenice pro premiéra změní práci policie, demonstrace proti uprchlíkům porušila zákon

Autor: dv, simao, ČTK - 
4. července 2015
13:51

Šibenice, která dominovala tento týden na demonstraci proti uprchlíkům, byla přes čáru. A nejen před čáru, ale porušila i zákony České republiky. Prohlásil to ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD a zároveň zdůraznil, že se přístup policie v takových případech musí změnit.

Podle Chovance ministerstvo vnitra předalo policii v písemné podobě svůj názor, že byl porušen zákon v několika paragrafech. „Dnes to jsou šibenice, zítra to budou vajíčka, pak kameny, cihly a mohli bychom se dočkat doby, kdy na těchto projevech budou lidé po sobě střílet,“ řekl Chovanec. Vyžádal si stanovisko policie, proč proti nenávistným projevům nezasáhla.

Postup policie kritizoval i samotný premiér, když policie nečinně přihlížela tomu, jak dav skandoval jeho jméno a u toho mával připravenou šibenicí. 

„Je nepřijatelné, aby kdokoliv využíval svobodu projevu k tomu, aby šířil nenávist, aby vyhrožoval smrtí názorovým oponentům. K tomu svoboda projevu a shromažďování určena není. Myslím, že je velmi důležité, aby policie i státní zastupitelství dbaly na dodržování zákona i na takovýchto shromážděních. Chci jednoznačně odmítnout šíření jakékoliv nenávisti, ať už je motivována jakkoliv, proti jakékoliv skupině obyvatel,“ uvedl Sobotka.

Demonstrace proti imigrantům v Praze Demonstrace proti imigrantům v Praze | Roman M/Twitter

„Co se týká nošení šibenic, to je obecně nový prvek na demonstracích, takže požádáme naše právníky o analýzu a stanovisko, jak v těchto případech správně postupovat,“ uvedla Jana Macalíková z Policejního prezidia.

Ministerstvo vnitra ale v sobotu pro ČTK oznámilo, že šibenice už je porušením zákona. „Postup policie bude nutné změnit,“ řekl ministr vnitra Milan Chovanec.

„Šibenice jsme tu v minulosti již několikrát měli. Naposledy je používali komunisté, před nimi nacisté. Je nepřípustné, aby se za dohledu policie v demokratické společnosti takové symboly objevovaly jako výhrůžka smrtí,“ pronesla také šéfka Zelených Jana Drápalová.

 

Demonstrace proti imigrantům Demonstrace proti imigrantům | ČTK

hejhej ( 6. července 2015 19:16 )

Svoboda slova se v našem "demokratickém" státě zakazuje. Sobotku a Chovance se musí chválit. Když vyrukují nějací pitomci proti prezidentovi s červenými kartami, házejí po něm vajíčka, je podle Sobotky a Chovance všechno v pořádku. Vlastní názor občané nesmíte říkat, Bohouš a Milan to neradi slyší

dzery ( 6. července 2015 11:17 )

Sakra já se picnu,souhlasím s krakonosem.

bandour ( 5. července 2015 12:15 )

protožeto jsou z valné většiny, bezobratlí lidé, kteří májí radost z náčelníkova podrbání za uchem, ale humor je přejde, až mu na rodině po místní koze bude skákat uzenáč.

tendertouch ( 5. července 2015 11:57 )

A kriminálníky, kteří opakovaně zabíjejí, kradou ty pouštíte z věznice, protože není místo a opět nastoupí doba, kdy budou sedět političtí vězni, kteří nesouhlasí s touto vládou. Možná se to už děje.

tendertouch ( 5. července 2015 11:49 )

Kde je svoboda slova. Kde je svoboda projevit nesouhlas s umístěním uprchlíků zde. Nejprve vyřešte kriminalitu, cizince, kteří zde vedou prodej drog, nevěstince. Jak to vypadá na Václaváku. Proč není zákon, aby se půda neprodávala cizincům? Do toho chcete pustit ještě uprchlíky, kteří žijí životy divochů? Pokud nebudou přísná pravidla, která budou fungovat, další problematičtí lidé přinesou pouze zvýšení již tak fungujících problémů.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa