Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Zemanovy námořnické úbory: Odložil zemanovce a nakonec i triko

Autor: Jaroslav Šimáček - 
2. července 2015
19:48

Plavba na nafukovacím člunu je Zemanova oblíbená tradice. Nevynechal ji ani v letošním teplém počasí, na rozdíl od minulých let však obměnil "námořnický" outfit. odložil dříve oblíbené triko zemanovců, vyměnil kraťasy. A také čepici. Na koupačku ale nakonec nedošlo. 

"Je to každoroční obřad, který nevynechám do konce života," uvedl Zeman předtím, než se vydal brázdit vody Veselského rybníka. Svůj žlutý nafukovací člun Challenger označuje za "jachtu" a je na něm vidět, že se na tuhle obvykle několik hodin trvající aktivitu těší. Na svůj "obřad" přitom Zeman nosí ležérní triko, kraťasy, gumové boty do vody i kšiltovku. Oproti předchozím letem však šatník lehce obměnil. A stejně tak i doprovod.

Ještě v roce 2006 se Zeman plavil po rybníku sám, bez prezidentské ochranky. Ta mu od jeho prezidentské volby s přípravami na vyplutí pomáhá, poté nasedá na vlastní, větší člun a prezidenta při plavbě z dostatečné blízkosti sleduje. Aby v případě problémů mohla zasáhnout. Co kdyby měla Zemanova jachta defekt, či se snad z Veselského rybníka vynořil nějaký ten nepřátelský potápěč.

2006: Miloš Zeman na člunu na Veselském rybníku 2006: Miloš Zeman na člunu na Veselském rybníku | Foto Blesk - Zbyněk Pecák

Zeman přitom již v roce 2006 zaujal stejnou polohu jako dnes – polohu ležícího kapitána. Při pohledu na archivní fotky je patrné, že kšiltovky, které ho chrání před úžehem, rok od roku obměňuje. V roce 2006 měl tmavě modrou s nápisem Ostrava vzadu.

V roce 2013 vytáhl kšiltovku "Českomoravský beton", oblékl přitom bílé tričko tehdejší SPOZ – Strany práv občanů-Zemanovci -– které Zeman tehdy ještě podporoval. Dnes již tato strana jeho jméno v názvu nemá.

Zeman coby prezident v bílém "stranickém" triku a kostkovaných kraťasech vzbudil rozruch. "Prezident samozřejmě může trávit volný čas, jak chce, ale i v soukromí by měl dbát na důstojnost svého úřadu. Reprezentuje totiž úřad hlavy státu, tedy ten nejvyšší v zemi, a tomu by mělo odpovídat i jeho chování a oblečení. Tento úbor je ale poněkud bizarní," upozorňoval v roce 2013 iDnes.cz "Pan Etiketa" Ladislav Špaček.

Kapitán Zeman se vrátil na Vysočinu Kapitán Zeman se vrátil na Vysočinu | Blesk – Ladislav Křivan

Zeman Špačkových slov nijak nedbal, je ostatně na Vysočině na dovolené. Stejné triko a kraťasy tak oblékl i při své další plavbě v létě 2014. Jen kšiltovku tentokrát nechal doma.

2014: Zeman při cestě ke člunu. Oblékl opět tričko Zemanovců 2014: Zeman při cestě ke člunu. Oblékl opět tričko Zemanovců | Foto Blesk - Ladislav Křivan

2. července 2015 se však Zeman změnil na "rebela". Oblékl květované modro-zelené bermudy, tričko zemanovců vyměnil za šedé polo s límečkem a na hlavu si nasadil čepici pivovaru Rebel.

2015: Prezident Zeman opět vyrazil k Veselskému rybníku na člun 2015: Prezident Zeman opět vyrazil k Veselskému rybníku na člun | Foto Blesk - Ladislav Křivan

Předtím, než se prezident vydal na člun, zvažoval, zda se bude koupat. V Česku přece jen momentálně panuje pořádné vedro, teploty se pohybují kolem 30°C a o víkendu má teplota tuto hranici ještě o několik stupňů překonat.

Nakonec však Zeman do vody nevlezl. Tričko však v teplém počasí přece jen sundal. A při pohledu na jeho neopálené tělo vyvstala otázka: Namazal se? "Já půjdu tak za dva, za tři dny, až se to ještě ohřeje. I ochranka říká, že se jim nechtělo koupat," prozradil Zeman při odchodu FTV Prima. Třeba si to ještě rozmyslí, ovšem co si patrně nerozmyslí řadu let, je další cesta po Veselském rybníku. Zeman totiž prozradil, že si plavbu na člunu neodpustí ani v době, kdy bude chodit o berlích. I kdyby ho jeho žena Ivana měla na člun naložit.

Video Prezident Zeman na rybníce - Jiří Čada, Daniela Pilařová
Video se připravuje ...

tgbg ( 3. července 2015 16:36 )

Ne prezident, ale atrapa muže.

tgbg ( 3. července 2015 16:19 )

Výtr nebo vítr?????

vrahrychtar ( 3. července 2015 07:25 )

MÁME DOMA KOHOUTA TEN NÁM SERE DO KOUTA. JÁ MU ŘEKNU TY VOLE DI SE VYSRAT NA POLE.NA POLI SE BLBĚ SERE VÝTR FOUKÁ DO ***E.KOMU SE TO NELÍBÍ AT SI *** POLÍBÍ

datelobecny ( 3. července 2015 02:12 )

Miloš je dobrej maskot. Jedna věc mně u něj ale dost vadí, a to ta, že je velkým zastáncem přijetí Eura.

inqizitor ( 3. července 2015 02:01 )

Nezapomeň, že tenhle "běžnej občan" tu taky asistoval při rozkrádání tohodle státu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa