Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zeman na břehu rybníka řešil Peroutku: Dostane 100 tisíc Kleslová?

Autor: ČTK, simao - 
2. července 2015
16:49

Miloš Zeman vypsal odměnu za nalezení článku Hitler je gentleman. Starostka Prahy 10 Radmila Kleslová se domnívala, že článek našli ve vile Karla Čapka. A tak se prezident dnes na břehu Veselského rybníka, kam vyrazil na svou tradiční plavbu, zmínil i o tom, že by Kleslová mohla odměnu dostat. 

Městská část Praha 10 se na svém profilu na Facebooku pochlubila falešným článkem Ferdinanda Peroutky „Hitler je gentleman“, který se objevil po novinářské prohlídce vinohradské vily Karla Čapka. Jenže pravost výtisku odmítli přítomní historici i prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. A k autorství podvrhu se přihlásil literární kritik a novinář Jaromír Slomek.

Zeman se dnes k tomuto „objevu“ vyjádřil, než vyrazil na svou dovolenkovou plavbu v nafukovacím člunu po Veselském rybníku. „Já nevím, jestli to byl vtip novináře. My jsme se s paní starostkou dohodli, že to necháme prověřit historiky. Pokud bude originální, dostane samozřejmě starostka Kleslová mnou vypsanou odměnu,“ řekl prezident.

Zeman přitom stále trvá na tom, že článek „Hitler je gentleman“ od Ferdinanda Peroutky opravdu četl. Ačkoli vnučka Peroutky podala žalobu a domáhá se omluvy. Uznávaný novinář a spisovatel Peroutka byl totiž za druhé světové války nacisty pronásledován, prošel i koncentračními tábory Dachau a Buchenwald.

Ani Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček do konce června, kdy měl časový limit pro hledání, zmiňovaný článek v časopise Přítomnost (ani jinde) neobjevil. „Necháme ho prozkoumat,“ řekl k nálezu na Praze 10 radní Bohumil Zoufalík. Dokument tak putoval k expertize do Národního památkového ústavu. 

Údajný článek Hitler je gentleman Údajný článek Hitler je gentleman | ČTK

Jenže podle všeho jde opravdu o podvrh. O tom novináře ujišťoval i historik Národního památkového ústavu Filip Srovnal, který předměty v Čapkově vile zkoumal. „Je to papír dnešní gramáže. Navíc je to vytištěné na inkoustové tiskárně,“ uvedl.

Údajný Peroutkův článek, na který Zeman upozornil letos v únoru, se přitom na podvrhu nachází na titulní straně vlevo dole, právě tam, kde si ho měl zapamatovat prezident. „Peroutkův článek je konečně na světě,“ vzkázala přitom na Facebooku Praha 10.

Slomek, který působí v časopisu Týden, sdělil Českému rozhlasu, že falešný článek vytvořil jako legraci pro kolegy novináře. „Já jsem si říkal, že je nedůstojné, co předvádí Hrad s hledáním článku, který neexistuje, a že se trochu vysměju žertem této frašce, která už unavuje,“ komentoval „nález“ Slomek.

Video Reportáž o peroutkovském selhání hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka - Vera Renovica, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

funebrak ( 3. července 2015 13:33 )

Oni se už estébáci nějak domluví.

majojo ( 2. července 2015 18:07 )

Zeman klidně může nabízet milión či dva,protože ví, že odměnu nelze nikdy vyplatit. Kdyby přiznal, že ulítl a nakopal Ovčáčka do patřičných míst, lidi by si ho víc vážili.

zadnice ( 2. července 2015 17:18 )

Zeman s Ovčáčkem už by toho mohli nechat a řešit daleko prospěšnější a potřebnější věci pro občany ČR!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa