Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Na výlohu napsal názor na Babiše, přišli na něj celníci

Ministr financí Andrej Babiš odmítá, že by kontrola souvisela s nápisy na výloze.
Ministr financí Andrej Babiš odmítá, že by kontrola souvisela s nápisy na výloze.  (Autor: Foto: L. Křivan, EPA)
Autor: bru, kal - 
2. července 2015
14:30

Stačil zvláštní nápis na výloze vinotéky a celníci si k podnikateli našli po šesti letech zase cestu. Aspoň to tvrdí pan Pudil z Pardubic. Majitel vinotéky je přesvědčený, že kontrola přišla kvůli nápisům proti vicepremiérovi Andreji Babišovi (ANO).Na případ upozornil deník Právo, Celní správa ČR se ale proti této interpretaci důrazně ohradila.

„Výprodej Babišových výrobků, napříště u nás najdete zboží od slušných dodavatelů,“ napsal na výlohu vinotéky její majitel. Přidal i plakáty, které se postavily proti elektronické evidenci tržeb a proti médiím, která vicepremiér vlastní. „Svoboda slova je ohrožena. Bojkotuji…(výčet médií v Babišově vlastnictví, pozn. red.).“

Podle Pudila do týdne přišli celníci. Jeden z nich měl potvrdit, že návštěva je na udání.

„Od koho konkrétně, mi ale neřekli,“ řekl deníku Pudil. Spojitostí mezi kontrolou a nápisy si je Pudil téměř jistý. Celníci u něj totiž byli naposledy před šesti lety, teď šlo o druhou kontrolu za téměř 13 let, co vinotéku vlastní.

Ministr financí ale toto osočení odmítá. „Spíš je to nějaká provokace, aby se tady vytvářela atmosféra, že zneužívám svoji funkci. To rozhodně nezneužívám, řekl Právu.

Je to politický útok, zlobí se Celní správa ČR

Celníci se proti ale textu ohradili. „Celní správa ČR považuje článek za jednoznačný politicky motivovaný útok a zřetelnou provokaci, která má za cíl poškodit nejen ministra financí, ale také profesionalitu a nezávislost výkonu činnosti Celní správy ČR,“ uvedli celníci.

Kontrola provozovny pana Pudila byla podle nich součástí kontrol, které probíhají na území celé České republiky v zesílené míře na místech, kde dochází k prodeji lihovin. „Tyto kontroly souvisejí s opatřeními, které celní správa přijala po metanolové kauze a se zdaněním uvedeného zboží. Popisovaná kontrola v žádném případě nesouvisela s jakýmkoliv plakátem či informací ve výloze a nebyla vykonána na ničí podnět či udání,“ dodala Celní správa ČR v prohlášení.

Zvláštních shod náhod je ale okolo Andreje Babiše v poslední době víc než dost. Kontrola měla totiž přijít i na Svaz měst a obcí poté, co na Babiše pískali starostové. Svaz pak musel vysvětlovat i počet chlebíčků v položce občerstvení. Ministr financí taktéž spojitost mezi pískáním a kontrolou odmítl.

Ještě před starosty si kontrolu užila i živnostnice, která před ministrem financí zkritizovala elektronické pokladny. Zakrátko měla v obchodě správu sociálního zabezpečení, její ředitel později přiznal, že kontrolu spustila kritika v médiích.

Pominout nejde ani spor Agrofertu, který vlastní Andrej Babiš se zemědělcem Bohumírem Radou. Výsledkem tahanice o pozemky byla ztráta Radovy úrody, kterou někdo zničil postřikem, a soud s Agrofertem.

salto ( 3. července 2015 09:21 )

To jsou náhodičky, to že se lidi chovají jako ho.ada a myslí si že toto je ta pravá demokracie a kdekdo se může beztrestně urážet a osočovat je velký omyl. Každý takovýto "vosel" ovšem briskně najde viníka - všimněte si za co můžou - tak namátkou - Babiš, Zeman, Putin etc, etc...

jana999 ( 2. července 2015 15:25 )

pokud má všechno ok, tak se přece kontroly bát nemusí

tgbb. ( 2. července 2015 09:17 )

Za vlády komoušů si nikdo nemůže říkat co si myslí. Estébák komouš Babiš si to pohlídá. Jo vlastně - z rozhodnutí slovenského soudu se o estébácké minulosti soudruha Babiše nesmí mluvit. Nejhorší vláda od r.1918.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa