Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Mládek vs. těžební limity: Bílinu prolomíme hned, Jiřetín bude čekat 5 let

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek by těžební limity na dole Bílina prolomil hned.
Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek by těžební limity na dole Bílina prolomil hned.  (Autor: Blesk/ČTK)
Autor: bru, ČTK - 
30. června 2015
12:39

Prolomí se těžební limity na dole ČSA? Tohle rozhodnutí by se podle ministra průmyslu a obchodu mělo odložit o pět let. Zato o dole Bílina má Mládek jasno – limity plánuje prolomit hned. O všem rozhodne vláda.

Ministr průmyslu Mládek navrhne, aby rozhodnutí o prolomení limitů na dole ČSA bylo odloženo na rok 2020. Limity na dole Bílina plánuje prolomit hned. Podle Mládka bude v rozhodnutí o dole hrát roli prodloužení životnosti Jaderné elektrárny Dukovany.

Ministr dnes uvedl, že podle jeho informací není Státní úřad pro jadernou bezpečnost připraven prodloužit fungování jaderných bloků v Dukovanech o 20, ale jen o deset let.

„Může se stát, že mezi lety 2025 až 2035 nebude k dispozici výkon stávajících Dukovan a nové bloky ještě nebudou v provozu,“ řekl dnes Mládek.

Naopak na dole Bílina, který patří Severočeským dolům, by se limity podle Mládka měly prolomit ihned. Původně se mělo o těžebních limitech rozhodnout letos.

Úplné prolomení limitů na dole ČSA by znamenalo zbourání Horního Jiřetína a Černic

"Rozhodovat o prolomení limitů nejdřív v roce 2015 a pak znovu v roce 2020 je ještě absurdnější, než celá debata, která se o již jednou uzavřeným rozhodnutím vlády z roku 1991 uskutečnila. Ministr předložil polovičaté řešení, které nechává Jiřetínské na dalších pět let v obrovské nejistotě," uvedl dnes starosta Horního Jiřetína Vladimír Buřt (Strana zelených).

Vláda v současnosti řeší, k jaké ze čtyř variant ohledně těžby uhlí na severu Čech se přikloní. Vedle zachování limitů a jejich prolomení jen na dole Bílina je ve hře ještě pokračování těžby za limity na lomu ČSA, které by přineslo bourání Horního Jiřetína nebo jeho části. Pomoci mají studie zadané ministerstvem průmyslu.

Podle dřívějších informací je na dole ČSA možné těžit v rámci současných limitů zhruba do roku 2022. Podle Mládka mohou ale těžaři využít i metodu ražení chodeb, tzv. chodbicování či stěnování. Tím pádem by se podle něj „životnost“ lomu v rámci současných limitů prodloužila až do roku 2025.

Mládek ve svém lednovém vyjádření uvedl, že podporuje variantu, která počítá i s částečným prolomením limitů na dole ČSA, což by znamenalo zbourání asi 170 domů v Horním Jiřetíně. Dnes však uvedl, že tato varianta není na pořadu dne. Na základě studií, které si ministerstvo nechalo zpracovat, by totiž byla pro těžaře ekonomicky nerentabilní.

Těžba ohrožuje i zámek Jiřetín, podívejte se na video:

 

Video Zničí těžba barokní skvost – zámek Jezeří? - Daniela Pilařová, David Malík
Video se připravuje ...

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

frantaklika ( 27. července 2015 15:00 )

já mu věřil a přitom takové h*ovado

tgbb. ( 1. července 2015 23:57 )

Drancování nerostného bohatství socanům jde. Naše uhlí pálit v elektrárnách, elektřinu posílat do Německa a nám tu zbude jen smrad.

lobotom ( 1. července 2015 00:37 )

Pokud máte nedostatek energie, tak byste ji především měli přestat vyvážet, přestat plýtvat, a potom už nebude důvod pokračovat v likvidaci země a rozkrádání zásob pro budoucí generace. I když ono je to asi už jedno, stejně do pár let budete lifrovat se samopaly v zádech někam do Afriky, výměnou za jejich obyvatele.

agfor ( 30. června 2015 14:37 )

Mládku, za 5 let po tobě ani pes neštěkne. Jdi se zahrabat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa