Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pozor! Pohov. Armádní plán povinných odvodů narazil ve sněmovně

Odvody do armády v České republice znovu povinné zřejmě nebudou
Odvody do armády v České republice znovu povinné zřejmě nebudou  (Autor: ČTK, Armáda ČR)
Autor: ČTK, kal - 
25. června 2015
15:45

Měla to být povinnost pro všechny mladé muže, a dokonce i ženy. Ministerstvo obrany chtělo obnovit povinné odvody a myšlenku vtělilo do branného zákona. Jenže plán, který v dubnu odsouhlasila vláda, narazil ve sněmovním výboru pro obranu. Resort Martina Stropnického (ANO) teď zkouší prosadit aspoň náhradu v podobě dobrovolných odvodů, ale s následným povinným cvičením.

Proti plošným odvodům se postavili koaliční i opoziční poslanci. „Určitě vypadnou věci, které se týkají povinných odvodů,“ řekl Antonín Seďa (ČSSD). Podle Ivana Gabala (za KDU-ČSL) by měly být priority jinde. „To znamená v budování a doplňování profesionální armády a doplňování aktivních záloh,“ uvedl.

Novela branného zákona je ve sněmovně před úvodním kolem projednávání. Sněmovní plénum by se zákonem mělo zabývat v červenci. Odvody neměly znamenat restart povinné základní vojenské služby. Přesto už od nich ministerstvo ustoupilo a představilo jejich dobrovolnou alternativu.

Tříměsíční výcvik dobrovolných branců?

Mladí lidé, kteří by k odvodům šli a byli by odvedeni, by podle informací z výboru museli ve dvou letech absolvovat vojenský výcvik v délce tří měsíců.

Zatímco Gabalovi se takový plán nyní jeví jako rozumný, Seďa soudí, že nebude funkční. „Máme aktivní zálohy, které jsou dobrovolné, členové chodí každoročně na cvičení. Rozmělňovat tyto aktivní zálohy je zbytečné a nikam to nepovede,“ soudí Seďa.

Podle Sedi by se navíc nenaplnil původní cíl ministerstva, tedy zjistit, jak je na tom obyvatelstvo zdravotně a s kým by se mohlo v případě ohrožení nebo válečného stavu počítat.

dsmann ( 26. června 2015 11:33 )

Strategické území. Malá zemička v srdci kontinentu sousedící se čtyřmi zeměmi, to ti nic neříká? No tobě asi ne

salto ( 26. června 2015 09:57 )

Prej si na nás brousí zuby Putin

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa