Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Politická krize v Ústí nad Labem: ANO srazilo vlastního primátora, střídá ho žena

Autor: ČTK, dv - 
24. června 2015
12:00

Zastupitelstvo Ústí nad Labem odvolalo ve středu dopoledne celé vedení města. Končí tak koalice hnutí ANO a PRO!Ústí, která město vedla od loňských komunálních voleb.

Návrh na odvolání inicioval starosta obvodu Severní Terasa Pavel Dufek (ANO). Důvodem je podle zastupitelů to, že město řádně nefunguje. "Nebyli jsme schopni nastolit dialog s koaličním partnerem, a to je zásadní pochybení ANO," řekl bývalý předseda ústeckého ANO Pavel Štěpař.

Pro odvolání hlasovalo 19 z 37 zastupitelů. Odvolání podpořila část ANO a opoziční Ústecké fórum občanů, ČSSD, KSČM a ODS.

Podle primátora Josefa Zikmunda porušili jeho kolegové z Hnutí ANO koaliční smlouvu, když zvedli ruku pro pád městské vlády. Pět zastupitelů za ANO z dvanácti přítomných hlasovalo pro konec koalice. "To, co se tady děje, je pro mě nepřijatelné a neslušné. Je to neslušnost, navíc je to porušení koaliční smlouvy," pronesl Zikmund před zasedáním zastupitelstva.

Strana Andreje Babiše se ale primátorského křesla v Ústí nezvdává, Zikmunda nahradila Věra Nechybová s novými náměstky Jiřím Madarem z Ústeckého fóra občanů (UFO) a Pavel Dufek (ANO). Jejich volbu podpořily opoziční strany ODS, ČSSD a KSČM.

"Město je ohroženo mimořádně vysokými sankcemi za pochybení při čerpání dotací. Zároveň nás čeká nové programovací období a musíme být velmi dobře přichystaní. Dotace jsou v současné finanční kondici města jedinou množností, jak za relativně malé peníze zajistit velké investice,“ řekla ČTK nová primátorka.

Věra Nechybová, nová primátorka Ústí nad Labem. Věra Nechybová, nová primátorka Ústí nad Labem. | ČTK

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa