Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Zeman ve Sněmovně: Jsem zásadně proti kvótám na uprchlíky

Prezident Miloš Zeman ve Sněmovně.
Prezident Miloš Zeman ve Sněmovně.  (Autor: Zbyněk Pecák, Ladislav Křivan)
Autor: Jan Kálal - 
19. června 2015
10:53

Česká republika má uprchlíkům pomáhat, ale buď v jejich zemích, nebo na sousedních územích. Je o tom přesvědčený prezident Miloš Zeman, který to řekl před poslanci ve Sněmovně. Prezident zároveň odmítl kvóty na imigranty, které chce unijním zemím – včetně Česka – nadiktovat Brusel.

„Jsem zásadně proti připravovaným kvótám Evropské unie,“ zmínil Zeman v pátek před poslanci. Problematiku imigrantů předřadil svému původnímu hlavnímu tématu, vystoupení k zákonu o prokazování původu příjmů.

Poslanci řešili problém s uprchlíky jen pár hodin předtím, na čtvrteční mimořádné schůzi. Na odmítavém postoji ke kvótám se shodovala opozice i s ministrem vnitra Milanem Chovancem nebo premiérem Bohuslavem Sobotkou (oba ČSSD).

„Jsem pro, aby ČR pomáhala uprchlíkům buď na jejich území, nebo na území sousedním,“ dodal prezident, který připomněl svůj plán na vyslání 6. polní nemocnice do Jordánska, kde je 600 tisíc uprchlíků ze Sýrie. Nápad představil už před několika měsíci na schůzce nejvyšších ústavních činitelů ke koordinaci zahraniční politiky.

„Rozhodně nemám strach. A pokud mám strach, tak z dlouhých bezobsažných projevů, které neobsahují žádné sdělení,“ uzavřel Zeman otázku imigrantů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině