Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vítejte v kampani! Značka: vše dovoleno, špína zvlášť

Vicepremiér Andrej Babiš a politolog Jan Kubáček
Vicepremiér Andrej Babiš a politolog Jan Kubáček  (Autor: archiv Blesk.cz a ČTK)
Autor: Jan Kubáček, politolog, ředitel Phoenix Research - 
18. června 2015
13:20

Politickou scénou hýbe kauza s vicepremiérem Andrejem Babišem (ANO) v hlavní roli. Sekunduje mu poslanec Ladislav Šincl z ČSSD, další sociální demokraté a zbytek Sněmovny. Spor se vede o podobu nového pojišťovacího zákona a o to, jestli do ní má Šincl co mluvit. Babiš si myslí, že ne, a doložil to články z médií, ve kterých jeho rivalové vidí kompromitující složku a metody StB. Blesk.cz nabízí komentář politologa Jana Kubáčka.

Jednání o změnách zákonů se mění na četbu z „černé kroniky“ a spisů, kde se co šušká. Nejde o novinku. Stejnou praxi už používal Andrej Babiš v minulosti, při zakládání hnutí ANO a získávání potřebné pozornosti v čase voleb, v atmosféře budování vlády.

Jde o praxi rozšířenou v amerických a britských volbách. Právě tam vznikají „černé knihy hříchů a spekulativních prohlášení” a jsou využívány k nelítostnému předvolebnímu zápasu. Ostatně v minulosti byl jejich mistrem Jiří Paroubek. O to víc překvapí, že tuto metodu s velkou libostí a intenzitou využívá předák hnutí, které říká „Bude líp”. Navíc v čase mezivolebním a na půdě vlády, jíž je ústřední postavou.

Andrej Babiš však velmi dobře ví, co dělá. V minulosti tuto taktiku opakovaně použil vůči všem svým vážnějším kritikům, s oblibou ji pravidelně dávkuje Miroslavu Kalouskovi. S jediným důvodem – odvést pozornost od tématu sobě nepříjemného, zabavit politické okolí a širokou veřejnost. S vědomím, že pro kritiku není příliš místo, když kontroluje většinu mediálního světa. Své si řekne, připomene svůj „svatý boj se starým režimem”, odvede pozornost od svých dosavadních minimálních výsledků či nepříjemných kauz, které souvisí s jeho pokračujícím politickým podnikáním.

Teď však došlo k něčemu novému – Babišův „boj novinových výstřižků a informací jedna paní povídala” byl spuštěn na půdě vlády, jejíž je druhou hlavou. To potvrzuje, že předvolební kampaň před krajskými volbami byla už spuštěna, končí drobné popichování a okopávání kotníků. Začíná předvolební duel s jediným cílem – přehlušit opozici s kritikou registračních pokladen a biopaliv a vytvořit jediného soupeře ČSSD a oranžovým hejtmanům. Musí to udělat sám, protože pražská primátorka Krnáčová svou prací nedává mnoho důvodů k volební změně.

Svou strategii si dávkuje, testuje ji zatím na řadovém poslanci a lze očekávat, že v ní bude pokračovat na viditelnějších sociálních demokratech. Své o tom ví ministr zdravotnictví Němeček. Babiš chce vyvolat dojem, že potřebuje od voličů pomoct s výměnou „starých politických sil“, kam ČSSD pravidelně řadí.

V dalších měsících bude vytvářet dojem, že někdo musí Andreje Babiše a ČSSD rozsoudit, a to může pouze a jen volič. Mezitím bude přikládat do pověstného kotle, vršit důvody a pokoušet se mobilizovat voličstvo a odvádět pozornost od svých slibů, svých výsledků nevýsledků, střetů politiky a svého podnikání.

Jeho jediným limitem je, že tuto taktiku nesmí přepálit, aby si volič nepoložil otázku, proč v té vládě ten Babiš je, když proti ní permanentně bouří. A co nabízí za lepší alternativu – pověstný scénář B. Když by Andrej Babiš příliš útočil, může se mu stát, že řada voličů zůstane znechuceně doma či podpoří klidnější alternativu. Své by o „bumerangovém účinku” mohl vyprávět právě Jiří Paroubek… Toho jediného se velice racionální a strategicky uvažující Andrej Babiš bojí. 

Taková perlička na závěr. Je zajímavé, že Andrej Babiš kritizuje, co sám činí – sám skrze své firmy patří mezi největší věřitele a poslanci jeho hnutí ANO už také dokázali, že si umí sáhnout do erárních, státních peněz. Andrej Babiš, pokud svůj zápal myslí skutečně vážně, by měl začít nejprve u sebe.

6010 ( 18. června 2015 17:53 )

Ať je tam Petr nebo Pavel, jeden větší lotr než druhý.Přijde mi naopak, že se to stále zhoršuje.Odejdou Klausové,Paroubkové,Nečasové,Topolánkové a další a přijde takový Babiš a ten vydá za všechny.Nevěřím již ničemu a nikomu.Jen Boží spravedlnosti, že ta si je snad najde.My jsme na to malí páni.A také věřím tomu, že si Babiš nahrabe (a notně) a v tichosti pak zmizí jako ti ostatní darebáci před ním.

ivoadler ( 18. června 2015 16:28 )

Svatá pravda. Jednou blbec a antikomunista, navždy blbec a antikomunista.

brei ( 18. června 2015 15:34 )

Vážená paní (janejaneja), moc se omlouvám, z té přezdívky jsem to nepoznal. Jsem rád, že k nim nepatříte, jinak s Vašim názorem (samozřejmě kromě toho Kalouska) plně souhlasím. Navíc ještě chci podotknout, že ten můj původní příspěvek kromě Vás patřil hlavně panu(í) 2244, kterému jste pouze odpovídala. Každopádně Vám děkuji za odpověď a přeji hezký den.

janejaneja ( 18. června 2015 15:14 )

Ano, bohužel je tristní, ale ani Babiš to nezachrání a zase "dělá" jen pro sebe- uvidíte. O tom jsem přesvědčena- jsem paní a né pan Apropo- nejsem žádný kavárenský havlista..

brei ( 18. června 2015 14:32 )

Dalo by se s Vámi souhlasit (pan janejaneja) až na toho pana Kalouska. Už jste zapoměl, že před časem, aby se dostal do vlády s p. Paroubkem, tak byl ochotný příjmout pomoc komunistů. To jej nakonec stálo místo předsedy KDU-ČSL, tak si vytvořil svoji stranu a schovává se za nesvéprávného pana K.S., který jej kryje. Dnešní TOP 09 je stranou přeběhlíků (většinou od KDU-ČSL) a hrají si na pravici, bohužel té pravici spolu s ODS dělají akorát ostudu. Tuto republiku částečně rozprodali a zbytek rozkradli. Samozřejmě často ve spolupráci i s ČSSD. U pana Kalouska je možno ještě připomenout jeho minulost, kdy před r. 1989 v rámci Národní fronty poklonkoval komunistům, po r. 1990 jeho činnost na min. obrany atd....Tak tohoto člověka se zastáváte ? Naštěstí Vás už tolik není (vč. party "kavárenských havlistů", většinou z kultury, přičemž sami se dříve měli taky dobře... Řada těchto havlistů byli z řad převlečených býv. komunistů, kteří si na těch svých opileckých mejdanech na Hrádečku hráli na disent). Bohužel na tuto politiku většinou doplácejí obyčejní lidé. Věřím, že v tomto státě je ještě hodně slušných lidí, snad se to časem zlepší. Současný stav je zatím ale tristní. Bohužel .....

Zobrazit celou diskusi