Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

ČSSD hřímala o Babišovi a metodách StB. K omluvě za „kompro“ ho ale nedotlačila

Autor: ČTK, shp, kal - 
18. června 2015
15:10

Metody ministra financí Andreje Babiše (ANO) podle sociální demokracie připomínají praxi bývalé komunistické Státní bezpečnosti. Strana to uvedla v souvislosti s případem zastrašování poslance ČSSD Ladislava Šincla, kterého ministr financí obvinil z korupce. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) kvůli němu svolal koaliční radu. Výsledek? Babiš se omluvit odmítá, se Šinclem si celou věc ale mají spolu vyříkat.

Premiér Sobotka označil chování ministra financí a šéfa ANO Andreje Babiše k poslanci ČSSD Ladislavu Šinclovi za zcela nepřijatelné a bezprecedentní. A svolal kvůli tomu koaliční radu.

Ve čtvrtek ráno pak přišla s prohlášením celá sociální demokracie. Metody ministra financí Babiše vůči poslanci Šinclovi podle ní připomínají praxi bývalé StB. ČSSD chce, aby se Babiš, který měl Šincla zastrašovat, veřejně omluvil. Postup Babiše je v parlamentní demokracii nepřijatelný, uvedla ČSSD.

Vicepremiér ale rychle kontroval. Babiš vzkázal, že se poslanci ČSSD v žádném případě neomluví, Šincl o něm prý lhal. A k omluvě Babiše nedotlačili Sobotka se šéfem lidovců Pavlem Bělobrádkem ani na odpoledním zasedání špiček koalice.

Šincl v úterý ve sněmovně kritizoval měnící se postoj ministerstva financí k návrhu na omezení provizí za zprostředkování pojištění. Babiš pak další den obvinil Šincla a jeho rodinu před dalšími poslanci z korupce, vycházel prý přitom ze složky nadepsané poslancovým jménem.

Schůzku, na kterou měl Babiš přijít se složkou na Šincla, popsal poslanec deníku Právo. „Začal z toho vytahovat papíry a řekl mi: Já na vás vím, co vy jste vlastně zač. Korupčník, platí vás Valenta (senátor a majitel loterijní firmy Synot, pozn. red.). Vyhodili vás z banky, tak mi nemáte co klást otázky. Vy jste převedl na manželku barák, to je jasná korupce. Matka zase koupila nějaký pozemek,“ zmínil Šincl. Zmohl se prý jen na to, že na svých dotazech na Babiše trvá.

Andrej Babiš je vicepremiérem vlády a ministrem financí. Zároveň ale vlastní holding Agrofert, který disponuje mimo jiné bezpečnostní divizí. Do ní už dříve přešlo několik elitních policistů. Babiš nicméně tvrdí, že nasbíral jenom podklady v médiích. Tedy že mu je připravil Jaromír Hasoň z tiskového oddělení ANO.

Babišovu spolupráci s StB řešil soud

Zmínky o StB rezonovaly v souvislosti s Babišem už před parlamentními volbami v roce 2013, ve kterých se dostal k moci. Pravicové strany upozorňovaly, že je šéf ANO vedený ve svazcích StB jako agent Bureš, který měl navázat spolupráci v bratislavské vinárně U obuvníka.

Babiš ale jakoukoli vědomou spolupráci odmítal, Sobotka ho vzal do koalice a prezident Miloš Zeman nechtěl po ministrovi financí ani čisté lustrační osvědčení. Bratislavský soud po volbách rozhodl, že Babiš s StB vědomě nespolupracoval.

xiioma ( 18. června 2015 16:21 )

Jednou STBák, navždy STBák, to si ANOni pamatujte!

otylie.z.bolivie ( 18. června 2015 15:25 )

Komu ty vlastně fandíš? Nějak se mi to nedaří zjistit. Pořád jenom nadáváš na každýho.

otylie.z.bolivie ( 18. června 2015 15:19 )

Já ještě nikde. Myslíš? Já nevím, ale tak někde začít musí, ne? Copak se už nedá věřit nikomu.

xiioma ( 18. června 2015 14:48 )

... a ty bleješ

wandzi ( 18. června 2015 14:46 )

Ministrovi financí Andreji Babišovi hrozí další střet zájmů. Zatímco vrcholí názorový střet mezi poslanci ANO a ČSSD o omezení zprostředkovatelských provizí za prodej pojištění, v Česku se chystá prodávat pojistky slovenská firma Scheibner Insurance Broker, za kterou stojí rodina jeho bratra. Informoval o tom deník E15.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa