Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Radikál Okamura: Nulová tolerance nepřizpůsobivých a popírání lidských práv

Autor: Klára Brunclíková - 
17. června 2015
06:20

Tomio Okamura a jeho nové hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) už má registraci od ministerstva vnitra a zahájilo nábor členů. Jako své nové motto ale používá radikální hesla, která mluví o nulové toleranci k imigrantům nebo nepřizpůsobivým. Podle experta na extremismus Zdeňka Zbořila se tak ale Okamura pohybuje na hraně zákona.

„Součástí našeho ústavního pořádku je Listina základních práv a svobod, kde všechna ta doporučení, která Tomio Okamura navrhuje, jsou odmítána. (…) My nemůžeme zakazovat islám a nebo imigraci, když se hlásíme k volnému pohybu osob, práce a kapitálu,“ řekl ve Studiu Blesk politolog Zdeněk Zbořil.

„Příslušnost ke kterékoli národnostní nebo etnické menšině nesmí být nikomu na újmu,“ i to se píše v Listině základních práv a svobod.

Zbořil zároveň upozornil na paragraf, který umožňuje trestní stíhání kvůli šíření zášti a nenávisti. Jak se zdá, Okamura v tomto ohledu vrávorá na hraně zákona.

„Netroufnu si to právně hodnotit, ale je pravda, že se ty radikální názory mnoha členů, voličů a příznivců hnutí dostávají do takové polohy, kde se chtějí distancovat od toho druhého, od toho jiného, a nešetří ani urážkami a verbálními útoky,“ doplnil Zbořil.

„Trváme na zachování našich národních hodnot vůči EU, zpřísnění imigračních zákonů a odmítáme tolerovat nepřizpůsobivé skupiny, které parazitují na slušné většině,“ stojí v tiskové zprávě, kterou rozeslalo SPD.

Je radikální Tomio Okamura jen odrazem české společnosti? Objeví se na naší politické scéně další radikální hnutí? Poslechněte si experta ve videu:

Video Studio Blesk - Klára Brunclíková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Na tiskové konferenci, kterou SPD nazvala „Budeme radikální“, zazněl i požadavek na referendum o výstupu Česka z Evropské unie. To, že by se opravdu uskutečnilo, je ale podle Zbořila velmi nepravděpodobné.

To referendum neprojde, to je minimální šance, nevím, co by se muselo stát, to by musela snad shořet Poslanecká sněmovna. Prostě technicky je to nemožné,“ popsal Zbořil.

Politolog ale mluvil i o tom, jak může být radikalizace politiky nebezpečná. „Za určitých okolností stačí, když padne jen jedna facka - a může být opravdu jen symbolická a lidi se začnou prát,“ dodal Zbořil.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa