Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Starostové pískali na Babiše. Potom na ně přišla finanční kontrola

Autor: Jan Kálal - 
16. června 2015
16:10

Obávaná finanční kontrola znovu rozvířila politickou scénu. Po internetovém vydavatelství a majitelce šperkařství teď přišli kontroloři do Svazu měst a obcí ČR. Podle informací Blesku se dostavili krátce poté, co starostové na svém sněmu pískali na ministra financí Andreje Babiše (ANO). Babiš jakoukoli souvislost odmítá a útočí na ODS. Podle místopředsedy ODS Martina Kupky by ale šéf ANO měl zpytovat svědomí.

Úředníci z Babišova resortu přišli před 14 dny. Tedy jenom pár dní poté, co ministr financí sklidil kritiku na květnovém sněmu Svazu měst a obcí. Kontrolu potvrdila Blesku mluvčí svazu Štěpánka Filipová. „Týká se to projektu na podporu meziobecní spolupráce,“ uvedla.

Filipová informace o kontrole bagatelizuje s tím, že šlo o standardní a plánovanou akci. Zdroje Blesku popsaly situaci ale jinak. Babišovi lidé prý na „proklepnutí“ účetnictví upozornili jen den předem. A byli přičinliví. Pokud našli například položku týkající se občerstvení, chtěli vědět, kolik se za ní skrývá například chlebíčků. Součástí projektu je totiž i pořádání schůzek se starostenskou účastí.

Babiš nejdřív Blesku tvrdil, že o žádné kontrole neví. Po opakovaném dotazu ale už rázem věděl, o jakou kontrolu jde – a že s ní podle svých slov nemá nic společného. „Kontrola, o které mluvíte, je na programu ministerstva práce a sociálních věcí. Já o žádných kontrolách dopředu nevím ani je nežádám,“ řekl s tím, že kontrolní orgány jsou nezávislé.

Vicepremiér Babiš tvrdí, že o něm občanští demokraté šíří lži. Sám si ale myslel, že se starostové nemusí ohlížet na zákony. Vicepremiér Babiš tvrdí, že o něm občanští demokraté šíří lži. Sám si ale myslel, že se starostové nemusí ohlížet na zákony. | Ladislav Křivan

Vyhrůžka webu a zpražená šperkařka

Jenže vicepremiér už v minulosti finanční kontrolou hrozil, dokonce v přímém televizním přenosu. Bylo to vloni po jednání vlády, když se mu nelíbil projekt soukromého webu, který k němu byl kritický. „Doufám, že váš bílý kůň, ten Klenor, má dostatečně velké majetkové přiznání, aby prokázal potom ty vaše náklady,“ prohlásil před rokem, aby se později za svá slova kál. Kontrola tam tehdy po pár dnech opravdu přišla.

Čerstvý je případ majitelky šperkařství Petry Fenclové z Domažlic. V televizní diskusi se postavila proti elektronické evidenci tržeb, kterou Babiš prosazuje. A ráno už měla v obchodě kontrolu, dokonce tajnou. Od ní dal ale vicepremiér ruce pryč, zřejmě za ní stála horlivost místního úřadu správy sociálního zabezpečení.

Babiš: Lži o mně šíří ODS

Ministr financí se vrátil také ke svému vystoupení na květnovém sněmu starostů. Ve veřejně dostupném záznamu říká plénu: „No můžete pískat.“ Teď ale sám tvrdí, že ho nikdo nevypískal. „Není pravda, že by starostové pískali. Ty lži rozšířilo do médií pár starostů za ODS,“ zmínil, aby ukázal na starostu Líbeznice a místopředsedu ODS Martina Kupku.

Místopředseda ODS Martin Kupka je starostou ve středočeské obci Líbeznice. Místopředseda ODS Martin Kupka je starostou ve středočeské obci Líbeznice. | ODS

Podle Kupky by se ale Babiš měl místo výpadů zamyslet sám nad sebou. „Bylo tam několik set starostů napříč politickým spektrem. Samozřejmě s ohledem na složení zastupitelstev jich tam byla většina nezávislých,“ řekl Blesku a dodal: „Než na někoho útočit, měl by pan ministr Babiš především zpytovat své vlastní svědomí a odborné znalosti.“

Na květnovém setkání vicepremiér například tvrdil, že se starostové nemusí ohlížet na zákony. Zákony přitom platí pro starosty stejně jako pro ministra financí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

dafuk ( 19. června 2015 20:55 )

Taky se ozvu,když se mi něco nelíbí,taky bych pískala na toho slovenskýho parchanta a proto kradu?NE VYDĚLÁVÁM SI POCTIVĚ RUKAMA.Jsem v práci i přes 70hodin týdně a je to stejně málo.Kvůli němu budu asi v lednu bez práce!Nevidíš vůbec nic,jen co ti napíšou noviny a řeknou v tv(ani jedno dnes není nezávislé).Lidi mají právo se ozvat,když se jim něco nelíbí,nebo je chce někdo likvidovat!Čímpak ty se živíš chytráku?

dafuk ( 19. června 2015 20:42 )

Ano,čistý jako beránek...jen v našem okolí zničil nepřímo pár lidí.Tady je velký problém,že oslovuje většinu národa.Lidé nechtějí vidět,co se děje a jdou slepě za ním.Jasně podíváme se na ty zlodějíčky živnostníky,jenom kradou všichni politici obíraj...a pan velkopodnikatel?Ten si jen upraví zákony pro svoje dobro a zlikviduje pár menších podnikatelů,aby se mohl nenápadně rozrůst do dalších sfér.A poslední dobou mě častěji napadá slovo diktatura.

steelheart ( 18. června 2015 08:51 )

tenhle babiš není ani čestnej ani spravedlivej! v politice je aby si prosadil to, co se mu hodí! chce ještě víc peněz a hlavně moc! ta mu teda zachutnala

steelheart ( 18. června 2015 08:48 )

honzo ty jsi tak naivní??? babiš a jánošík? jo, má to srovnaný pro pro sebe!!

steelheart ( 18. června 2015 08:44 )

babiš sám je zloděj největší, a ještě si to posvětil svojí funkcí! parchant

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa