Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Měl jsem rád jeho suchý humor.“ Babiš vzpomíná na mrtvého miliardáře

Autor: kal, bru, dv - 
11. června 2015
05:30

Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) věnoval krátkou vzpomínku zesnulému miliardáři Petru Otavovi (†65). Majitel Agrofertu pro Blesk.cz vyzdvihl humor vlastníka obchodní skupiny MTX Group, který zemřel v neděli.

Babiš připustil, že Otavu znal. „Vzpomínám v dobrém, měl jsem rád jeho suchý humor,“ řekl pro Blesk.cz. Jestli vicepremiér přijde i na poslední rozloučení s miliardářem, které proběhne v pátek ve strašnickém krematoriu, neupřesnil.

Ponurá nálada a smutek mezitím ovládly sídlo obchodní skupiny MTX Group v pražské Štěpánské ulici. Visí tu i parte, na kterém dominuje věta: „Tolik jsem toho chtěl stihnout…“ Jsou tu i verše rodiny, ve kterých zdůrazňuje jeho pracovitost. „Pracoval vždy do únavy, klidu sobě nedopřál,“ stojí v hlavičce smutečního oznámení.

Petr Otava Petr Otava | ČTK

Přestože na sídle Otavovy společnosti nevlaje černý prapor, kolegové se s ním symbolicky loučí v recepci, kde je podnikatelův portrét s černou stuhou a parte. „Je to pro naše zaměstnance, takto neveřejně na přání jednatelů,” vysvětlila Blesku zaměstnankyně sekretariátu ředitele, proč symboly piety nejsou přístupné na veřejném místě.

I po Otavově úmrtí zůstane obchod v rodině. Ve stejné firmě totiž působí i jeho syn Petr - jako výkonný ředitel. Dcera Simona pak figuruje jako místopředsedkyně představenstva.

Do skupiny MTX Group, která měla roční obrat kolem 30 miliard korun ročně, patří společnosti Metalimex, koksovny OKK, Al Invest Břidličná a Měď Povrly.

Petr Otava minulý týden zkolaboval a do neděle 7. června byl v umělém spánku, v nemocnici ale zemřel.

vipasenysenator ( 11. června 2015 12:34 )

nějak dlouho jim to trvá, dobytkum

wimr.decathlon ( 11. června 2015 12:33 )

takže přece věděl jsem to že ten houska je pašák a teď si ohřívá p.rdel na svým parníku co kotví v černé hoře a šou.stá tam divoký albánky, frajer fešák hubert

wimr ( 11. června 2015 12:29 )

nejsi hoden stát v trusu mého koně bandasko

verka1 ( 11. června 2015 10:43 )

mafiáni se vyvraždí mezi sebou

msml20 ( 11. června 2015 10:36 )

I spousta jiných lidí pracuje do úmoru a na rozdíl od pana miliardáře na základní životní potřeby. Evidentně je tady něco v hodně velkém nepořádku když jedni se topí v miliardách a stát nemá na nové přístroje do nemocnic, lepší léky, staří lidé nemají kolikrát na skromné jídlo. Po smrti se jich nikdo nebude ptát kolik majetku nashromáždil, ale kolik z něho rozdal.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa