Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Stropnický: Lahve s hořlavinou mířily na dětské pokoje

Autor: ČTK, kal - 
9. června 2015
13:05

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) a jeho žena Veronika Žilková s dětmi a babičkou se v neděli ocitli v ohrožení života, když jim neznámý útočník hodil na pozemek zápalné lahve. Nikdo naštěstí nebyl zraněn, i když byly podle Stropnického cílem dětské pokoje. Policie nyní zveřejnila další podrobnosti. Jednalo se o čtyři lahve s hořlavou zápalnou směsí.

Obsah lahví určila chemická analýza látky, co však konkrétně v nich bylo, odmítá policie s ohledem na bezpečnost ministra blíže specifikovat. Na pozemek Stropnického dopadly v neděli ráno lahve čtyři. Tři se rozbily, jedna zůstala nepoškozená, takže vyšetřovatelé mohli odebrat vzorky.

Policie případ vyšetřuje pro podezření z obecného ohrožení ve stadiu pokusu, informoval policejní mluvčí Tomáš Hulan. Podle informací Práva lahve dopadly na terasu domu, nevybuchly však s plnou intenzitou, plameny se tak podařilo po několika minutách uhasit. Policejní mluvčí ale nevěděl, jestli po dopadu začaly hořet. „Tuto informaci v tuto chvíli nemám,“ řekl Hulan.

Podle něj je analýza obsahu lahví jen jedním z kroků vyšetřování události. Policisté současně zjišťují, kdo a proč lahve na pozemek hodil. „Cílem je zjistit, kdo za tím stojí, jeho motiv, jestli šlo o klukovinu, nebo to bylo něco vážnějšího. Podle toho se bude ubírat dál vyšetřování,“ dodal Hulan.

Stropnický: Musí to souviset s mojí funkcí

„Musí to jednoznačně souviset s mojí současnou funkcí, patrně to může být reakce na nějaké moje názory či kroky, které dělám na ministerstvu,“ řekl Stropnický České televizi. Přidal také několik podrobností k útoku na svůj dům. „Bylo to ve čtyři ráno na neděli. V tu dobu tam spali tři lidi. V neděli večer jsme tam našli zbytky střepů, protože přes den v neděli děti uklízely,“ zmínil.

Podle ministra obrany byly tři lahve rozbité, čtvrtá zůstala ale zcela zachovalá. „Pokud vím, tak policie došla k závěru, že v lahvích nebyla neškodná kapalina, ale ropná směs, rozhodně to byla hořlavina,“ připojil ministr obrany. Nabyl prý dojmu, že útok směřoval na dětské pokoje.

Děsivé probuzení pro syna

Ministr přiblížil, že jedním ze tří lidí v domě byl syn. „Syna to vzbudilo. Asi ho to vyděsilo, ale nespíš situaci podcenil. Druhý den ráno se snažil zbytky uklidit, nezavolal nám,“ přiznal Stropnický, který byl s Veronikou Žilkovou a částí rodiny mimo Prahu.

„Doufal jsem, že v naší zemi k takovým věcem nedochází. Patrně jsem se spletl,“ přidal Stropnický na tiskové konferenci ve Sněmovně. „Nevadí mi, když se mnou někdo nesouhlasí. Nevadí mi, když se mnou někdo i ostře polemizuje. Velice mi vadí, když někdo ohrožuje moji rodinu. Považuji to za mimořádně zbabělé,“ prohlásil.

Případ vyšetřuje nejen státní, ale i vojenská policie, navíc byla zvýšena ostraha ministra. Rozsah a způsob zvýšení bezpečnostních opatření v okolí Stropnického ministerstvo obrany ale nespecifikovalo.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

honza54.. ( 9. června 2015 18:01 )

Nebul a řekni Kalouskovi, že se s tím musí srovnat

honza54.. ( 9. června 2015 17:57 )

to je jasný, protože nejvíc řvou, že přišli o koryta

jajas ( 9. června 2015 17:55 )

Když se tak podívám na tu povedenou rodinku, nepochybuji, že několik jejich členů bezpečně dokáže naštvat široký okruh lidí kolem sebe a prudit a prudit. Žilková - už by se bez seriálu neuživila, Hanychová - nic pořádného nedělá, jen prudí, Vincet Navrátil - možná je jinak orientovaný a manekýn, Matěj Stropnický - provokatér a nebezpečný blázen (další ve veřejném živozě, snědl celou moudrost světa), no a ministr - kam vítr tam plášť. Chápu, že každý se musí nějak živit, ale nemusí nasírat okolí, toto je povedená skupinka...

honza54.. ( 9. června 2015 17:50 )

ten už nehoří vůbec

honza54.. ( 9. června 2015 17:48 )

to nehoří to musíš podpořit leteckým benzínem

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa