Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Důchodci si možná přilepší, Babiš jim chce přidat ještě letos

Autor: bru, ČTK - 
8. června 2015
18:02

Pokud bude lepší schodek státního rozpočtu, je podle ministra financí možné, aby ještě letos vláda důchodcům přidala peníze. Příští rok by pak důchody vzrostly ještě o inflaci.

Vláda sice dnes debatu o zvýšení důchodů přerušila, vstřícný krok ale naznačil ministr financí Andrej Babiš (ANO), který byl zpočátku proti. „Hledáme nějaký jiný způsob navýšení důchodů jinou formou než novelou zákona. Pokud by rozpočet tento rok mohl dopadnout lépe než plánovaný deficit, tak bychom to mohli řešit v rámci roku 2015,“ řekl Babiš.

S novým řešením důchodů přišel Andrej Babiš (ANO) S novým řešením důchodů přišel Andrej Babiš (ANO) | Foto: L. Křivan, EPA

V roce 2016 by se podle něj důchody zvýšily jen o inflaci. Princip, jaký by koalice mohla zvolit, nechtěl Babiš blíže specifikovat. „Myslím si, že s paní Marksovou najdeme způsob, jak to vyřešit,“ dodal.

Premiér označil Babišův nápad jako zlom v ministrově myšlení

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) navrhla, aby se důchody zvedly od ledna 2016, a to o 1,8 procenta. Ministr financí je ale proti. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) se zatím koalice na růstu penzí neshodla, a budese  jím proto zabývat koaliční rada. Ta bude příští týden projednávat i přípravu rozpočtu na rok 2016.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) | Foto: EPA, ČTK

Premiér o Babišově návrh řekl, že neví jestli "může znamenat řešení". Přivítal ho ale jako "zlom v myšlení" ministra financí, který může vést k dohodě. Sobotka už dříve označil růst penzí o 200 korun jako rozpočtovou prioritou pro sociální demokracii.

abzk ( 9. června 2015 16:11 )

Jó, jó, ví jak si za pár šupů koupit důchodce

jaramila ( 9. června 2015 10:34 )

Pan Babiš je jeden z mála, kterému to myslí.

fandahrubes ( 8. června 2015 22:23 )

janina7777 ( 8. června 2015 21:11 )

 Kurv y kradou v miliardách a chudákům důchodcům dají pár korun k poblití

westouw ( 8. června 2015 20:35 )

to snad berete minimum, málo odpracováno nebo na dávkách, +28 kaček nedostala ani súseda co má 6.8 důchod, dostala +54

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa