Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Sobotka kritizoval své ministry: Potřebujeme dravé štiky, ne líné kapry

Sobotka se snažil motivovat ministry ČSSD k lepším výkonům.
Sobotka se snažil motivovat ministry ČSSD k lepším výkonům.  (Autor: Blesk - Ladislav Křivan)
Autor: ČTK - 
6. června 2015
14:27

Tým ČSSD ve vládě musí zařadit vyšší rychlost, řekl dnes premiér Bohuslav Sobotka na jednání Ústředního výkonného výboru ČSSD. V kabinetu chce mít premiér dravé štiky, ne líné spokojené kapry. Sobotka prý v současné době mluví se všemi ministry o tom, co by měli ve své práci zlepšit.

"Chci zvýšit aktivitu a intenzitu práce sociálnědemokratických členů vlády. Sociálnědemokratický tým ve vládě musí zařadit vyšší rychlost, mezi ministry potřebujeme dravé štiky, ne nějaké líné spokojené kapry," tlumočila Gregorová Sobotkova slova.

Podle médií se v poslední době v Lidovém domě kromě odchodu ministra školství Marcela Chládka, kterého v pátek odvolal na Sobotkův návrh prezident Miloš Zeman, mluví i o další změně. Zmiňován je ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Sobotka v pátek podobné zprávy označil za spekulace. To, že se schází a bude scházet i s jinými ministry, podle něj automaticky neznamená, že zvažuje jejich odvolání. Ve čtvrtek se prý sešel s ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem, ministrem vnitra Milanem Chovancem a ministrem pro lidská práva Jiřím Dienstbierem (všichni ČSSD). V pátek měl schůzku s Mládkem. S dalšími se chce sejít v příštích dnech.

Na tiskové konferenci po jednání ÚVV Sobotka řekl, že se ministry v rozhovorech snaží motivovat k dynamičtějšímu vystupování a k většímu informování veřejnosti. Své resorty podle něj sociálnědemokratičtí ministři zvládají dobře, je ale potřeba jejich práci prezentovat navenek. Největším nebezpečím pro ministra podle něj je, když upadne do rutiny, přestane být ministrem a politikem a začne být úředníkem. "Přestane být tím, kdo má prosazovat program a být lídrem při prosazování programu a stane se vyslancem svého resortu nebo reprezentantem nějakých zájmových skupin, které jsou kolem toho resortu soustředěny. Proto je důležité udělat budíček," řekl Sobotka. Dodal, že všichni sociálnědemokratičtí ministři od něj slyší, že by měli přidat.

Poznamenal také, že doufá, že svými rozhovory se členy vlády za ČSSD inspiruje k podobným krokům i předsedy dalších dvou vládních stran, Andreje Babiše (ANO) a Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL).

Sobotka na dnešním ÚVV mluvil i o otázce uprchlíků. Znovu odmítl systém uprchlických kvót, jak je chce prosadit Evropská komise. "Vláda musí být schopna občanům garantovat, že imigrace nezpůsobí bezpečnostní a sociální problémy," řekl premiér. Česko je podle něj solidární zemí, ale musí mít možnost příliv imigrantů regulovat. "To je pozice ČSSD," dodal.

Sociální demokraté na dnešním zasedání debatovali také o nových volebních řádech strany. Pro veřejnost by výsledky debaty měly být známé během června. ČSSD si letos schválila, že do sněmovních a krajských voleb napříště postaví alespoň 40 procent žen a že se na sestavování kandidátek budou podílet všichni straníci.

Zatím to podle debat ve vedení strany, s nimiž je ČTK obeznámena, vypadá tak, že by už nominace z okresů na krajské kandidátky musely automaticky obsahovat nejméně 40 procent žen. Nejspíš by přitom nebylo určeno, jaký podíl žen má být na předních místech kandidátky. O celé krajské kandidátce by pak rozhodovali členové strany v daném obvodu, kteří by preferenčními hlasy mohli zamíchat pořadím jednotlivých kandidátů.

aaobcanka ( 16. června 2015 13:50 )

František Boura, Herálec Ten grázl právník a podvodník z plzeňských práv Chovanec, asi bude pěkná krakatice, ten jde přes mrtvoly. Dobytek.

aaobcanka ( 16. června 2015 13:34 )

Mojmír Udatný , Liberec , 16. června 2015, Chovanec = představitel českého primitivismu, s tzv. ksichtem hodným totálního analfabeta, nula bez intelektu, vyjadřování a o vzdělání nemluvě - plzenská právnická "Sorbonna" se studiem a absolutoriem za 1/2 roku. Cco víc dodat ? Tak co to tzv. individum může znát aspoň dle příruček ? Houby s octem. Dosud nic neudělal a má nejdůležitější ministerstvo ! Jen jak tzv. s.r.á.t lidi svojí neschopností a nekonečným mletím frází stále dokola !

stopms ( 16. června 2015 12:46 )

Vladimír Boháč, Zlaté Hory, 16. června 2015, Mrzí mě, že se neozve nějaký Plzeňák, ti toho podrazáka Chovance musí dobře znát ! Nesnáším žalobníčky, lháře, pleticháře a závistivce, hlavně lidi, kteří nedrží slovo ! Po volbách jsem Bohoušovi napsal, dávej si pozor na lidi kolem sebe, je ve stadiu popularity jako Nečas. Nemůžu se ubránit tomu, myslím že Sobotka, jeho nohsledové a pseudopříznivci ve vládě budou přímými hrobaři sociálně demokratické strany. Nepřál bych jim to, jako kantor jsem Marcelovi Chládkovi fandil, snažil se vymést Augiášův úřednický chlív, na školy a učitele a provozní zaměstnance se to nevztahuje. Aspoň něco CHTĚL A ROZUMĚL TOMU A BYL OD FOCHU ! To byla tvoje první velká chyba, Bohouši ! Dodatek 2 dalších učitelů : Chovanec, plz. právní rychlokvaška, podrazák na prezidenta a de facto i na Sobotku a odvolání Chládka.

stopms ( 16. června 2015 12:39 )

Leoš Konečný, Rudice , 16. června 2015, Chovanec je největší křivák této vlády, jen si vzpomeňte na jeho chování po návštěvě v Lánech po volbách.

zauber ( 7. června 2015 11:48 )

Sobotka má chudák za ministry líné kapry. Ještěže mu média a zákulisní špinavosti seslaly pracovitou Valachovou. Jenže, chtělo by to možná spíše nějakou plnokrevnou klisničku a ne vyválenou Valachovou od Dienstbíera. Kurňa Sobotka, začni už konečně správně politicky myslet!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa