Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zákaz kouření v restauracích: Co na to říkají "popelníček" Zeman a další vášnivý kuřák Kubera

Autor: simao - 
4. června 2015
16:57

Vláda chce úplně zakázat kouření v restauracích. I mezi politiky se přitom najdou vášniví kuřáci. Hlava státu Miloš Zeman však zákon vetovat nehodlá, i když o popelníček žádá na svých cestách často. Ostře proti zákonu je však senátor Jaroslav Kubera (ODS).

Jeho žádosti o popelníček jsou již legendární. "Právě proto, že zde mám konflikt zájmů, nemohu s čistým svědomím tento zákon vetovat. Takže ho vetovat nebudu," pronesl Miloš Zeman, který o protikuřáckém zákoně promluvil při své návštěvě Jihočeského kraje.

"Ale na druhé straně se domnívám, že daleko rozumnějším řešením - protože prakticky každá restaurace má minimálně dvě místnosti - by bylo, kdyby v jedné místnosti byli kuřáci, v druhé nekuřáci a vzájemně by si nepřekáželi," dodal prezident k návrhu zákona, který zakazuje kouření v restauracích, ale i kinech, divadlech, dopravních prostředcích a dopravních zastávkách s přístřeškem. 

Návrh přitom ještě musí schválit Parlament a poté podepsat prezident. Okamžitě jej kritizovali provozovatelé hotelů a restaurací. Nelíbí se ani pivovarnickému svazu, podle něhož může vést k zavírání restaurací. Proti se vyslovila také opoziční ODS.

Její senátor Jaroslav Kubera (ODS) platí za známého kuřáka. Na chystaném zákoně mu vadí řada věcí. "Začnu u toho úplně nablblého a to je zákaz elektronických cigaret, se kterým nesouhlasí dokonce ani paní doktorka Králíková (lékařka Centra léčby závislosti na tabáku - pozn. red.), což je veliký úspěch. Nebo zákaz kouření vodních dýmek v místech, kam chodí jenom kuřáci vodních dýmek. To jsou úplné extravagance," upozornil Blesk.cz Kubera. 

"Nejhorší je ale logika vyhnat kuřáky ven a ukazovat malým dětem, které netuší... nebo umožnit maminkám s dětmi, aby chodily do barů," dodal Kubera.

Podle senátora Kubery je realizace podobných příkazů cestou k umožnění obcím, "aby zakázaly kouření de facto na celém katastrálním území obce, po čemž musí následovat zákonitě stanné právo, protože přece v noci se dějí věci v této republice a je potřeba, aby lidi od desáté do šesté hodiny byli jen doma a na ulici byli jen ti, kteří jdou z práce nebo do práce. To je úplně stejná logika, jako těch fanatiků, kteří nechtějí přistoupit na racionální argumenty, že podnikatelé investovali miliony korun podle stávajícího zákona a oni jim to teď všechno zhatí," kritizuje vládní záměr Kubera s nadsázkou sobě vlastní.

"Jsou dvě řešení. Jednak nestavět kuřáky a nekuřáky proti sobě a oběma skupinám umožnit soužití tak, aby si nevadili. To je jeden způsob. Druhý je postavit cigarety na úroveň drogy, vzdát se těch 80 miliard ve prospěch státního rozpočtu a z čeho pak budete léčit nekuřáky," řekl Blesk.cz Kubera. 

Vedle zmiňovaného zákazu podle něj není řešením ani neustále zdražování cigaret. I kdyby stála krabička 200 korun, kuřáci prý kouřit nepřestanou. A to ani ti, kteří mají hlouběji do kapsy. "Sociálně slabí kouřit nepřestanou a děti nebudou mít na tepláčky a na penál. To jde proti sobě. Výsledek nebude, že 50 % kuřáků přestane kouřit. Budou to sice tvrdit, podobně jako my řidiči jsme tvrdili, že, když zdražovali benzín ze dvou korun na čtyři, jak si ještě pamatuji, to už jezdit nebudeme. Pak to bylo 12 korun a jezdili jsme pořád, teď je to 35 a jezdíme stejně," dodal Kubera.

japome ( 7. června 2015 10:05 )

japos22 ( 5. června 2015 18:37 )

"Posraný hovno" simao si dovolí říkat Zemanovi popelníček - tady teď žijeme

salto ( 5. června 2015 13:13 )

prycsvladou. ( 4. června 2015 19:33 )

Vole taksihoumej

zauber ( 4. června 2015 18:12 )

Ty v-ole, kuřák patří do hospody a ty do blázince.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa