Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Syrský prezident Asad pomáhá ISIS, tvrdí Haarec: Umožnil jim ovládnout města a kupuje od nich levnou ropu

Autor: ČTK - 
3. června 2015
11:08

Západní země včetně Spojených států mohou spojit boj proti radikálům z organizace Islámský stát s bojem proti režimu syrského prezidenta Bašára Asada. Podle izraelského listu Haarec je totiž stále více zřejmé, že Asad s Islámským státem spolupracuje.

Dlouho prý není tajemstvím, že odkupuje od IS levně ropu těženou na syrském území, které IS ovládl, a pak s ní dále obchoduje se Syřany. V poslední době se ale množí důkazy o vojenské spolupráci, a to zejména v bojích v syrské provincii Halab.

IS se tam snaží ovládnout hlavní silniční tahy, které kontroluje koalice Džajš al-Fatah, k níž patří také fronta An-Nusra hlásící se k Al-Káidě. Asad chce této koalici zabránit ovládnout město Halab a chce si udržet provincii Latákíja, která je hlavním útočištěm vládnoucích alávitů.

Spolupráce armády s IS se projevila i ve středosyrské Palmýře, kde armáda vyklidila pole a umožnila radikálům město ovládnout. Totéž se prý děje v jižní provincii Dará, kde armáda ponechává Islámskému státu prostor k vyřizování účtů s ostatními skupinami. Sálim Idrís, který vykonává v dočasné vládě sestavené opozicí funkci ministra obrany, tvrdí, že v IS slouží nejméně 180 důstojníků syrské armády a pomáhají skupině koordinovat akce s vojskem.

Západ a arabské země tak dostávají argument spojit boj proti IS v Sýrii s válkou proti Asadovi. Dosud zejména Západ tvrdil, že zatímco proti IS je třeba postupovat vojensky, syrský občanský konflikt je třeba řešit diplomaticky.

USA a Turecko cvičí vybrané členy syrské opozice pro boj proti IS v Turecku a Jordánsku. Někteří absolventi výcviku se prý odmítli zavázat k tomu, že budou bojovat výhradně proti IS, a ne proti Asadovi. Nejsou prý ochotni bojovat bez krytí leteckých operací, které se zatím provádějí jenom proti IS.

Podle diplomatů USA zatím s rozhodnutím o nové taktice v Sýrii vyčkávají, protože počítají s tím, že podaří-li se do konce června uzavřít dohodu o íránském jaderném programu, pomůže s vyjednáváním s Damaškem Teherán.

Írán podle izraelského listu aktivně zasahuje do syrských bojů na Asadově straně. Má v Sýrii mnoho vojenských poradců a pod velením íránských revolučních gard tam operují milice. Tvoří je prý několik tisíc afghánských uprchlíků, kteří žili v Íránu. Dostávají měsíčně v přepočtu 12 000 korun a jejich rodiny dostaly právo na trvalý pobyt v Íránu. Teherán je údajně připraven vyslat do Sýrie dalších 50 000 lidí, což podle Haarecu svědčí nejenom o oslabení syrské armády, ale také o odhodlání Íránu chránit syrský režim. Íránci prý ale nebudou ochotni angažovat se v bitvě, kterou je možné prohrát, a mohou se rozhodnout uspíšit Asadův pád. Podobně prý další spojenec, Rusko, už netrvá na tom, že Asad je nenahraditelný.

75pedro ( 3. června 2015 11:33 )

fotrpjotr ( 3. června 2015 11:31 )

Tomu kromě opilců v pražské kavárně nemůže nikdo věřit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa