Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Oslabíme Zemanovu moc, rozhodla vláda. Bude z něho kladeč věnců?

Miloš Zeman si od velvyslance nenechá radit
Miloš Zeman si od velvyslance nenechá radit  (Autor: Foto: ČTK, EPA, Reuters, archiv blesku)
Autor: ČTK - 
3. června 2015
10:58

Vláda schválila novelu ústavy, která oslabí roli prezidenta. Upravuje pravomoci při jmenování soudců a členů bankovní rady České národní banky, omezí moc Miloše Zemana i v zahraniční politice. Spolu s tím prošel i návrh na klouzavý mandát pro poslance, kteří se stali ministry.

Návrh dále dává Poslanecké sněmovně právo podat ústavní žalobu na prezidenta, což dosud mohl jen Senát se souhlasem dolní komory, a upravuje některé formulace týkající se demise vlády. Se změnami nesouhlasí Hrad a výhrady k nim mají i některá ministerstva.

Spolu s tímto návrhem vláda schválila i klouzavý mandát. Poslanci, kteří se stali ministry, budou moci na své místo v Poslanecké sněmovně dočasně pustit náhradníka. S klouzavým mandátem jako podmínkou přišel na jednání vlády ministr financí Andrej Babiš. „Mě tam hlavně zajímá a je pro mě důležitý klouzavý mandát, protože skutečně potřebuji, aby ministr mohl pracovat jako ministr,“ řekl serveru idnes.cz.

Vláda dnes projednává i zavedení elektronické evidence tržeb, od kterého si slibuje omezení šedé ekonomiky a lepší výběr daní, hlavně daně z přidané hodnoty. Systém by měl být podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) spuštěn nejdříve v únoru 2016. Doprovodné zákony k návrhu zároveň snižují sazby DPH v oblasti stravovacích služeb z 21 na 15 procent a zavádí jednorázovou slevu 5000 korun pro všechny poplatníky daně z příjmů fyzických osob, kterým v daném roce vznikla povinnost evidovat tržby. Kvůli nejasnostem s novelou nesouhlasí lidovci.

Ministerstvo financí vládě předloží také novelu zákona o spotřebních daních, která počítá s tím, že cena krabičky cigaret se příští rok zvýší o tři až čtyři koruny, v dalších dvou letech o korunu až dvě. Do státní pokladny to má přinést v roce 2016 přes tři miliardy korun, v dalších dvou letech pak vždy přes miliardu. Kabinet rovněž projedná vznik řídícího výboru pro přípravy přestavby brněnského nádraží.

ad-ga ( 5. června 2015 07:21 )

Pokaždé, když bude zvolen prezident, bude vláda předělávat ústavu? Zřejmě každý jiný prezident bude mít také jiné pravomoci.

westouw ( 4. června 2015 23:29 )

pokládají opr., kladeč se najdete ani v pravidlech, je kladení /vajec/

westouw ( 4. června 2015 23:21 )

věnce se pokládádají, kladu = kladač

borka30 ( 3. června 2015 18:18 )

ty tam zřejmě pracuješ.

anka ( 3. června 2015 17:19 )

uz ze pres 100 let opakuji stejnou propagandu - za vsechno muze Amerika a za vsechno muze kapitalismus....priznat si vlastni neschopnost - jenom to ne...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa