Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zeman: Bílá mafie kšeftuje s chudobou. Sociální dávky jen těm, kdo chtějí práci

Autor: simao, ČTK, hra - 
2. června 2015
16:24

Miloš Zeman i v Jihočeském kraji navštívil obec, která bojuje s nezaměstnaností a chudobou. Ve Větřní se pustil do kritiky systému sociální podpory pro nezaměstnané. Dávky by podle něj měli dostávat jen ti, kdo opravdu práci chtějí. Zároveň se opřel do „bílé mafie“, která vydělává na chudobě. Např. v případě ubytoven.

Čtyřtisícová obec Větřní má problémy s obyvateli ze sociálně vyloučených lokalit, kde žije zhruba 500 z celkem 4100 obyvatel obce. Zeman do nich osobně nezavítal, o sociálních problémech však diskutoval s vedením obce.

„Můj názor na sociálně vyloučené lokality je tímto daný. Je to samozřejmě tvrdé stanovisko, ale říkám ho všude, kam přijdu, jako své přesvědčení. Je to jediný způsob, jak dosáhnout zmenšení sociální tenze,“ uvedl ve Větřní Zeman. Lidem, kteří odmítnou nabízenou práci, by podle prezidenta měl naopak stát dávky snížit.

Zeman proti bílé mafii

Ve Větřní je však také několik legálních a pololegálních ubytoven a jejich obyvatelé tráví většinu času postáváním na ulici. „Jsem proti bílé mafii, proti lidem, kteří obchodují s chudobou. Nájem za byt ve Větřní je 12 tisíc korun, za garsonku ve Varnsdorfu je to 9 tisíc,“ upozornil Zeman na adresu majitelů ubytoven.

Zeman k tomu dodal, že je odpůrce zákona o příspěvku na bydlení. „Protože právě on generoval tyto ubytovny. Domnívám se, že to demotivuje ty, kteří v těchto ubytovnách bydlí, protože nemusí platit nájemné. Na druhé straně státní příspěvek na bydlení inkasuje tzv. bílá mafie,“ uvedl Zeman.

Problémy obce s nezaměstnaností

V obci je přitom velký podíl nezaměstnaných zejména poté, co zastavily výrobu JIP Papírny Větřní. Na konci loňského roku ji sice částečně obnovily, ale do práce mohl nastoupit jen zlomek z počtu dřívějších zaměstnanců. Podle místostarosty Větřní Pavla Štingla je v létě průměrná nezaměstnanost v obci 15 %, v sociálně vyloučených lokalitách ovšem několikanásobně vyšší. 

„Systém příspěvků na bydlení je postaven na hlavu. Měli jsme dát zelenou 17 žádostem o bydlení na zastupitelstvu, ale to jsme nedali. Zákon je tak postaven, že se nevyjadřujeme k ubytovnám, ale k jednotlivým osobám. My ale o těch lidech nic nevíme; nevíme, co jsou zač, jestli někde dluží. Proto jsme to odmítli,“ kritizoval legislativní úpravu starosta Větřní Antonín Krák (ČSSD).

Vyplacené dávky na bydlení v posledních letech rostou. V roce 2012 na ně stát vydal zhruba 7,4 miliardy korun, loni už téměř 12,1 miliardy. Ministerstvo práce chystá návrh koncepce sociálního bydlení, z něhož pak bude vycházet nový zákon. Nová pravidla by měla začít platit od roku 2017.

4858 ( 14. září 2015 23:35 )

Už někdo slyšel o cikánovi bezdomovci? Já teda ne!

stanislavhahn ( 2. června 2015 20:56 )

Perfektní.

handgood ( 2. června 2015 20:49 )

Strana s.r.o. Jsem špinavá a tlustá, masochistka ideálů, jsem chobotnice nenasytná, ničitelka lidských plánů. Jsem čiré, ďábelské zlo, jsem strana s.r.o. Jsem vaše zlaté tele, dejte se pokřtít zlem a špínou, já nabízím vám spasitele. Stačí jen podvádět a lhát, já slibuji vám skvělý plat. Tu slepou spravedlnost, tu nemusíte vážně brát. Jsem levice, pravice i střed, jsem hnusný společenský vřed, jsem to největší lidské zlo, jsem strana s.r.o.

rudyptak48 ( 2. června 2015 20:45 )

Proč mají naše strany v názvu jméno demokratická? Asi proto, že demokratické nejsou. Navíc mají socani ještě název sociální demokracie. Již tento název budí dojem, že je nutno podporovat sociálně slabé a tím i nepřizpůsobivé cikány. Vždyť oni sami stvořili bílou mafii, která vysává stát a tím i naše peněženky prostřednictvím cikánů. Cikáni se nikdy nebudou starat o svůj duchovní rozvoj, a tím více ne, když jim stát nabízí bezstarostný, zahálčivý život. Zemane, brečíš nad rozlitým mlékem. Tvá bývalá strana, které si polistopadovým zakladatelem, to tady totálně pohnojila. Pravice má kmotry a tuneláře, levice má úplatkáře a defraudanty. Jak u nás může fungovat demokracie, když všechny strany rozkrádají státní kasu?

roman.brus ( 2. června 2015 20:28 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa