Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Krizové jednání věřitelů zadluženého Řecka: Země má do pátku splatit 8,2 miliardy!

Autor: ČTK - 
2. června 2015
07:29

Mezinárodní věřitelé Řecka se v pondělí v noci v Berlíně sešli na krizovém jednání. Cílem schůzky je prý vyjasnit si vzájemné pozice a vypracovat kompromisní návrh pro zadlužené Atény. „Jde o úplně poslední nabídku věřitelů,“ citovala agentura DPA zdroj blízký nočnímu jednání.

K německé kancléřce Angele Merkelové, francouzskému prezidentovi Françoisi Hollandeovi a předsedovi Evropské komise Jeanu-Claudeovi Junckerovi, kteří v pondělí v německé metropoli jednali o vytvoření jednotného evropského digitálního trhu, se večer připojila i šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová a prezident Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi. Řecký premiér Alexis Tsipras se schůzky, která začala v pondělí ve 21:30 SELČ, neúčastnil.

Atény již několik měsíců jednají o podobě reforem, kterými je podmíněno vyplacení zbývajících 7,2 miliardy eur (téměř 200 miliard Kč) z dohodnutého záchranného programu. Silně zadlužená země peníze potřebuje k odvrácení hrozby platební neschopnosti. Prodloužený program o úvěrové pomoci vyprší 30. června a během června musejí Atény uhradit MMF celkem 1,6 miliardy eur.

První splátku 300 milionů eur (8,2 miliardy Kč) musí uhradit už tento pátek. Mezinárodní věřitelé poukazují zejména na neochotu Řeků zavést důchodovou reformu a změny na trhu práce, což je podmínkou další pomoci. Věřitelé připomínají, že čas k uzavření dohody se rychle krátí také proto, že některé země eurozóny budou muset dohodu nechat schválit svými parlamenty.

bigdady23 ( 3. června 2015 23:05 )

Jaký Komunisti??....Nebo si další fanda USA který chrání dobro nad zlem?? At ty Řeky vyhodí z EU škoda peněz...oni to podpoří Italové a Španěle líný *** co chodí co práce v 10 a ve 2 jdou domu tak co chtěj nebýt Turistů tak jsou bezvýznamný........o tu vaší slavnou a nejlepší Ameriku se nebojte Čína s KLDR to zatím hrají dobře a při nejhorším Amící zase někam vlýtnou a budou tam zase pár let plenit....Sýrii měli zakázanou ale ono se zase něco najde Nebo je v kurzu ještě Indie stát který nejrychleji bohatne...

tgbg ( 3. června 2015 16:58 )

A je to tady zase. Komouši žebrají o kapitalistické peníze. Problémem všech socbolševiků je, že jim nakonec dojdou i cizí peníze.

tgbb. ( 3. června 2015 07:14 )

Jen debil (a eurouhnije) půjčuje peníze někomu, o kom se ví, že je nikdy nevrátí.

tgbg ( 2. června 2015 19:49 )

A co budou dělat řečtí komouši když jim už nepůjčí?????

tgbg ( 2. června 2015 19:46 )

Řeckým komoušům došly už i peníze půjčené zlými kapitalisty. Jen tak dál soudruzi komunisti. Potopili jste další stát. Kolikátý už?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa