Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Státní svátek na Velký pátek? Návrh lidovců má velkou šanci na schválení

Velký pátek je připomínkou ukřižování Krista.
Velký pátek je připomínkou ukřižování Krista.  (Autor: ČTK, EPA, Reuters)
Autor: ČTK - 
1. června 2015
14:23

Zařazení Velkého pátku mezi svátky bude mít ve Sněmovně patrně velkou šanci na schválení. Novelu podporuje vládní koalice, ale i opoziční Topka a ODS. Ministerstvo financí si přitom spočítalo, jaký dopad by mělo vyhlášení tohoto nového státního svátku na ekonomiku. Prý zanedbatelný.

Novelu, která vzešla z lidovecké frakce, podepsalo 93 poslanců ze všech klubů kromě KSČM. Podporu jí takto vyjádřili i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), vicepremiéři Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) a Andrej Babiš (ANO) a předsedové opozičních TOP 09 a ODS Karel Schwarzenberg a Petr Fiala a rovněž šéf poslanců Úsvitu Marek Černoch.

Předkladatelé dokonce navrhují, aby dolní komora schválila novelu zákona o státních svátcích zrychleně už v úvodním kole projednávání. Nejprve ji ale čeká posouzení ve vládě.

Velký pátek, který připomíná biblické ukřižování Ježíše Krista, je státním svátkem v řadě evropských států, připomínají autoři v důvodové zprávě. Patří mezi ně Německo, Rakousko, Slovensko a skandinávské země. Předkladatelé také podotýkají, že Velikonoce podobně jako Vánoce pokládají za významné svátky vzhledem ke kulturním tradicím a zvykům i bezvěrci.

„Je třeba vycházet i ze současné společenské a mezinárodní situace, kdy je potřeba jasně podpořit naši křesťanskou identitu, která byla důležitým zdrojem našich humanistických, civilizačních a koneckonců i demokratických tradic,“ stojí v důvodové zprávě.

Lidé budou s rodinami, dopady na hospodářství prý mizivé

Autoři argumentují rovněž sociální stránkou zařazení Velkého pátku mezi svátky, které jsou dny pracovního klidu. V základních a středních školách jsou v tento den prázdniny a novela by rodinám umožnila strávit čas pohromadě, píšou. Ministerstvo financí podle důvodové zprávy spočítalo, že den volna by ekonomiku připravil o 0,4 procenta ročního reálného hrubého domácího produktu. Reálný dopad by prý ale byl podle jiných výpočtů mnohem nižší, nejvýše 0,1 procenta. Dopady na hospodářství by tak byly údajně zanedbatelné.

Současný český kalendář obsahuje 13 svátků, přičemž dva z nich připadají na shodný den. Dnů pracovního klidu je tedy 12, některé z nich připadají na víkendy. Ve Sněmovně ležel návrh, jenž by den Kristova ukřižování stanovil svátkem, už v předminulém volebním období. Senátní úpravu tehdy poslanci nestihli do voleb projednat.

stařec ( 1. června 2015 15:12 )

Jestli si dobře pamatuju,tak lidovci na svém sjezdu ústy svého oberfirera prohlašovala,že se musí oprostit od církve !!! Vraťtese do středověku i s vašima "svátkama" flanďáci!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa