Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Přišel i vysmátý Íčko. ODS je v cajku, Babiš jede na sebe a Zeman nás posouvá na východ, tvrdil Fiala

Autor: mim, ČTK, simao - 
30. května 2015
13:11

Sebevědomě a s velkými gesty. Tak se pustil Petr Fiala (50, ODS) jako předseda opoziční partaje do zhruba stovky delegátů na 26. kongresu ODS. Její šéf hřímal nad vicepremiérem Andrejem Babišem (60, ANO) a přišel s návrhem na jednodušší daně. Mezi delegáty v tu chvíli seděli i Ivan "Íčko" Langer, či exministři Vondra, Blažek a další.

„ODS je v cajku,“ má jasno její předseda Petr Fiala (50). Šéf konzervativní opoziční strany těmito slovy zahájil dnes 26. kongres Občanské demokratické strany v pražském Fóru Karlín. Zároveň tím vyvrátil, že by kdysi vládní strana byla mrtvá.

Fiala si rýpnul do Babiše i Sobotky. A Zemana

Fiala kritikou během svého projevu nešetřil. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) podle něj zneužívá moc ve prospěch svého byznysu. Podle Fialy Babiš sice tvrdí, že dělá všechno pro člověka... „Ale tím člověkem myslí sebe,“ rýpnul si do šéfa státní kasy, napojeného na firmu Agrofert.

„My se od vlády lišíme. Důvěřujeme lidem a věříme v Českou republiku,“ řekl Fiala v reakci na Babišem prosazované registrační pokladny a bující byrokracii. Na Fialu v tomto na příkladu »kominíka s registrační pokladnou na zádech« pak pražská radní za ODS Alexandra Udženija delegátům kongresu představila paradox registračních pokladen. „Chceme, aby živnostníky nekontroloval stát na každém kroku,“ uvedla tmavovlasá politička.

Podle Fialy dělá premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) stejné chyby jako před deseti roky, kdy byl ministrem financí. "Chová se neodpovědně, má výhodu ekonomického růstu, ale nešetří, nesplácí dluhy ani neinvestuje," prohlásil Fiala. Současná vláda podle něj investuje méně peněz než v době recese a místo toho se snaží zalíbit voličům například zrušením zdravotnických poplatků.

Fialova kritika směřovala i na prezidenta Zemana, který podle něj stát ohrožuje zahraniční politikou, za kterou má být odpovědná vláda. "Posouvá nás to na východ, kam nechceme," řekl Fiala ve svém zhruba hodinovém projevu, za který sklidil potlesk delegátů.

Jednodušší daně: ODS chce jednu sazbu DPH 19 %

Plánem modrých ptáků bude zjednodušení daní, tedy jednotná sazba DPH ve výši 19 procent. Fiala to uvedl jako „Třikrát devatenáct“. Nyní jsou totiž sazby DPH tři: 21, 15 a 10 procent. „Navrhujeme zrušení tří ze sedmnácti daní. Konkrétně daně z převodu nemovitosti, silniční daně a daně z nemovitosti,“ vyjmenoval Fiala.

Další část nových programových priorit ODS se týká sociální politiky. "Přestaneme sociální dávky plošně rozdávat, ale budeme je dávat jen těm, kteří chtějí pracovat," uvedl Fiala. Zároveň by se podle šéfa občanských demokratů mělo kontrolovat, kdo dávky dostane a kam tyto peníze pak investuje. "Kdo něco od státu požaduje, musí počítat s důslednější kontrolou," zdůraznil Fiala.

Mezi další priority programu patří zahraniční a bezpečnostní politika. "Abychom ochránili lidi a zajistili jejich bezpečnost, stačí, když budeme mít jednotnou a srozumitelnou zahraniční politiku, kterou dáme jasně najevo, že patříme na Západ, a ne na Východ," uvedl Fiala. Zvýšit by se podle něj měly postupně výdaje na obranu na 2 % HDP. K tomu se země zavázala Severoatlantické alianci.

aaobcanka ( 31. května 2015 02:15 )

Zamávejme modrému ptákovi, konečně odlétá

aaobcanka ( 31. května 2015 02:12 )

Zeman má skvělý anglický humor. Je to chytrý a skromný člověk, netuneluje, snaží se nám, dolním 10 miliónům, pomoct. Jen lidé jsou zmanipulováni mediálními masážemi. Média vlastní pravičáci, většinou z Německa a Rakouska, kde má kníže Karel z TOP mnoho kamarádů na vysokých postech. Lidi, začněte přemýšlet nad každým slovem Zemana a srovnejte je se lží, mystifikacemi a tvrdými zákony, které schválila ODS a TOP. Tj. Klaus, Langer, Topolánek, Bém, Nečas, Kalousek i kníže Karel zvedl ruku pro zákon pro restituce církvím a zvýšení daní nám, chudším, a pro amnestii prý Klausových kamarádů, tzv. mega tunelářů (zřejmě Janoušek, Kolibřík, Rampula, Grygárek, Vesecká, Kučera, Pavel Němec, Rittig, Bém, Řebíček atd.). Pravičáci z ODS souhlasili s Klausovou amnestií, aby údajně Klause nezavřeli za jeho údajné vytunelování státu.

1pravda1 ( 30. května 2015 23:21 )

NOVÉ LOGO - MODRÝ PTÁK KONEČNĚ ODLÉTÁ

zkzkz ( 30. května 2015 21:51 )

zkzkz ( 30. května 2015 21:49 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa