Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Nagyová je nevinná! Soudkyně nesmí říct proč

Autor: ČTK, shp - 
29. května 2015
10:12

Dlouho sledovaná kauza bývalé ředitelky kabinetu premiéra Jany Nečasové, dříve Nagyové, dospěla ke svému zdánlivému konci. Soudkyně Helena Králová ji uznala nevinnou! Proč Nečasovou zprostila viny, však neřekla. Je to prý tajné. Osvobodila také obviněné zpravodajce. Rozsudek není pravomocný.

Nečasová k soudu nedorazila kvůli zdravotním důvodům. Pro ni potěšující rozsudek si tak vyslechl její advokát Eduard Bruna.  Podle něj Nečasovou trápí zánět žil. Soud osvobodil i ostatní obžalované – exšéfy Vojenského zpravodajství Ondreje Páleníka a Milana Kovandu a zpravodajce Jana Pohůnka. Verdikt není pravomocný.

Předpokládám, že státní zástupce namístě podá odvolání,“ řekl deníku Echo24.cz vrchní státní žalobce Ivo Ištvan. „Domníváme se, že verdikt vůbec neodpovídá shromážděným důkazům. Ty jsou podle našeho názoru jednoznačné,“ dodal.

Zproštění viny se týká sledování nejen Radky Nečasové, ale i druhé části obžaloby, která obžalovaným vytýkala sledování dvojice zaměstnanců z úřadu vlády.

„Soud dospěl k názoru, že obžalovaní nenaplnili skutkové podstaty přečinů, které jsou jim kladeny za vinu. Protože řada důkazů je vedena v režimu utajovaných skutečností, nemohu je veřejně prezentovat,“ konstatovala soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Helena Králová po přečtení obžaloby.

Králová v kauze rozhodovala již před rokem, kdy Nečasové uložila trestním příkazem roční podmíněný trest, Pohůnkovo stíhání zastavila a případ Kovandy a Páleníka předala ministerstvu obrany, aby ho řešilo jako kázeňské provinění. Žalobci podali proti rozhodnutím odpor a stížnosti, ohradili se také advokáti. Rozhodnutí ohledně vojáků zkoumal odvolací Městský soud v Praze, který Králové případ vrátil.

Video Zatýkání Jany Nagyové - Česká televize
Video se připravuje ...

Soudkyně tak nyní musela věc projednat ve veřejném hlavním líčení. Státní zástupce Rostislav Bajger z olomouckého vrchního státního zastupitelství navrhoval pro Nečasovou 3,5 roku vězení. Pro Páleníka, Kovandu a Pohůnka chtěl tresty 3,5 roku, tři roky a deset měsíců a tři roky a čtyři měsíce.

Podle něj se u všech podařilo prokázat vinu, a to mimo jiné z odposlechů, z nichž údajně vyplývá, že Nagyová byla se spoluobžalovanými v častém kontaktu, probírala s nimi výsledky sledování Radky Nečasové a dávala jim pokyny. Čtveřice, které hrozilo za zneužití pravomoci až pětileté odnětí svobody, tvrzení žalobce odmítá.

Představitelé rozvědky tvrdí, že dostali úkol „z nejvyšších míst“, aby provedli takzvané kontrasledování, tedy aby prověřili podezřelý pohyb kolem manželky premiéra a bezpečnostní riziko pro stát. Údajné zneužití vojenské rozvědky je první případ kolem Nagyové, který se dostal před soud. Podle žalobců je pojítkem mezi několika kauzami.

Rozsáhlý spis se původně týkal podezření z ovlivňování veřejných zakázek a zneužití pravomoci ve spojení s úředníky a lobbisty, k Nagyové se vyšetřovatelé dostali na základě odposlechů. Žalobci ze spisu postupně oddělují jednotlivé kauzy. Nagyová je obviněna i z údajného uplácení poslanců funkcemi, v případu je stíhán i její manžel Nečas.

Žalobci ji nedávno začali stíhat také kvůli krácení darovací daně, kterou údajně neodvedla z kabelek a šperků. Stát tak prý připravila o 705 925 korun. Městský soud v Praze také letos obdržel obžalobu Nagyové ohledně údajného vynášení informací z Bezpečnostní informační služby.

Tento týden ji ale vrátil žalobcům k dopracování, protože údajně nemusí být utajená. Státní zastupitelství se proti postupu soudu ohradilo a věc přehodnotí pražský vrchní soud.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

janek88 ( 15. srpna 2016 17:37 )

Helena Králová je vysoce nebezpečná psychopatická soudkyně, po mém odvolání mi trest ještě úmyslně přitížila i přesto že jsem se pošozené omluvil a svého činu jsem litoval a prosil jsem jí o odpuštění trestu z důvodu hledání zaměstnání. Tato soudkyně zločince osvobozuje a nesmysly trestá nepřiměřeně, hanba tomuto psychicky narušenému člověku!!!!!!! smaž se v pekle ty kurvo soudní, kéž by sis to přečetla za to jak si mi zničila život!!!!!

RiddleMe ( 16. června 2016 19:20 )

O tom víš asi svý, když máš sám dvojí hadí jazyk, co?

janina7777 ( 4. června 2015 14:36 )

a teď bude požadovat stamilionové odškodnění

rudin64 ( 31. května 2015 21:02 )

Platte luzo platte ji luxus luzo od toho vyrabite dane luzo od toho jste cinkali od toho jste chteli jezdit celym svetem luzo tady to mate a to si myslite jaky zverstvo bylo tady. Ted teprve vidite kdo maa i svobodu a vse se da koupit.

kosmonaut ( 30. května 2015 19:06 )

Tak teď nevím,jestli soudkyně Králová soudila podle zákonů a práva,nebo podle svého politického přesvědčení a nebo podle vlastního výkladu zákonů a práva.Někde v mediích jsem četl,že je absolventkou plzeňských práv a to by mohlo vysvětlit proč rozhodla tak,jak rozhodla.Asi,když se probíralo trestní právo tak měla absenci při přednáškách,nebo možná studovala ve zkráceném režimu jako někteří studenti uvedené právnické fakulty.Jinak si to nedovedu vysvětlit.jeden příklad:Jeden z obviněných se přiznal,že udělal armádě ostudu,když se podílel na sledování paní Radky,že to byl ale příkaz z vyšších míst.Nejvyšší byl Nečas,který mohl rozvědku úkolovat a nad ním byla ještě paní,která dřela jako kůň,ale neměla právo úkolovat.A jsme u pudla věci,navíc jsou známy i různé odposlechy!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa