Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Chládek kvůli šikaně žen skončí: Sobotka navrhne jeho odvolání. Kdo ho nahradí?

Ministr školství Chládek bude zřejmě odvolán
Ministr školství Chládek bude zřejmě odvolán  (Autor: Profi media.cz, archiv)
Autor: ČTK ljš - 
28. května 2015
18:57

Ženám říkal, že jsou lahodné, teď musí ale ministr školství Marcel Chládek ČSSD spolknout pořádně hořké sousto. Premiér Bohuslav Sobotka totiž oznámil, že v nejbližších dnech navrhne jeho odvolání. Jako důvod uvedl informace o šikaně podřízených na ministerstvu, které prý nechce zlehčovat.

"Pokládám Marcela Chládka za nejlepšího ministra školství za posledních deset let, z mého pohledu předsedy ČSSD ale přestal splňovat přísné nároky, které spojuji s tím, když sociální demokrat vykonává vysokou ústavní funkci člena vlády," uvedl premiér.

Mladou frontu Dnes sice podle Sobotky nelze považovat za nezávislé médium, když deník patří předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi, premiér ale nechce "zveřejněné informace zlehčovat".

Sobotka podle tiskového prohlášení respektuje, že Chládek by svou rezignaci považoval za přiznání viny. "Při našem dnešním rozhovoru ministr Chládek nařčení publikovaná v Mf Dnes odmítl jako nepravdivá, chce se proti nim bránit," uvedl premiér.

"Respektuji rozhodnutí pana premiéra. Osobně důvody k tomu, abych rezignoval, nevidím. Jsem přesvědčen, že by se nemělo ustupovat připravenému lynči médií, které vlastní Andrej Babiš, taková akce totiž v budoucnu může být použita proti jakémukoli členovi vlády včetně premiéra," varoval ve svém prohlášení Chládek. Dodal, že jádrem sporu mezi ním a ministrem Babišem je dlouhodobě výše rozpočtu školství a sportu na příští rok. "Ať už bude ministrem školství kdokoli, snižování finančních prostředků do této oblasti trvale poškodí české školství a nebude tím ani naplněno programové prohlášení vlády. Za svými kroky v čele resortu si stojím," uvedl.

MfD dnes napsala, že za 16 měsíců, kdy Chládek úřaduje, odešlo z pracovnic, které jsou s ministrem v každodenním kontaktu, devět žen, desátá si vzala neplacené volno. Chládek tvrdí, že je náročný šéf. Žádost od premiéra, aby se lépe choval k podřízeným, si přitom Chládek vyslechl už jednou, zhruba před rokem.

Kdo ho může nahradit?

Vlasta Bohdalová (57) - jihočeská poslankyně ČSSD.

Ve Sněmovně, v níž zasedá od roku 2006, je mimo jiné místopředsedkyní výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. Vystudovala Pedagogickou fakultu v Českých Budějovicích, poté do roku 1996 vyučovala český jazyk. Angažovala se v komunální politice, například byla náměstkyní českobudějovického primátora, a je zastupitelkou Jihočeského kraje.

Alena Gajdůšková (61) - odborná mluvčí ČSSD pro vědu, výzkum a inovace

Do letošního března byla dva roky místopředsedkyní ČSSD. Do loňského října byla senátorkou (od roku 2002) a první místopředsedkyní Senátu (2008-2010 a 2012-2014). Vystudovala pedagogickou fakultu v Ostravě a veřejnou správu a regionální rozvoj na VŠE v Praze.

Petr Hulinský (47) - právník a od loňského února náměstek ministra školství

Předtím byl zastupitelem hlavního města Prahy (od listopadu 1998) a v letech 2002 až 2006 byl náměstkem primátora. Je členem ČSSD, byl předsedou pražské organizace strany. V letech 1996-08 a 2010-13 byl členem Sněmovny.

Lenka Teska Arnoštová (40) - náměstkyně ministra zdravotnictví a místopředsedkyně ČSSD, advokátka

Vystudovala Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Pracovala na ministerstvu zdravotnictví, v agentuře CzechInvest či v advokátní kanceláři Havel & Holásek. Od roku 2008 působí jako odborný asistent na 1. Lékařské fakultě UK v Praze. Do ČSSD vstoupila v roce 2008, v letech 2010 až 2014 byla pražskou zastupitelkou.

Jiří Zemánek (50) - poslanec ČSSD z Olomoucka

Ve Sněmovně je mimo jiné členem hospodářského a rozpočtového výboru a předsedá podvýboru pro financování územních samospráv a využívání prostředků Evropské unie. Poslancem je od roku 2010. Vystudoval obor učitelství dějepisu a českého jazyka na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracoval mj. jako učitel na základní škole. Angažuje se v komunální politice, je členem krajského zastupitelstva.

Eva Syková (70) - lékařka a vědkyně, která se specializuje na výzkum chorob mozku a míchy a výzkum kmenových buněk.

Od roku 2001 je ředitelkou Ústavu experimentální medicíny AV ČR. Od října 2012 zasedá v Senátu (nestraník za ČSSD), od března 2013 je poradkyní premiéra pro vědu a výzkum a od loňského září je první místopředsedkyní Rady pro výzkum, vývoj a inovace.

kopt ( 29. května 2015 15:20 )

Maturita roku 2015 dokreslila obrázek PANA ministra věrohodně. Jeho obrázek jsem si vyjevila ihned po tom, co protiústavně pustil do maturit církevní otázky. Váš článek jeho charakter vykreslil přesně tak, jak jsem si ho nevědomky představovala. Ten člověk, bez ohledu na politickou příslušnost, není kompetentní racionálně řídit cokoliv. Jeho sebestřednost mu to nedovoluje.

p3p3 ( 29. května 2015 11:47 )

pokud jim tatík nepředá rodinnou firmu. Myslím, že školství je samo o sobě dost náročné. Proč tedy nechat školství samostatně a mládež a tělovýchovu nechat na někom, kdo do toho vidí (třeba Jan Železný). Místo ministra bez portfeje by to šlo. Vždyť kromě jedné rozhádané agentury nic neudělal.....

p3p3 ( 29. května 2015 11:44 )

To co udělal by mělo být považováno ze trestný čin, věřím, že bude po právu za svá jednání exemplárně potrestán. Psychický nátlak je jednou cestou k problémům, které mohou končit v nejhorším případě i sebevraždou, zvláště u něžného pohlaví.... . Pane premiére, na místo ministra, musí přijít někdo, kdo je kvalitní pedagog a ne někdo, sice pedagogické vzdělání má, ale ve školství toho mnoho neodpracoval. Školství bylo v minulosti velmi dobře zpracované a fungovalo. Děti měli základní znalosti jak z historie, tak i literatury a matematiky.Učilo se podle osnov a záleželo na pedagogovi, jak se na hodinu připravil a co jim dal ještě z toho, co nebylo v osnovách. Nikdo si v té době nevzpomněl, že budou stejné státní maturity. Nyní se učí bez osnov a je to podle toho znát. Děti se neumějí chovat, jsou neuctivé ke starším lidem a ženám, mám na mysli pouštění žen a starých lidí v dopravním prostředku. Nemají základní znalosti z historie, literatury a neumí počítat bez pomocí techniky. Proč budeme do škol zavádět tablety, jsou to vyhozené peníze, pak se nedostává na jiné potřebnější věci. Nesouhlasím, ale že to byl schopný ministr. Jak se vyrovnal s tím, aby se nedostal do školy někdo nepovolaný. A zase musím zůstat u starých časů. Ve škole je u hlavního vchodu byt pro školníka. Ten otevřel školu tak, aby se žáci dostali na místo včas a ještě stihl lumpy profackovat a ve škole byl klid. Dnešní děti mají mnoho demokracie, kterou zneužívají. Já jsem nebyl žádný vzorný žák, dokázal jsem zlobit, ale než poznámku, tak jsem volil trest (v koutě s ukazovátkem na natažených rukách, někdy i facka nebo kosinky). Proč, protože táta když četl poznámku tak mě ještě přidal. Dnes, učitel se na dítě špatně podívá a už běží tatík nebo matinka žalovat panu řediteli, jak je jejich Pepíček ze strany paní učitelky šikanován a jak s ním zachází. Ať se nad sebou zamyslí Ti, kteří toto volí a co dělají ze svých dětí. Primadony a takovým vyšlapou cestičku až do dospělosti, z těchto dětí nic nebude po

eisenbieger ( 29. května 2015 06:02 )

musely poslouchat a kdyz porucil musely dat zamrdat

Jirka1313 ( 29. května 2015 00:22 )

Existuje i ypsilon.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa