Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Ministr školství Chládek: Šikanoval v práci podřízené ženy?

Ministr školství Marcel Chládek
Ministr školství Marcel Chládek  (Autor: CNC - Michal Beránek)
Autor: simao - 
28. května 2015
08:46

Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) má problém. Za poslední měsíce opustilo jeho úřad hned několik zaměstnanců, převážně žen, píše MF Dnes, která získala výpovědi některých z nich. Mluví se o bossingu, šikaně na pracovišti. Chládek to odmítá.

Některé skončily nedobrovolně, jiné dobrovolně. Od ministra Chládka prý odešlo za jeho působení v čele resortu hned několik žen za poněkud vypjatých okolností, upozornila MF Dnes.

Problémy jsou prý dlouhodobější, vyskytnout se měly již během Chládkova působení na úřadu Středočeského kraje. "Šla jsem i kvůli jeho poznámkám. Ještě na kraji mi třeba říkal, že vypadám lahodně. A to i před jinými lidmi, což mi vadilo," cituje list nyní již bývalou Chládkovu spolupracovnici Anetu Lačevovou, které prý ministr řekl, ať se sbalí, když nevzala služební telefon o víkendu ve svém volnu. "Nechtěl jsem si nechat líbit, jak na mě ten člověk řval, ať držím hubu," dodává MfD Chládkův řidič Miroslav Kareta, proč u ministra skončil on.

V minulosti si stěžoval na to, že Chládek údajně rád zesměšňoval zaměstnance před jinými, tedy "před obecenstvem". Uvnitř úřadu se prý Chládek chová jinak, než na veřejnosti. A výpovědi tak míří k bossingu. Tedy "systematickému šikanování ze strany vedoucího".

Z dotazů redaktorů MF Dnes adresovaných ministrovi vyplouvají na povrch ještě bizarnější detaily údajného Chládkova chování. Například to, že ministr měl nutit dívky z protokolu oslavovat v restauraci jeho mediální vystoupení v televizi.

Končí však i muži na vyšších pozicích. Náměstek pro legislativu Petr Mlsna podal výpověď, stejně tak šéf tiskového odboru Ondřej Macura, odchází ředitel odboru legislativy Petr Vokáč a spekuluje se o dalších koncích Chládkových lidí. Jsou za tím spory s ministrem?

Situace kolem Chládkova údajného až příliš rázného chování k podřízeným se přitom řešila již loni. Ministr musel jít spekulace vysvětlovat na kobereček k předsedovi vlády a stranickému šéfovi Sobotkovi. "Byl bych nerad, kdyby se na kterémkoliv resortu rozvíjely manýry, které by vytvářely atmosféru tlaku," tvrdil tehdy Sobotka a Českému rozhlasu po jednání s Chládkem dodal: "Já jsem pana Chládka požádal, aby volil vůči svým podřízeným na ministerstvu školství takové jednání, které mu nebude moci být žádným způsobem vytýkáno."

Jak nyní ale MF Dnes upozorňuje, poměry na Chládkově ministerstvu se příliš nezlepšily. Chládkovi jeho přístup vytýkají dál. Ministr však šikanu podřízených odmítal v minulosti a činí to i nadále. "Jedná se o nesmysly, pomluvy a nepodložené drby," reagoval na dotaz MfD Chládek.

Blesk.cz se snažil ministerstvo kontaktovat, v průběhu dne jsme pak obdrželi odpověď. „Nic takového se v kabinetu ministra neodehrává. Pan ministr má standardní chování jako jakýkoliv jiný manažer. To, že po někom vyžaduje kvalitní práci, není šikana ani bossing," stálo ve vyjádření zaměstnanců kabinetu ministra, zaslaném Blesk.cz.

bibs_7 ( 2. června 2015 18:02 )

Slaboch ubozácek s komplexama, tot vse.

salto ( 29. května 2015 10:19 )

Jak by se asi dotyčná o které řekl, že vypadá lahodně cítila, kdyby jí popravdě řekl, že je hnusná jak noc

zauber ( 28. května 2015 17:12 )

Na mě ministr Chládek zase tak špatným dojmem nepůsobí. Určitě bych řekl, že je třeba lepší než Buzková svého času. To, že pár novodobých namyšlených a namachrovaných slepic má s Chládkem problém, není vůbec důležité.

jahodove_ticho ( 28. května 2015 13:09 )

Kdo zná tohoto exota ještě z předobdobí velké politiky, tak není překvapen. Namistrovaný arogantní hajzIík... Snad mu ta rozestavěná vilka ve Strašecí u hřbitova spadne na hlavu!!

prycsvladou ( 28. května 2015 13:08 )

 to je tak když se da debilovi moc

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa